25 Şubat 2016 16:25

Sivas’ın pembe taksileri

Paylaş

Didem KARATAŞ
Sivas

Sivas’ta şiddet olaylarının ve taciz-tecavüz vakalarının azalması amacıyla Sivas’ın pilot bölge olduğu bir uygulama başlatıldı: Pembe taksi. Sivas Belediyesi tarafından asrın keşfiymiş gibi ilan edilen bu uygulamanın gerekliliğini bir araya geldiğimiz kadınlarla konuştuk. 

Pembe taksiye eleştirel yönle yaklaşan bir genç kadın; “Günden güne artan şiddeti bu tür basit uygulamalarla dindiremezsiniz. Kadına şiddet toplumun derin bir yarası haline gelmişken ‘bayanlara özel’ pembe taksi ile kadına şiddet önlenemez” dedi. Geriye dönüp baktığımızda 2008 yılından 2015’in ilk 6.5 ayına kadarki zaman diliminde ise 1331 kadın yaşamını yitirmiş, 2015 yılında 49 kadın tecavüze uğramışken bu sevimli renkteki taksi bizim düşlerimizi de pembeye boyamıyor elbette. Başka bir kadın pembe taksiye pozitif baktığını söylüyor: “Şiddet olayları genellikle erkekler tarafından gerçekleştiriliyor. Bence bu vakalardan bir nebze de olsa korunmak için verimli olabilecek bir uygulama.” Bizse bu olaya şöyle bakıyoruz: Pembe taksinin tek üstleneceği görev pozitif ayrımcılığı arttırmaktır. Kadını toplumsal yaşamdan soyutlayan bu uygulama bizleri 08.00-20.00 saatleri arasına hapsediyor. Şiddet, taciz-tecavüz olaylarına caydırıcı cezalar vermek yerine iyi hal indirimi uygulayan adalet sistemi ile ayrımcılık güdümleniyor. 

Öyleyse taksileri pembeye boyamak yerine kadının bir birey olarak varlığını kabul etmek gerekiyor. “Ya pembe taksi yokken sarı taksiye binersek? O zaman başımıza gelenin sorumlusu biz mi oluyoruz? ‘Size burada pembe taksi yapmışız hala sarı taksiye biniyor, bir de tecavüze uğradım diyorsunuz! Tabii siz haksızsınız!’ diye bir diyalog çok uzak görünmüyor” diyor genç bir kadın arkadaşımız. Yaşanan olaylarda neredeyse kadını suçlu konuma getirecek, iyi hal indirimleri ile ödüllendirilen suçlular varken bu diyalog bize de pek uzak gelmiyor. Erkeğin varlığını kutsayıp yücelten erkek egemen sistem öncelikle kadının bir meta olmadığını kabul etmeli. Tecavüzün, şiddetin önün geçecek koşullar oluşturmak yerine tüm bunların meşrutiyetini yok etmek bir seçenek olmalı. Yoksa pembe taksi sadece pozitif ayrımcılığı kutsayan bir adım olur. Kadınlar bunu kabullendiği sürece pembe taksinin devamı pembe otobüsler, pembe metrolar olur ama bizi ayrıştırmaktan öte gidilen durum söz konusu olmaz. Ve biz de, “Pembe taksiyi tartışırken, gerekliliğinin göz önünde serildiğini düşüyor, bedenimizi korumanın değil fikirlerimizi dinlemenin önemsemenin peşine düşmüş olsanız asrın keşfini beraber yapmış olurduk” diyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe, Rusya'dan turla dönüyor

SONRAKİ HABER

Cizre’den Antep’e getirilen 20 cenazeden teşhis edilen 10’u memleketlerine gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...