25 Şubat 2016 00:58

Madene direnen Artvinliler: Kurmazlar sandığı, biliyorlar çünkü hayır diyeceğimizi

Paylaş

Birkan BULUT
Cansu PİŞKİN
Artvin

Artvin Cerattepe’de, halkı geçen haftadan bu yana sokaklara döken, Cengiz Holding tarafından yapılması planlanan altın madeni için gerekirse sandık kurulup, halka sorulması önerildi. Artvin’de bir saat dolaşmak bile halkın ne istediğini anlamak için yeterli. Artvinlilerden Ahmet Akın, “Koyun sandığı buraya, Artvinlilerin önüne, istiyorlar mı istemiyorlar mı, görelim. Koymazlar ama, neden koymazlar? Çünkü biliyorlar hayır diyeceğimizi.” diye konuştu.

Bir kahvehanede konuşuyoruz Artvinlilerle. Hepsi hem yakınıp, hem de sinirlenerek anlatıyor yaşananları. Masanın yaşlılarından Ahmet Akın, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in Artvin’de maden çalışması yapılmasına önceleri tepki gösterdiğini ancak şimdi Cerattepe’ye sahip çıkanların ‘ideolojik’ olmakla suçlandığını belirterek, “Ne değişti?” diye soruyor. Akın, “Maden olursa o kadar ağaç kesilecek, sularımız zehirlenecek. Koyun sandığı buraya, Artvinlilerin önüne, istiyorlar mı istemiyorlar mı, görelim. Koymazlar ama, neden koymazlar? Çünkü biliyorlar hayır diyeceğimizi” diyor. Artvin’de kimsenin huzurunun kalmadığını söyleyen Akın, “Orman yok, istihdam yok, ekonomi yok. Ne yapacağız peki? Buradan kazanacakları para neyse onu verelim çeksin gitsin.” diye tepki gösteriyor Cengiz İnşaata.

'ÇORUH’U VERDİK, CERATTEPE’Yİ VERMEYİZ’

O sırada masamıza sokulan bir vatandaş AKP’yi kastederek, “Onlara Çoruh’u verdik. Belediye Başkanlığını verdik, iki milletvekilinden birini verdik, ama Cerattepe’yi vermeyeceğiz. Gerekirse verdiklerimizi de geri alacağız. Bunu da yazın” diyerek uzaklaşıyor.

Serdar Erol isimli bir vatandaş da şöyle özetliyor durumu: “Orman dairesi eskiden halktan koruyordu ormanı, şimdi halk koruyor ormanını!” Bugüne kadar asker ve polisle karşı karşıya gelmediklerini belirten Erol, “Artvin halkı gaz bombası nedir, bilmezdi. Şimdi ise polis ve askerler nişan alıp, attılar gaz bombalarını düşman gibi” diyor.

ÇAY BARDAĞINDA BİLE ‘MADENE HAYIR’

Artvin’deki altın madenciliği faaliyetinin gerekirse sandık kurularak halka sorulması öneriliyor. Ancak Artvin’de bir saat dolaşmak bile halkın ne istediğini anlamak için yeterli. Artvin otogarında indiğinizde sizi şöyle yazılar karşılıyor: “Bu işyeri Cerrattepe’ye müdahale edildiği anda kapatılacaktır. Cerattepe geçilmez Artvin halkı yenilmez.” Oturduğunuz çay ocağındaki bardakta ise; “Madene hayır” yazıyor. Kime sorsanız artık anlatmaktan yorulmuş. Artvin halkı kararını çoktan vermiş.  

ÖNCEKİ HABER

Barış paneline makul şüphe kaydı

SONRAKİ HABER

Suruç'ta yaralanan Gür'le ilgili skandal yazışma: Psikolojisi bozuldu canlı bomba olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...