25 Şubat 2016 12:41

23 ülkede mülteci hakları için eylem

Paylaş

Mülteci hakları savunucuları başta Avrupa olmak üzere 23 ülke 100’den fazla şehirde yarın eş zamanlı olarak sokağa çıkacak ve devletlerden mültecilere sınırları açmasını ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarının verilmesini isteyecek. 

Ege Denizi’nde devam eden mülteci ölümlerine karşılık Avrupa Birliği’nin güvenlik önlemlerini artırması, Avrupa’ya varan mülteciler için gerekli asgari yaşam standartlarının sağlanmaması ve de aksine geri göndermelerin gündemde olmasına karşı mülteci hakları savunucuları harekete geçiyor. 

TEMEL SLOGAN:GÜVENLİ GEÇİŞ 

Sosyal medya üzerinden örgütlenen ve İspanya ve Portekiz ülkelerinden başlayan “European March for the Refugees Rights” (Mülteci Hakları için Avrupa Yürüyüşü) Hareketi kısa sürede Avrupa’ya yayıldı. 20 Avrupa ülkesinden 100’den fazla şehirde mülteci hakları savunucuları bu hareketi sahiplendi. Hareket, Amerika, Kanada ve İsrail ülkelerinde de yankı buldu. “European March for the Refugees Rights” Hareketi ilk olarak 27 Şubat’ta eş zamanlı sokak eylemleri yapacak. Eylemlerin temel sloganı ise #safepassagenow (güvenli geçiş şimdi).

TÜRKİYE’DE 3 ŞEHİRDE OLACAK

Eylemler, Türkiye’de de şimdilik 3 şehirde yapılacak. İzmir ve Bodrum’da sokağa çıkılacak ve Ankara’da da forum yapılacak. Bodrum’daki ‘eylemi, Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği 13.00’te Bodrum Meydanı’nda düzenleyecek. İzmir’deki eylemi ise mülteciler ve insan hakları üzerine çalışma yapan kurumlar ortak düzenliyor. Eylem 18.00’de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde olacak. 

‘MÜLTECİLERE SAVAŞ AÇMA HAZIRLIĞINDALAR’

Eylemi düzenleyen kurumlardan Halkların Köprüsü Derneğinin Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, devletlerin Ege Denizi’nde devam eden krizini görmezden gelerek, sınır güvenliğine milyarlarca avro harcadığını ifade ederek, “Her defasında hukuk havarisi kesilen Avrupa söz konusu mülteciler olduğunda insan haklarını ayaklar altına aldı. Son olarak Almanya Devlet Başkanı Merkel ile Davutoğlu arasında yapılan görüşmeler sonrasında varılan 10 maddelik mutabakat maddesinin neredeyse tamamı askeri ve polisiye önlemler içeriyor. Ege Denizi’ne NATO gemilerini çağıran Avrupa Birliği, Frontex ekipleri ile birlikte mültecilere savaş açma hazırlığında.” dedi. 

‘BİR MİLYONA YAKIN MÜLTECİ DAHA YOLA DÜŞECEK’

Avrupa’nın tamamen sınırları kapatacağının farkında olan mültecilerin kış aylarında ‘umut yolculuğu’ için yola düştüğünü de ekleyen Terzi şunları dedi: “Önümüzdeki bahar ve yaz aylarında bir milyona yakın mülteci daha yollara düşecek. Yeni göç akını başlamadan ve Akdeniz’de yeni mülteci ölümleri yaşanmadan önce Avrupa Birliği bir an önce sınırları açmalı ve güvenli geçişi sağlamalıdır. Alınacak olağanüstü önlemler geçişleri engelleyemeyeceği gibi sadece ölümleri artırmaya devam edecektir.” 
(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sedat Baran davası avukatı: Savcı ‘yapay suçlu’ arıyor

SONRAKİ HABER

Medeni Yıldırım davasında kriminal rapor açıklandı: 6 kurşun teslim edilmeyen silahlardan atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...