24 Şubat 2016 09:56

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: Hedef bütün öğretmenleri sözleşmeli yapmak

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nundaki yapılması söz konusu değişiklikleri değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Bütün öğretmenleri sözleşmeli gibi çalıştırmayı hedefliyorlar” dedi. Memurların maaşının yüksek olduğu algısı yaratılarak hedef haline getirilmeye çalışıldığını belirten Karaca, “iş güvencesi için tüm sendikalara birlikte mücadele çağrısında bulundu.

AKP’nin iktidara geldiği ilk yıllarda da 657 sayılı yasada değişiklik tartışmaları yapıldığını hatırlatan Kamuran Karaca, şunları söyledi: “Özellikle iş güvencesinin ortadan kaldırılması yaklaşımlarını yeniden gündeme getiriyorlar. Çalışma yaşamını toplum ve ülke lehine düzenliyormuş gibi yapıyorlar. Ortak çalışanlar yasası gibi tüm çalışanların aynı başlık altında toplanması ve 657, sözleşmeli, taşeronun tek çatı altına alınması yaklaşımı var. Bu tek çatının işleri daha kolaylaştıracağı propagandası yapılıyor. İnsanların gözü boyanıyor. İşin arkası farklı. Asıl amaçlanan ucuz iş gücü, iş güvencesinin ortadan kaldırılması. Esnek, kuralsız, sendikasız çalışma hayata geçirilmeye çalışılıyor. Küresel sermayenin daha önce kendi gündemine koyduğu bu sistemi AKP şimdi uygulamaya sokmaya çalışıyor. Bu uygulamalar, GATS vb. anlaşmalarla, Avrupa’da, ABD’de geçirilmiş, Türkiye’de de kısmi olarak hayat bulmuştu. Son düzenlemeyle de tümden bu kazanılmış hakların, iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına ve çalışma yaşamını yeniden şekillendirmeye uğraşıyorlar.

Sağlıkta sözleşmeli, taşeron işçi, 4C’li uygulaması hayata geçirildi. Eğitimde buna benzer uygulamanın adımları sözleşmeli öğretmenlerle atıldı. Bir okula gidildiğinde kadrolu öğretmen ve idareciler var. Onun yanında da sözleşmeli öğretmenler var. Bununla da yetinilmeyip tüm kamu kurumu çalışanlarının tümünün sözleşmeli hale dönüştürülmesi isteniyor. Ücretlerin düşmesi, iş güvencesinin ortadan kalkması, esnek, kuralsız çalışmayla birlikte bu, yeni sorunlar anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıllarda sözleşmelilerin kadrolu hale gelmesi için büyük mücadele ettik. Mücadelemiz sonucu sözleşmeli öğretmenler kadrolu hale gelmişti. Şimdi bu kazanılmış hakkı elimizden almak istedikleri gibi öğretmenleri tamamını sözleşmeli yapmak gibi bir hedefleri var.”

Vatandaşta memurların maaşı yüksek gibi bir algı yaratılarak memurun hedef haline getirilmeye çalışıldığını belirten Kamuran Karaca, aslında memur maaşlarının yoksulluk sınırının yarısı kadar olduğuna işaret etti: “Kamu çalışanlarının maaşı zaten yüksek değil. Ancak güvencesiz çalışanlar ve asgari ücretlilere göre yüksek gözüküyor. Aslında yoksulluk sınırının altında kalıyor. Hele ki açlık ve yoksulluk sınırı baz alındığında kamu memur çalışanlarının maaşının düşüklü daha da anlaşılıyor. Türkiye’de açlık sınırı 1550 lira, yoksulluk 4500 lira. Devletin resmi rakamları bunu söylüyor. 30 yıllık bir öğretmen 2600-2700 lira maaşla çalışıyor. Bu da yoksulluk sınırının yarısı. Güvencesiz çalışanların maaşları daha kötü durumda.”

Memurların statüsünün ortadan kalkmasıyla maaşlarının düşeceğini, bunun da diğer çalışanların maaşlarının azalması sonucuna yol açacağını belirten Karaca, “Olması gereken kamu çalışanlarının maaşının yoksulluk sınırının üstüne çekilmesi ya da eşitlenmesidir. Daha düşük maaşların da kamu çalışanlarının maaşı baz alınarak düzenlenmesi gerekmektedir. 2016 bütçesi görüşülüyor. Yıllardır milli gelir büyüdü deniliyor ancak bunun, çalışanların maaşına yansımadığı gibi tam tersine daha da aşağı çekecek etkileri olduğunu görüyoruz. Madem ülkenin milli geliri büyüyor, çalışanlar büyümeden eşit oranda pay almalı. Biz sendikalar bunun mücadelesini veriyoruz” diye konuştu.

SENDİKALARA ÇAĞRI

Memur Sen’e de eleştirilerde bulunan Karaca, “Memur Sen yaptığı sözleşmeyle kamu çalışanlarını yüzde 12 civarında yoksullaştırdı. Yüzde 11’lik ücret artışı imzaladı. Fakat durum ortadayken kamuoyuna farklı bir maske sunmaya çalışıyor. Kendi üyeleri arasında yaptığı yoksulluk ve açlık sınırı araştırmaları kamu çalışanlarını nasıl mağdur ettiğinin itirafı” dedi.

İş güvencesi olmayan çalışanların pazarlık gücü olmayacağı ve düşük ücrete mahkum olacağı uyarısında bulunan Kamuran Karaca, diğer sendikalara ve tüm kamu emekçilerine birlikte hareket etme çağrısı yaptı: “İş güvencesi olmazsa, olmazımız. İş güvencesini ortadan kaldıracak bir düzenleme hayata geçirilmeye çalışılırsa pratikte de tepkimizi gösteririz. Diğer sendikalara açık çağrımdır. Bütün kamu çalışanları, sendikası ne olursa olsun, sendika yönetimleri nasıl bakarsa baksın birlikte davranmalıdır. Hem sendika üyeleri hem sendika yönetimleri bu sorumluluğu üstlenmeli. Sendika yönetimlerine de açık çağrımız, iş güvencesine birlikte sahip çıkalım.”

ÖNCEKİ HABER

Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş: Terör bahane, hedef iş güvencesi

SONRAKİ HABER

Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş: Türkiye’yi eylem alanına çeviririz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...