23 Şubat 2016 14:59

AİHM önünde oturma eylemi: Katliamlara karşı müdahil olma talebi

Paylaş

Aziz KOÇYİĞİT
Strasbourg

Fransa’da 1300 kişi AKP Hükümeti’nin Kürtlere illerindeki saldırılarına dikkat çekmek için,  Strasburg’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Konseyi (AK) önünde oturma eylemine başladı. Bir hafta sürecek eylem ve etkinlikle aynı zamanda AKP Hükümeti’nin işlediği savaş suçları nedeniyle uluslararası ceza mahkemelerinde yargılanması için de girişimde bulunulacak. Oturma eylemi 28 Şubat Pazar gününe kadar, panel, konser ve benzeri etkinliklerle devam edecek. 28 Şubat günü ise AİHM’in önünde miting yapılacak. 

AİHM’E BÜYÜK TEPKİ

Avrupa Konseyi binası önünde eylemle ilgili düzenlenen basın açıklamasında konuşan Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCD-E) Eşbaşkanı Murat Ceylan, AİHM’in aldığı kararlarla AKP’nin katliamlarının önüne geçmediğini, aksine katliam yapmasını sağladığını belirtti. 

Tertip komitesinden Nursel Kılıç da AİHM, AK ve CPT’den taleplerini şu şekilde sıraladı: “AİHM’in bundan sonra yapılacak tedbir başvurularının kabul etmesi, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden atılması, CPT’nin ise Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve özgürlüğünün sağlanması için harekete geçmesi”
Taleplerin altında KCD-E, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAVDEM), Fransa Demokratik Kürt Toplum Konseyi (CDK-F), İsviçre Kürt Konseyi, Belçika-Hollanda Kürt Konseyi, Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Êzîdî Dernekleri Federasyonu (FKÊ) ve Kürdistan İslam Toplumu’nun (CÎK) imzası bulunuyor. 

‘AİHM KARARI KATLİAMIN SÜRDÜRÜLMESİNE NEDEN OLDU’

Basın açıklamasında Kongra Gel Eş Başkanı Remzi Kartal da söz aldı. Kartal “AİHM ve AK, katliamı görene kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz. AİHM, Türk devletinin katliamlarına karşı bütün başvuruları reddederek, Türk devletinin çocuk, kadın, yaşlı demeden katliam yapmasına neden oldu. Erdoğan ve AKP, Cizre’de yaptığı katliamın aynısını şu anda Sur’da yapmak istiyor. Bütün bunların Avrupa tarafından görülmesini, duyulmasını istiyoruz” dedi. 

TJK-E adına konuşan Güneş Gündemir ise, Kürdistan’daki saldırıların bilançosunu vererek “Bu zulüm ve buna emir verenler insanlık karşısında teşhir edilmeli” diye konuştu. 

Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Mahmut Şakar ise, “Avrupa Birliği Kürt halkına, nasıl bir direnme yöntemi öneriyor? Bunu bilmek istiyoruz. Buraya gelen tüm Kürdistanlıları taraf olmaya ve AİHM’e başvurmaya çağırıyoruz. Bu bireysel başvuruyu toplumsal başvuruya çevirmek istiyoruz” dedi. 

DİDF: ALMANYA ORTAK OLDU

Yapılan diğer konuşmalar ise kısaca şöyle;

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’ndan (DİDF) Hüseyin Algan: “Almanya bu katliamların en büyük ortaklarından biri oldu”  

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’ndan (AABK) Ali Ekber Bektaş: “Bizler, Avrupa’daki Aleviler olarak Kürt halkıyla sonuna kadar dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiyoruz” 

Yeşiller ve Sol Gelecek‘ten Mehmet Cengiz: “Avrupa ülkelerine sesleniyoruz, Kürdistan’a karşı Türk devletine giden bütün desteklerinizi kesin”

Avrupa Süryaniler Birliği adına Semir Özmen: “AİHM’i, Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ni Kürt halkına karşı uygulanan bu katliamlara karşı göreve çağırıyoruz.”

Kürdistan Komünist Partisi‘nden Hüseyin İçli: “Türkiye Cumhuriyeti ve onun saldırganlığına Avrupa dur demeli. Gün onur ve direnme günüdür.”

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) Temsilcisi Ali Akyüz: “Bugün işkence ve katliam varken burada sessiz durmak ve medet beklemek bizlere yakışmaz. Bizim yapacağımız tek şey bunları harekete geçirecek eylemler yapmak.”

 

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Metal İş, Bursa’da kıdem tazminatı ve kiralık işçilik için yürüdü

SONRAKİ HABER

55 ülkede milyonlarca Mars ve Snickers toplatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...