25 Şubat 2016 12:07

Halka ‘Teslim ol’ demek yerine ablukayı kaldırın

Paylaş

DTK ve DBP Eş Başkanları Hatip Dicle ve Kamuran Yüksek ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, KJA Koordinasyon Üyesi Sara Aktaş ve HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ömer Önen ortak bir basın toplantısı düzenleyerek Sur’daki katliam tehlikesine dikkat çekti. Açıklamada, devlete ‘halka, ‘Teslim ol’ çağrıları yerine 24 saatliğine bile olsa ablukayı kaldır’ çağrısı yapılırken, halka Sur’da bir katliam yaşanmaması için Cumartesi günü saat 13.00’te Koşuyolu’da buluşma çağrısı yapıldı. Toplantıda konuşan Hatip Dicle Kürtlerin Cizre benzeri bir katliamı daha kaldıramayacağını belirterek, “Bu sözümüz bir uyarı olarak algılanmalıdır. Sabrın taşma noktasına geldiğinin bilinmesini istiyoruz. Burada birlikte yaşamın köprüleri havaya uçuyor” dedi.

BU SAVAŞIN SORUMLUSU BİZZAT ERDOĞAN’DIR

DTK Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda konuşan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle “Zorlu ve tarihi bir süreçten geçiyoruz. 28 Şubat Dolmabahçe Mutabakatının yıl dönümü. Ona dikkat çekmek önemlidir. Sayın Öcalan sadece Kürt sorunu değil, Türkiye’de demokrasi talebi olan herkesin sözcüsü olma yaklaşımıyla 10 maddeye bir dizi diyalogdan sonra karar verdi. Sadece Kürt sorunu çözümü değil azınlık sorunları, Alevilerin, kadın, çevre sorunlarını tüm taleplerine karşılık verecek müzakere başlıklarıydı. Herkes kendi taleplerini sunacak ve devletle ortak bir çözüme kavuşacaktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Dolmabahçe mutabakatından haberim yok, Kürt sorunu yok’ deyip masayı devirdi. Bu savaşın bizzat sorumlusu Erdoğan ve Saray çevresi ile AKP’dir. Bu savaş dayatılmasaydı bugün bahsedilen hendek sorunu yaşanmayacaktı” şeklinde konuştu.

BİR ARADA YAŞAMIN KÖPRÜLERİ HAVAYA UÇUYOR

“Geldiğimiz nokta bir felaket durumudur” diyen Dicle, “Türkiye savaş suçu işliyor. Sağlık çalışanları öldürülemez, gazeteciler asla hedef alınamaz. Bunlar yapıldı. Siviller vuruldu. Yetmedi yakıldı. Yeni Madımak yaşandı. Çağdaş Kerbelalar yaşandı. Savaşın kuralları var onlara da uyulmuyor. Yaralıların alınması için ara verilir, cenazelerin alınması için iki taraf ara verir. Ama bunların hiçbiri yapılmadı. Her şey onarılabilir ama bunlar insanların yüreğinden silinemez. Ölenler ölüyor geride kalanların insanlığı ölüyor. Bir arada yaşamamızın köprüleri havaya uçuyor” dedi.

BU KADAR AHLAKSIZ BİR SAVAŞ YÜRÜTÜLMEDİ

“Biz bu savaşa yabancı değiliz. Halkımız 30 yıldır bu savaşın içindedir” diyen Dicle, “Bu kadar ahlaksız, bu kadar hukuksuz bir savaş yürütülmemişti. İntikam dürtüsüyle yapılıyor. Bir devletin vatandaşlar tarafından tanınması için rıza olması gerekir, rıza yok olduğunda devletin şiddeti kalır. Kürt halkının bunca zulümden sonra rızası kalmamış, devlet meşruiyetini yitirmiştir” dedi.

