25 Şubat 2016 11:03

‘Barış isteyen ÖYP’lilere ceza mı kesildi?’

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, YÖK’ün Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) Usul ve Esasları’nda yaptığı değişikliği Meclis gündemine taşıdı. Adıgüzel, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya düzenlemenin Barış için Akademisyenler inisiyatifinin bildirisini imzalayan ÖYP’li araştırma görevlilerini cezalandırma amacı taşıdığı iddialarını sordu.

YÖK, 4 Şubat 2016 tarihindeki Genel Kurul kararı ile ÖYP Usul ve Esasları’nda yaptığı değişiklik ile “Derslerini başarı ile tamamlayan ÖYP araştırma görevlileri kadrolarının bulunduğu üniversitelerin teklifleri ve YÖK Yürütme Kurulu kararı ile kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumlarına dönerler. Bu araştırma görevlilerine lisansüstü eğitim çalışmalarının gerektirdiği durumlarda kısa süreli olmak kaydıyla izin verilir” hükmü getirmişti. ÖYP’li araştırma görevlilerinin tez aşamasındayken istekleri dışında kadrolarının bulunduğu üniversitelere gönderilmeleri anlamına gelen bu düzenlemeyi Eğitim Sen de yargıya taşımıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel da, Milli Eğitim Bakanı Avcı’nın yanıtlaması talebiyle konuya ilişkin Mecliste soru önergesi verdi. Yapılan bu değişikliğin binlerce ÖYP’li araştırma görevlisini mağdur edeceği uyarısında bulunan Adıgüzel, değişikliğin yapıldığı tarihten bugüne kaç araştırma görevlisinin kadrolarının bulunduğu üniversiteler tarafından geri çağrıldığını sordu.

Düzenlemenin gerekçeleri hakkında bilgi isteyen Adıgüzel, “Söz konusu düzenlemenin zamanlaması itibariyle, “Barış için Akademisyenler inisiyatifinin bildirisini imzalayan ÖYP’li araştırma görevlilerine karşı, kadrolarının bulunduğu üniversiteler tarafından geri çağrılmalarının bir çeşit “cezalandırma” mekanizması olarak işletildiği yönündeki iddialar doğru mudur?” sorusuna da yanıt istedi. ÖYP’li araştırma görevlilerinin doktoralarını bitirene kadar lisansüstü öğrenimlerini gördükleri üniversitede kalacak şekilde hayatlarını planlamış olduklarına dikkat çeken Adıgüzel, yaşanan mağduriyetin giderilmesine yönelik Bakanlığın bir planı olup olmadığını sordu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi: Türkiye, Nusra'yla birlikte çalıştı

SONRAKİ HABER

Davutoğlu: Güvenliğimiz tehdit altında olursa ateşkes bağlayıcı olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa