24 Şubat 2016 13:40

Cerattepe'de direniş geri adım attırdı

Paylaş

Artvin/Cerattepe'de direniş hükümete ve maden şirketine geri adım attırdı. Artvin Belediyesi,  Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla Cerattepe'de hukuki süreç bitene kadar maden şirketinin çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı. Davutoğlu da hukuki süreç bitene kadar projenin durdurulması yönünde karar alındığını açıkladı. Artvinliler ise  “Biz zaten yargıda kazanmıştık. Ama dikkate alınmadı” dedi.

Artvin Belediyesi'nin Facebook hesabından 'başbakanımızdan sevindirici haber başlığıyla yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’ndan Artvin halkına sevindirici haber. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu Maden Şirketinin Artvin Cerattepe 'deki çalışmalarını Hukuki Süreç bitene kadar durdu.

Artvin Heyetiyle yaklaşık 2 saat süren toplantıda Artvin’le İlgili bilgiler Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğluna aktarıldı ve şua nda Çankaya Köşkünde Sayın Bakanlarla toplantı devam ediyor."

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Orman ve Su İşleri Bakanlığının Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'ndeki açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada bölge halkının karşı çıktığı maden projesine ilişkin olarak, hukuki süreç bitene kadar projenin durdurulması yönünde karar alındığını açıkladı.  "Her kesimden bu hukuki sürece saygı gösterilmesini bekliyoruz" diyen Davutoğlu, "Maden çalışmalarının açık galeri olarak çalışması konuşulduysa da çevreye zarar vermemesi için kapalı galeri çalışmasına karar verilmiştir. Ağaç kaybına izin verilmeyecektir. Artvin’in, Cerattepe’nin zarar görmemesine özen gösterilecek" diye konuştu.

ŞİRKET ÇEKİLENE KADAR DİRENİŞ DEVAM EDECEK

Başbakanla görüşen Yeşil Artvin Derneği'nden yapılan açıklama şöyle:

"Bizler Artvin halkının haklı taleplerini iletmek ve sayın Başbakana doğru bilgileri vermek üzere Ankara'ya geldik. Cerattepe ile ilgili ekolojik ve hukuksal durumu kendisine ve Sayın bakanları anlattık. Sayın Başbakan bütün bu görüşmeler sonucunda maden şirketinin faaliyetlerinin yargısal sürecin sonuna kadar durdurulduğunu,bu süreç içerisinde ilgili bakanlıklar ve kendisinin bizlerle görüşmeye devam etmek istediğini ifade ederek bir toplantıya yetişmek üzere yaklaşık iki saat sonra aramızdan ayrıldı. Devam eden süreçte üç bakanla görüşmelerimizi sürdürerek talep ve isteklerimizi ilettik. Artvin halkının talebinin şehre yığılan güvenlik güçlerinin çekilmesi ve maden şirketinin Cerrattepe'yi terk etmesi gerektiğini söyledik. Ancak bu taleplerimizle ilgili olumlu bir karar henüz alamadık. Ancak görüşmelerin devam edeceği söylendi. Artvin halkının haklı mücadelesi maden şirketi cerrattepe'yi terk edene kadar devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

DAVUTOĞLU'NUN SÖZLERİ

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Önümüzdeki 4 yılda da sizlere hizmet etmeye devam edeceğiz. 1 Kasım seçimleri sonrasında Cumhurbaşkanımızdan görevi aldıktan sonra hükümetizi kurduk ve vaatlerimizi gerçekleştirmeye başladık. İki hafta önce Mardin'i ziyaret ettim. Hem de teşekkür için hem de atacağımız adımları ilan etmek için. Aziz Konya size Mardin'den, Erzincan'dan selam getirdim. Kim ne derse desin, hangi zalim odak ne plan yaparsa yapsın. Türkiye birdir, bir olacaktır. Diridir, diri olacaktır ve her zaman başı dik olacaktır.

Artvin'den gelen dernek temsilcileriyle bir araya gelerek bilgi aldık. Konya’ya gelmemden hemen önce onlarla birlikteydim. Şunu ifade etmek isterim ki Türkiye’nin havası, suyu, toprağı hepimize, 78 milyona emanettir. Artvin dünyanın en güzel coğrafyalarından birisidir. Her birinin korunması bizim için asli bir görevdir. Zengin maden kaynaklarımızı değerlendirmek de görevimizdir. Hangi görüşte olursak olalım şu konuda anlaşabilmeliyiz; bu ülkenin taşını, toprağını, suyunu koruyacağız. Aynı şekilde bu ülkenin doğal kaynaklarının da ekonomiye bir katkı olarak sunulması için çalışacağız. Bunlar birbiriyle çalışan tutumlar değil. Bu her iki önceliği birlikte gözeden anlayışta olmalıyız. Artvin’de başlayan mevcut proje, çevre ile ilgili her türlü tedbiri aldığımız bir projedir. Maden çalışmanın açık galeri olarak çalışması konuşulduysa da çevreye zarar vermemesi için kapalı maden çalışmasına karar verilmiştir.

Ağaç kaybına izin verilmeyecektir. Artvin’in, Cerattepe’nin zarar görmemesine özen gösterilecek. Bu tedbirler bizim çevreye gösterdiğimiz hassasiyeti ortaya koymaktadır. O suyundan içtiğim Artvin’in güzelliklerini korumak bizim en temel borcumuzdur. Kamu düzenini sağlar, bu çerçevede atılan adımlardan yanlış uygulama olursa bunu yaparız.

Sivil toplum dünyasından gelen arkadaşlarımızın kaygı ve endişelerini dineldim. Bazı teminatlar da verdim. Öncelikle Cerattepe’deki mahkeme kararı sonuçlana kadar proje durdurulacak.

Bu konunun istismar edilmesine asla izin vermeyiz. Maden işletmesi kesinlikle kapalı galeri olacak. Galeriden çıkarılacak maden yerinde değil taşınarak işletilecek. Galeriden çıkarılan madenin taşınması teleferikle olacak. Madenin teleferikle taşınması için kesilen ağaçlar minimum tutulacak ve misliyle yenileri dikilecek. Doğal zenginliğimizin korunmasına dair aldığımız tedbirlere rağmen "Biz zenginliklerimizin yer altında kalmasını istiyoruz" derlerse bunu hoş karşılamamız mümkün değildir.

Birtakım illegal gösterilere girilmeye çalışılırsa kamu düzeni yapılacaktır. Her kesimden bu hukuki sürece saygı göstermesini bekliyoruz. Bütün Artvinli kardeşlerimize sesleniyorum, bunu istismar eden çevrelere izin vermeyiniz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kamuda dönüşüm: Reform mu kamunun tasfiyesi mi?

SONRAKİ HABER

Kamu istihdamı ile ilgili olarak hükümetin iddiaları neler? Yalanlar ve gerçekler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...