SUR İÇİN EYLEM ÇAĞRISI

“Yüz yıllarca katliamlara rağmen haksızlık karşısında asla susmayan, isyan eden halkımız bu cinayetlere de sessiz kalmamalı. Demokratik tepkilerini ortaya koymalıdır” diyen Dicle, “STK’ler çağrılar yaptı. En azından 24 saat sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve orada yaralı çocuk kadınların tahliyesinin sağlanması gerekir. Her gün 19.00’da gürültü çıkarma, korna çalma eylemselliği abluka kalkana kadar devam etmeli” dedi. Cumartesi saat 13.00’te Koşuyolu’da bütün eş başkanların katılacağı kitlesel bir basın toplantısı düzenleyeceklerini belirten Dicle, “Bütün STK ve herkesin katılması ve Sur’a ses vermesi çağrısında bulunuyoruz. Sura ses vereceğiz. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum” dedi.  

SİVİLLER İÇİN 24 SAATLİĞİNE ABLUKAYI KALDIRIN

DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek ise “Hükümet toplumu maniple ediyor. Toplum karar vermelidir. Türkiye halkı Kürt düşmanlığıyla bir yaşam mı istiyor” diye sordu. Cizre’de yüzlerce insanın günlerce can çekiştirilerek katledildiğini ifade eden Yüksek, “Gencecik insanlarımız AKP faşizmini engellemek istedikleri için katledildi. Kürt halkının gözünde meşruiyetinizi kaybettiniz” dedi. Sur da dışarı çıkan siviller üzerinden ‘teslim oldukları’ yönünde propaganda yapıldığını, hukukun ise bu insanları tutukladığını dile getiren Kamuran Yüksek, “Sivil insanlara teslim ol çağrısı yapılıyor. Biz bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Bunun için de STK’lerin yaptığı çağrıyı destekliyoruz. AKP hükümeti ülkeyi felakete sürüklüyor. Bu felaketi bir nebze durdurmak için 24 saatliğine de olsa ablukayı kaldırın” dedi.

‘CİZRE İÇİN BİR ŞEY YAPAMADIK’ DİYENLERE ‘SUR İÇİN YAPIN’ ÇAĞRISI

Yüksek, “Cizre’de bir şey yapmadık diyenlere sesleniyoruz; Sur için bir şey yapabilirsiniz. AKP’nin yarattığı baskı ortamına teslim olmayacağız. Amed halkı rolünü oynamalıdır. Halk bir araya gelirse kimse önünde duramaz. Gün halkın gücünün açığa çıkma günüdür.  Cumartesi günü Amed halkı Koşuyolu Parkı’nda olmalıdır” dedi.

AİLELER BİZİ ARAYIP, ‘ÇOCUKLARIM ÖLMESİN’ DİYOR

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, “Sur’da yakınları bulunan ailelerle gün boyu birlikteyiz. Nasıl bir ızdırap içinde olduklarını biliyoruz. Bugün Hasırlı Mahallesi’nde bir kadın ‘Çocuklarımın ölmesini istemiyorum’ diye bir mesaj attı. Evinin yakınına top düşmüş ve yangın çıkmış. Her an ölümle karşı karşıya. Bugün yapacağımız insanlığa sahip çıkmaktır. O nedenle cumartesi günü yapılacak büyük buluşmada herkes vicdanının sesini dinleyerek inananlığa ve onura sahip çıkacaktır. Cumartesiye kalmadan da bazı adımlar atılacak. Bu insanlık çığlığına ses verilsin” diye konuştu.

KJA Koordinasyon Üyesi Sara Aktaş da, “Annelerimiz, kadınlarımız katledildi. Taybet ananın cenazesi bir hafta sokak ortasında bekletildi. Sur’da aynı insanlık suçunun işlenmesi ve barbarlığın hakim olmasına izin vermeyeceğiz. Kadın bedenleri teşhir edilirken, Sur’da da benzer tablo yaratılmak isteniyor. Tüm gençleri, kadınları yeni bir katliam yaşanmaması için Koşuyolu’ya çağırıyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Seray Şahiner’e Bilal Erdoğan cezası

SONRAKİ HABER

Cerattepe’de maden şirketine tahsis edilen yerin teslimi yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...