23 Şubat 2016 00:46

Merdiven altı atölyelerde kadın işçi olmak

Paylaş

Kadın tekstil işçileri
Çekmeköy

Kadına şiddet sadece sokakta evde değil, her yerde. Çekmeköy’de birçok merdiven altı tekstil atölyelerinde olduğu gibi ucuz işçilik, taciz, yoğun çalışma koşulları ve saatleri biz kadınların örgütlü mücadelesinden başka kurtuluşunun olmadığını dayatıyor.
Biz kadınlar olarak emeğimize, ekmeğimize sahip çıkmalıyız. Kadınlar tekstilde aşağılanır, horlanır, düşük ücretle çalıştırılır, tacizin tavanıdırda bu sektör. Asgari ücret altında çalıştırılan kadın ve çocuk işçilerin sigortalı olanları ise aldığı ücretin üstünde gösterilir.
Tekstil atölyeleri işçi hakları konusunda oldukça kaygan bir zemine sahip olup, sürekli olarak işçi giriş ve çıkışıyla birlikte düşük ücret, bant sistemi koşturmacası, sayıyla çalışma, onca makina gürültüsü içinde bir de son gazla çalışılsın diye bangır bangır arabesk...
Bu koşullar altında çalışan işçiler işverenine o kadar bağlıdır ki işvereninin onu kara kaşı kara gözü için çalıştırmadığının farkında bile değildir. İşyerinde en ufak sorunları dile getirmek hemen işverenin kulağına gider. Böyle bir şikayete raslamakta zordur zaten. Asgari ücretin altında işçi çalıştırmak idari para cezasını gerektirir, eğer asgari ücretin altında çalışıyorsak toplu halde alo 170 hattına şikayette bulunabiliriz.
Fabrikalarda, atölyelerde yaşamın her alanında ekmeğimize, onurumuza, kimliğimize sahip çıkıp mücadelede birleşmek üzere tüm kadınları 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nnde alanlara çıkmaya çağırıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Patron sendikası işbaşında, işçilerin sendikası nerede?

SONRAKİ HABER

Kıdem tazminatı: Son kaleyi savunmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...