19 Nisan 2012 08:42

İstanbul’da kadın buluşması

12. Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu, 2 binden fazla kadının katılımıyla İstanbul’da başladı.Dünyanın en önemli kadın hakları forumlarından biri olan 12. AWID Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu, bu yıl İstanbul’da kadınları buluşturdu. AWID (Association for Women’s Rights in Devolopment/Kalkınmada Kadın Hakları

İstanbul’da kadın buluşması
Paylaş

12. Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu, 2 binden fazla kadının katılımıyla İstanbul’da başladı.

Dünyanın en önemli kadın hakları forumlarından biri olan 12. AWID Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu, bu yıl İstanbul’da kadınları buluşturdu. AWID (Association for Women’s Rights in Devolopment/Kalkınmada Kadın Hakları Derneği) Forumu “Kadın hakları ve adaleti geliştirmek için ekonomik gücü dönüştürmek” başlığıyla 4 gün boyunca Haliç Kongre Merkezinde devam edecek. Foruma, BM Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı Rebeca Grynspan, BM Yerel Halklar Daimi Forumu Başkanı Mirna Cunnigham, Ürdün Ulusal Kadın Komitesi Başkanı Asma Khader, Küresel Kadın Fonu Başkanı Musimbi Kanyoro gibi isimlerin yanı sıra 2 bin kadın lider katıldı. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği forumu takip etmek için binlerce kadın kayıt yaptırdı.

Forumun açılış konuşmasını yapan AWID Direktörü Lydia Alpizar Duran, forumun, ekonomik gücün kadınlara ve yaşadığımız gezegene nasıl bir etkide bulunduğunu incelemek, kadın hakları ve adaleti geliştirmek için daha güçlü, daha etkili stratejilere katkıda bulunmak için hem insan hakları hem adalet yaklaşımlarıyla bu konulara ilişkin çalışma yürüten çok çeşitli gruplar arasında bağlantılar sağlanmasını amaçladığını belirtti.

ZORUNLU GÖÇ VE KÜRT KADINLARI KONUŞULACAK

AWID, hem konferans hem de kadın hakları alanında bir eylem çağrısı olarak biliniyor. Forum, kadın liderleri ve bu alanda çalışan aktivistleri bir araya getirerek kadın hakları ve adaleti geliştirmek için daha güçlü daha etkin stratejiler yaratmayı ve bu alanda ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyor. İlk olarak genel kurullarla büyük toplantı salonlarında gerçekleştirilen panellerin ardından gün içinde onlarca ara oturumlar gerçekleştirilecek. Forumda, emek ve çalışma, militarizm, şiddet ve çatışma, devletin rolü, cinsellik, gezegen ve ekolojik sağlık, finans akışları, kaynakların kontrolü ve kaynaklara erişim, özel sektör ve şirket iktidarı, kültür ve din ile küresel yönetişim, feminist bilişim, Müslüman toplumlarda yaşayan kadınlar, kadınların öğrenme ortaklığı, kadınların güçlenmesinin yolları, seks işçiliği, eşcinsellik, toplumsal cinsiyet gibi konuların tartışılacağı forumlar düzenlenecek. Çok sayıda ülkeden kadınların ülkelerindeki kadın mücadelesine ilişkin bilgi ve deneyimler aktaracağı forumda, “Kürt kadınlarla diyalog” ve “Türkiye’deki Kürt bölgesinde ekonomik gelişmişlik ve zorunlu göçün kadın haklarına etkisi” başlıklı forumlarda Kürt kadınları konuşacak.
Kadınlar forumda tartışmanın yanında kitaplara, filmlere ulaşacak ve birlikte farklı etkinlikler gerçekleştirecek. 22 Nisanda ise, Taksim’de yürüyüş gerçekleştirilecek. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Devlet AYÖP’e tazminat ödeyecek

SONRAKİ HABER

İnsan ihaleyle satılmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa