23 Şubat 2016 13:51

Cam işçileri Kristal-İş yönetimini protesto etti: Sendikayı kayyuma teslim ettiler

Paylaş

Kristal-İş Trakya Şubesi mahkemenin iptal ettiği genel kurulu zamanında yapayınca sendika yönetimine kayyum atandı. Sendika üyesi işçiler sendika önünde genel kurulu zamanında yapmayan sendikacıları protesto etti. 

Geçtiğimiz yılın mart ayında gerçekleştirilen şube kongresinin, usulsüzlük olduğu gerekçesiyle yerel mahkemeye yapılan itiraz ve Yargıtayın onayıyla iptal edilmesi üzerine yeni seçim tarihi belirledi. Muhalefetteki işçiler yeni seçim tarihi belirlenmesinin de usule aykırı olduğu iddiasıyla yine mahkemeye başvurdu. Mahkeme bu itirazı da haklı buldu ve usule uygun seçim tarihi almayan şube yönetiminin yerine kayyum atayarak, seçimlerin kayyum tarafından yapılması kararını verdi.

Gelişmeler üzerine muhalefette yer alan işçiler, şube binası önünde eylem yaptı. Burada konuşan muhalefetin Başkan Adayı Ramiz Özeren, sendikanın başına kayyum atanmasının hoş olmadığını, ancak bunun sorumlusunun kendileri olmadığını, sorumluların sendika yöneticileri olduğunu söyledi. 15 gün içinde seçim kararı alması gereken genel merkez yönetiminin, seçim kararı almak yerine işverenle pazarlık yapıp sözleşmeli işçi alımı yaptığını ve 15 günlük süreyi geçirdiğini dile getirdi. 

ORTAK MENFAATLER İÇİN...

İşçiler adına açıklamayı okuyan İsmail Koç da Sendika Genel Başkanı Bilal Çetintaş’ın tutumu nedeniyle kayyumun devreye sokulduğunu söyledi. İşçilerin birliğini sağlamak ve güçlü bir sendika oluşturmak istediklerini ifade eden Koç, “Bizler Trakya bölgesinde Şişecam fabrikalarında her gün aynı tezgahlarda beraber çalışan işçileriz. Bizleri illegal örgütlerle ilişkilendirmek, hele de muhalefetin işverenle sendikanın dizayn edilmek istendiğini söylemlerinin yapılması, el insaf dedirtecek cinstendir” dedi. Bu çarpıtmada Kristal-İş yöneticilerinin de rolü olduğunu düşündüklerini ifade eden Koç, “Minnet altında bırakılarak yapılan ve karşılıklı menfaat üzerine kurulan bu ilişkilerle yapılan seçimlerde atanan sendika yöneticileri artık bize güven vermiyor, veremiyor. Tüm arkadaşlarımızın da adamların peşinden gitmek yerine kazanımlarımızın ve cam işçisinin ortak menfaatleri uğruna hareket etmelerini istiyoruz. Böylece, kurumların kalıcı, yöneticilerin geçici olduğunu unutmadan, kurumumuza sahip çıkabiliriz” dedi. Eylemde sık sık “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Yaşasın tam demokratik bir sendika” sloganlarını atıldı. 

KAYYUM SUÇLAMASI

Aynı saatlerde, Genel Başkan Bilal Çetintaş’ın da aralarında olduğu bir grup işçi, hemen yan tarafta, muhalefetin yaptığı basın açıklamasını dinledi. Muhalefetin basın açıklamasını bitirmesiyle birlikte, Bilal Çetintaş dağılan muhalefet grubuna seslenerek kendisini dinlemelerini istedi. Muhalif grubun dinlemeyip dağılması üzerine, Çetintaş’la birlikte olan işçiler, muhalefeti yuhaladı. Daha sonra Bilal Çetintaş, etrafında toplanan işçilere yaptığı konuşmada, yanlış bir iş yapmadıklarını, yasalara saygılı olduklarını ileri sürdü. Muhalefetin, kendilerinin seçim kazanacağı gibi karar alınmasını istediklerini iddia eden Çetintaş, “Kayyum kayığına binen, kayyumu ağzına alan, bu kuruma en büyük sakatlığı, en büyük yanlışı, en büyük hakareti etmiştir. Buraya kayyum atanır, atanmaz, biz mahkeme değiliz, bilemeyiz. Ama buraya kayyum atanmamalı” dedi. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Amedspor Teknik Sorumlusu Kılıç'a 3 maç men cezası verildi

SONRAKİ HABER

Haribo işçileri geri adım atmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...