23 Şubat 2016 13:09

‘Engellileri bekletmek hak ihlalidir’

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul 

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına (EKPSS) girip atama bekleyen binlerce engelli, yine hayal kırıklığı yaşıyor. Engelli atamalarının nisan ayında yapılacak EKPSS’den sonra yapılacağının açıklanmasına engelliler tepki gösterdi.  

Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, 2016’nın şubat ayında 4 bin engelli ataması yapılacağını açıklamıştı, ancak bu sözünde durmadı. Soylu, geçtiğimiz günlerde de twitter hesabından atamaların nisan ayında yapılacak EKPSS’den sonra yapılacağını duyurdu. Yıllardır atama bekleyen ve Soylu’nun verdiği sözle umutlanan atama bekleyen binlerce engelli, bir kez daha umutlarını ve hayallerini ertelemek zorunda kaldı. Kamuda 30 bin engelli çalışan açığı olduğuna dikkat çeken engelliler kendilerine verilen sözlerin bir an önce yerine getirilmesini istiyor. 

‘UMUT VE BEKLENTİ İÇİNDEYİZ’

EKPSS sınavına girerek atama bekleyen adaylardan biri Sena Kanar. Yüzde 59 engelli bir çalışan. Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkezinde yönetici asistanı olarak çalıştığını belirten Kanar, “Engelli insanlarla devamlı iç içeyim. Onların yaşadığı sorunları devamlı gözlemliyorum. Engellilerin EKPSS’den 2014 yılından bu yana büyük umutları ve beklentileri olmaktadır. Her yerleştirme döneminde telefonlarımız sürekli çalar. Haksızlık yapıldığından , yerleşemediklerinden, bu seneki yerleştirmelerden umutlarından bahsederler. Biz de dernek olarak engelli arkadaşlarımıza yol göstermeye çalışırız. Arkadaşlarımızın genel kanısı, adaletli bir yerleştirme olmadığı yönünde. Bizler bu durumun doğruluk derecesinin araştırılmasını istiyoruz. Engelli olmadığı halde, bizim hakkımızı gasbedecek kadar düşmüş insanlar olabileceğini zannediyorum. Bu sene 24 Nisan 2016’da EKPSS  yapılacak. 23 şubat-9 Mart tarihleri arası başvuruları olacak. Bütün arkadaşlarımız elimizden geleni yapıp, yine umutlanacağız. Puanımıza, öğrenim durumumuza  ve yeteneklerimize göre adaletli bir yerleştirme bekliyoruz” dedi.

‘KAMUDA 30 BİNE YAKIN AÇIK VAR’

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Poyraz, “Verilen sözlerin gerçekleşmeyeceğini biz çok iyi biliyorduk. Sadece insanları aldatmaca ve uzatmaları oynama politikaları. Bugün ise bütçe yok diyerek diretiyorlar. Kamuda 30 bine yakın engelli çalışan açığı var. Samimi olan bir hükümet yaklaşık 30 bine yakın engelli kadrosunun parça parça değil, topyekün olarak atamasını yapar. Bu bir hak ihlalidir. Ve bu alımları dört gözle bekleyen  binlerce engelli aday var. Bunca yıldır sınavlara girip bu atamayı bekleyen engellileri bir 8-9 ay daha bekletmek haklarını ihlaldir” dedi. 

2013-2014 de KPSS’ye giren adayların hâlâ atanamadıklarını ifade eden Poyraz, “1000-1500 tane kişinin atamasını yapıyor. 2016 nisanda zaten yeniden EKPPS var. Yeniden yapılacak olan EKPSS’in daha alt yapıları hazırlanmamışken, atamaların şubat ayında yapılacağına biz inanmadık. Tam olarak düşündüğümüz gibi de oldu. Sosyal devletin en önemli amaçlarından biri de engelli yurttaşlarına sahip çıkmasıdır” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

TÜİK, Artvin’i en güvenilir kent seçmişti: Polis ve asker geldi Artvin’de huzur kaçtı

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanlığı soruşturma izni vermedi: ‘Katil devlet’ sloganı ifade özgürlüğüdür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...