24 Şubat 2016 12:37

BES Maliye Bakanlığı önündeydi: Emekçinin bütçesi sermaye ve savaşa aktarılıyor

Paylaş

Maliye Bakanlığının Vergi Haftası kutlamaları devam ederken BES, Maliye Bakanlığı önünde açıklama yaparak kutlamaların şekilsel ve gösterişten ibaret olduğunu ifade etti. BES Genel Başkanı Fikret Aslan “Emekçilerin vergileri ile oluşturulan bütçe sermayeye ve savaşa aktarılmaktadır” dedi. 

Maliye Bakanlığı önünde dün gerçekleştirilen açıklamada konuşan Aslan, gelir durumuna bakılmaksızın herkesten eşit alınan dolaylı vergilere dayanan sistemin, toplam vergiler içerisinde yüzde 70 oranına ulaştığını bildirdi. Kalan yüzde 30’luk dilimde ise büyük oranda emekçi kesimlerden alınan gelir vergisinin olduğunu dile getiren Aslan, “Açlık sınırının bile altında kalan asgari ücretten yüksek oranda vergi alınarak tabiri yerindeyse açlıktan bile vergi alınmaktadır” dedi. 13 yıllık AKP iktidarı döneminde yapılan bütçelerin en belirgin özelliğinin halktan toplanan kamu kaynaklarının giderek artan oranda kamu hizmetleri dışındaki alanlara akatarılması olduğunu dile getiren Aslan, AKP’nin iktidara geldiği kriz dönemi olan 2002’de bütçeden kamu hizmetlerine 42.3 pay ayrılmışken; bugün bunun yüzde 25 oranına düştüğünü ortaya koydu. 

Emekçilerden toplanan vergilerin eğitim, sağlık, çalışma yaşamı gibi alanlara değil; savaşa ve güvenliğe harcandığını belirten Aslan şu şekilde devam etti: “2016 Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı tam anlamıyla bir güvenlik ve savaş bütçesi olarak hazırlanmıştır. Türkiye içeride ve dışarıda savaş ve şiddet politikalarında ısrarcıdır. Bir savaş stratejisi içinde hazırlanan 2016 bütçesi bir taraftan işçi ve emekçileri ağır vergi yükü altında ezmeyi hedeflerken diğer yandan savunma ve güvenlik harcamalarındaki belirgin artış üzerinden tüm ülkede baskıcı, otoriter bir yönetim anlayışı yerleştirme hedefleniyor.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cornaglia’da işten atmalar devam ediyor

SONRAKİ HABER

İzmir BES'ten vergide ve ücrette adalet talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...