25 Şubat 2016 19:05

Bir sansür kararı da Gölbaşı Hakiminden

Paylaş

Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği aralarında http://jinhahaber.link, https://jiyan.us/2016/01/04/direnisin-dili/ http://ozgurgun.tv'nni bulunduğu internet adresleriyle ilgili 5651 sayılı Kanunun 8/A maddesine dayanarak içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararı aldı

Mahkeminin aldığı karar şöyle: "5651 sayılı Kanunun 8/A maddesi kapsamında, paylaşılan içeriklerin, yaşam hakkı ile kişilern can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunmasına, suç işlenmesinin engellenmesine bağlı olarak başbakanlığın talebi üzerine internet ortamında yer alan yayınlarla ilgili yukarıda belirtilen gerekçelerle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca verilen 15/02/2016 tarih ve 34403158-041.99.00-2016 083618 sayılı karar ile söz konusu “inter adreslerindeki “terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin koırunması, suç işlenmesinin engellenmesine bağlı olarak içeriğin çıkarılmasına, erişimin engellenmesine dair tedbir kararının 5651 sayılı kanunun 8/A maddesinin 2. fıkrasına göre uygulanmasına” 

KARAR NE ANLAMA GELİYOR

5651 sayılı Kanunun 8/A maddesin hem içeriğin çıkartılmasını hem de engellenmesini öngördüğü için kararlar her ikisine atıfla yazılıyor. Fakat kararlar sadece yer sağlayıcısı konumundaki Twitter veya erişim sağlayıcısı konumundaki Internet servis sağlayıcılarına gönderildiği için genelde içeriğin çıkartılması mümkün olmadığından erişim engelleniyor. Kaldı ki Twitter hesaplarını eğer Twitter kapatmazsa veya engellemezse Türkiye’den servis sağlayıcıları aracılığı ile engellenmeleri de teknik olarak mümkün değil.

‘8/A MADDESİ SİYASİ BİR SANSÜR MEKANİZMASI OLARAK KULLANILIYOR’

Mahkemeler tarafından alınan sansür kararlarını sorduğumuz İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz şunları söyledi: “Bugüne kadar 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesine istinaden Diyarbakır 1. Sulh Ceza hakimliği tarafından 3 tane erişimin engellenmesi kararı verildi. Fakat asıl bu kararları 7 Haziran seçimlerinden sonraki süreçte Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği veriyor ve bugüne kadar gördüğüm toplam 59 tane 8/A kararı var. Gölbaşı kararlarının hepsi karbon kopya aynı ve sadece engellenen içeriklerin ve sitelerin listesi değişiyor. Bugüne kadar da toplam 2206 farklı adrese erişim engellendi bu 59 kararlar beraber. Detayına baktığımız zaman 303 websitesinin, 263 haber linkinin, 1130 Twitter hesabının, 301 tweetin, 57 facebook sayfasının, 129 YouTube videosunun ve 23 diğer içeriğin engellendiğini görüyoruz. Bu içeriklerin büyük çoğunluğunu da Kürt ve muhalif haber siteleri ile sosyal medya hesapları ve içerikleri oluşturuyor. Dolayısı ile 8/A mekanizması TİB ve Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği eli ile siyasi bir sansür mekanizması olarak kullanılıyor” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dilek Dündar ve Aslı Gül'den ilk açıklama

SONRAKİ HABER

Hükümetin yanıt vermesi gereken yeni iddia: Cihatçının bombası Türkiye üzerinden!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...