24 Şubat 2016 12:15

Bu kadar HES’le Ordu’nun dereleri mi kalır?

Paylaş

Orduda özel sektör tarafından dereler üzerine kurulan 9’u faaliyette 13 hidroelektrik santralinden (HES) sonra 17 HES’in daha yapılması planlanıyor. Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Resul Şahin, derelerin tehdit altında olduğunu söyleyerek, “Bu HES’ler doğayı olumsuz etkileyecek. Dereler yok olacak, tarım alanları ve flora bundan olumsuz etkilenecek” dedi.

Şahin, “Yer altı suları derelerden besleniyor, bunlar tünellerle alınınca derelerde kalp görevi gören kalbi yok etmiş olacaksınız. Derelerde, tepelerde su olmayacak. Derelerde yumurtlama yapan balıkların nesli tükenecek, birçok olumsuzluklar olacak. HES’lerin yapılması yaşam alanlarını da yok edecek. Şu anda halen 9 HES çalışır aktif durumda. 17 HES daha yapılması planlanıyor, çalışması sürüyor” dedi.

ARTVİN İLE ORDU ARASINDA 750 HES PROJESİ VAR

Şahin, Artvin ile Ordu arasında dere ve ırmaklar üzerinde 750’ye yakın HES projesi olduğunu,  HES’ler için “olumlu” verilen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporlarının yargıya taşınarak burada “yürütmeyi durdurma” verilmesi halinde proje değişikliği yapılarak yeniden HES çalışmalarının sürdürüldüğünü de söyledi. 

Özel sektör tarafından yapılacak 17 HES projesinin ise; Akkuş Karakuş Deresi, Mesudiye Melet Irmağı, Ulubey Kızılen Deresi,  Ünye Kutluca Akçay Deresi, Korgan Güllü Dere, Aybastı Yakacık Deresi, Gölköy Madrese, Karadere, Fatsa Bolaman Irmağı, Kabataş Direkli Irmağı, Altınordu Turnasuyu ile Çukurköy Deresi üzerine kurulması planlanıyor. (Ordu/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Sur yürüyüşünde DİHA Muhabiri Ayşe Sürme'ye polis saldırısı

SONRAKİ HABER

Artuklu’da 36 akademisyene açılan soruşturmaya tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...