25 Şubat 2016 00:52

Hakan Güneş: Masayı kurmak kolay olmayacak

Paylaş

Özlem TEMENA
İstanbul

Rusya ve ABD’nin Suriye’de ateşkes için anlaştı ancak bu kararın uygulanıp uygulanmayacağı tartışılıyor. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç, Dr. Hakan Güneş ‘masanın kolay kurulamayabileceği’ne dikkat çekiyor. Ateşkes kararının yeni bir karar olmadığını ve Rusya’nın Suriye’ye yönelik operasyonlarına başlamadan önce alındığını beliren Güneş, “Rusya, Suriye’de operasyona başlamadan önce, yaklaşık olarak altıncı ayında bir tür ateşkese varılacağını belirtmişti. Peki bu yeni anlaşma ile neden heyecanlandık? Çünkü bu kolay kurulacak bir masa değil, önümüzdeki günlerde bu masa yeniden devrilecektir. Ama sonunda hem sahadaki güçlerin çok yorulmuş olması hem de iki büyük oyun kurucu ABD ve Rusya’nın bu konuda genel bir konuda mutabakata sahip olması nedeniyle bu masa kurulacaktır” diyor.

Bu anlaşmanın Cenevre III görüşmelerinin ikinci blok oturumlarına yönelik “iyi niyet göstergesi” olabileceğini de belirten Güneş, “Rusya’nın ve Suriye’nin operasyonlarına ve ileri hamlelerine son vermesi, savunma hattını durduracağı anlamına gelmiyor. Bu durum barış masası için bir iyi niyet göstergesi olacak” yorumu yapıyor.

Güneş’in değerlendirmeleri şöyle: “Sadece Nusra ve IŞİD’in konusunda değil Ceyş’ul İslam (İslam Ordusu) ve Ahrar’uş Şam gibi cihatçı örgütler için terörist tanımı anlamında bir anlaşmazlık devam ediyor. Çok net olarak 26’sınde masaya oturacak taraflar IŞİD ve Nusra dışında diğer taraflara bu aşamada dokunmayacak. Ama diğer günlerde Rusya, İran ve Suriye tarafının sözünü ettiğim diğer güçlere Ceyş’ul İslam ve Ahrar’uş Şam gibi diğer selefi ya da yarı selefi cihatçı güçlere yönelik operasyonları son vereceği anlamına gelmiyor” dedi.

Doç. Dr. Güneş, “Türkiye’nin bu anlaşma karşısında tavrı ne olur?” sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: “Türkiye  PYD’ye yönelik top atışları ve benzeri eylemlerine bir müddet daha devam edecek. Bu atışlar da ABD ve Rusya’nın sahadaki müttefiki olan Suriye Demokratik Güçlerinin ve PYD’nin IŞİD karşındaki gücünü de çok kritik ölçüde zayıflatmıyor. Bu psikolojik bir savaş derecesinde ve sınırda kaldığı sürece Türkiye atışlarına devam eder ve çeşitli ülkelerde bunu kınar ve bu böyle gider. Kaç yıldır Kandil’e yapılan operasyonlara benzer. Ancak Suudi Arabistan bile tutum değiştirmeye başladı. Aslında Türkiye’nin son 10 gündür içinde bulunduğu hareketlilik Halep’le ilgiliydi. Halep meselesi 4 gün içinde tamamlanıyor. Halep düştü, düşüyor. Masaya oturulduğunda, Halep düşmüş olacak”

Rusya’nın operasyonlara başlamasıyla dengelerin değiştiğini hatırlatan Güneş, bundan sonraki süreci şöyle değerlendiriyor: “İlk olarak, Rusya, Suriye’nin tamamına hakim olmayacaktı. ABD ile bu konuda anlaştılar. Artık Esad’ın kontrol etmeyeceği bir saha kalacak, yani ateşkes yaptığınız andan itibaren yenileceksiniz demektir. Bu saha muhalefetin kontrolünde olacak. Bu gibi bölgelere kim nüfus edecek? Bu aşamada ABD, Türkiye gibi ülkelere kapı açacak. ABD şimdi buna oynuyor, Hama gitti, Halep gitti, peki İdlip’te ne olacak? Ya da Rakka gibi daha daraltılmış bir hedef için mücadele edecek. İkinci olarak Türkiye iç politikadaki atışlarına devam edecek.” 

ÖNCEKİ HABER

Filistin’de 50 bin öğretmen hakları için yürüdü

SONRAKİ HABER

MHP'li Ferhat Tüle, Lazkiye'nin kuzeyindeki çatışmada hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa