25 Şubat 2016 13:54

Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları tahliye talebinde bulundu

Paylaş

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Can Dündar ve Erdem Gül’ün yaptığı bireysel ‘hak ihlali’ başvurularını bugün karara bağlayarak, hak ihlali yapıldığına karar verdi. Karardan sonra Can Dündar ve Erdem Gül’ün avukatları 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak AYM’nin kararı doğrultusunda Dündar ve Gül’ün tahliyesini istedi

Dündar ve Gül’ün avukatları, anayasanın 19’uncu ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5’inci ve 10’uncu maddelerinde yazılı “kişi güvenliği ve özgürlüğü” ile “ifade özgürlüğü”, anayasanın ise 26’ncı ve 28’inci maddelerinde düzenlenen “düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü” ile “basın özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğini belirterek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu. 

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, 17 Şubat’ta yaptığı toplantıda başvuru dosyasını Genel Kurul’a sevk etmişti. AYM Raportörü de hazırladığı raporunda, iki gazetecinin yaptıkları haber nedeniyle tutuklanmasını “hak ihlali” olarak nitelendirmişti. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, beklenen toplantısını bugün yaptı. Başkan Zühtü Arslan’ın başkanlığında yapılan  toplantıda mahkeme, hak ihlali kararına hükmetti. Anayasa Mahkemesinin kararı 12/3 çoğunlukla verildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından "Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerine ilişkin Erdem Gül ve Can Dündar kararı basın duyurusu" başlığı ile yaptığı açıklamada, "Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25/2/2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir" ifadelerini kullandı.

Bu karar sonrası Dündar ve Gül'ün avukatları AYM'nin kararı üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talebinde bulundu. 

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın mühimmat yüklü MİT’e ait TIR’ları durdurarak arama yapmasına ilişkin görüntü, fotoğraf ve belgelere dayalı haberlere imza atan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 26 Kasım 2015 tarihinde tutuklanmıştı. Sulh Ceza Hakimliği, tutuklama gerekçesi olarak “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme”, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askerî casusluk amacıyla temin etme” ve “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama” suçlarını göstermişti. (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Atina'nın merkezinde Suriyeli 2 mülteci kendini ağaca astı

SONRAKİ HABER

HDP: AKP ve yandaş medyanın siyasal lincini kabullenmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...