23 Şubat 2016 00:36

Hükümet patronlara 'Maçın ilk yarısı onların olsun, maçı siz kazanacaksınız' dedi

Paylaş

Hayat Televizyonu’nda her cumartesi yayımlanan İşçiler Soruyor programı mahallelerde emekçilerle buluşuyor. Programı hazırlayan Avukat İlke Işık ve Sendika Uzmanı Onur Bakır, Keçiören’in Ovacık semtinde düzenlenen etkinlikte emekçilerin kıdem tazminatı ve asgari ücret artışıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Cumartesi günleri çalışma yaşamına ışık tutan İşçiler Soruyor programını hazırlayan Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Başkanı Avukat İlke Işık ve Sendika Uzmanı Onur Bakır, Ovacık Derneğinde  düzenlenen “Ovacık halkı gündemi konuşuyor” etkinliğine katıldı.

Kıdem tazminatı, kiralık işçilik ve taşeron işçilerin kadroya alınması gibi güncel konulara değinen Onur Bakır, AKP’nin kamudaki taşeron işçilere kadro verileceği vaadinin bir aldatmaca olduğunu söyledi. Hükümetin kadro gibi bir kaygısı olmadığını belirten Bakır, “Taşerona kadro vereceğiz, dediler ama hepsine demediler. Asıl işte çalışanlara verecekler. Oy almak için 1.5 milyon insanı beklenti içine soktular. Ancak bu insanların çoğu zaten hükümetin asıl iş statüsüne sokmadığı temizlik, yemek, güvenlik gibi işlerde çalışıyor. Yani yaptıkları iş asıl iş olarak görülmediği için kadroya alınamayacaklar” diye konuştu.

Bakır, “Seçimden önce ‘100 güne kadro geliyor’ dediler. 100 gün bitti hani kadro. İşçilere sözlerini tutmadılar ama patronlara verdikleri kiralık işçilik sözünü tutuyorlar. Meclise getirdiler. Aslında onların asgari ücret artışı sonrası patronlara söylediği ‘Maçın ilk yarısı onların olsun, maçı siz kazanacaksınız’ idi. Kiralık işçilikle, kıdem tazminatının fona devir edilmesiyle bunu sağlayacaklar” dedi.

İŞÇİ SİMSARLIĞI

Meclis komisyonlarında görüşmeleri başlayan özel istihdam bürolarına ilişkin düzenlemeyi anlatan Bakır, “Özel istihdam büroları işverenlere işçileri kiralayacak. Bu bürolar devletin de olmayacak. Özel sektör elinde olacak. Bu bürolara kayıt olan işçiler 1 yılda 3 veya 5 ay çalışacak. İşverenler ne zaman, ne kadar süreyle çalıştırmak isterse o kadar çalışacaklar. İşçinin 1 yılı dolduracak  sürekli çalışması olmadığı içinde kıdem tazminatı hakkı olmayacak. Yani özel istihdam bürosunda 20 yıl çalışan bir kişiye büro ‘Biz artık seninle çalışmak istemiyoruz’ dediğinde işçiyi kıdem tazminatı ödemeden çıkaracak. Ayrıca büro işçi üzerinden kâr elde edecek. İşverenler büroya 2 bin lira para ödüyorsa, büro, yolladığı işçiye 1500 lira verecek. 500 lira büronun olacak kısacası işçi simsarlığı yapacak” diye konuştu.

EMEKLİLİK, SAĞLIK, KIDEM YOK

Bakır, “30 yıl özel istihdam bürosu aracılığıyla çalışan işçinin emeklilik hakkı bile olmayacak. Çünkü ancak iş çıkarsa çalışma imkanı olacak. Yılda 3-5 ay çalıştığı, diğer aylar çalışamadığı için sigorta primini tam yatıramaz. Emeklilik için gereken prim gününü de dolduramaz. Bunun yanında büro işçisi çalışmak için gönderildiği işyerinde iş bitince işsiz kalacağı için sağlık sigortası da yatmayacak. Eğer sağlık sigortasından yaralanmak istiyorsa  gelir testine girmesi gerekecek. Gelir testinde, aile bireyi başına düşen gelir eğer asgari ücretin üçte birinden yüksekse sağlıktan yaralanmayacak” dedi.

Bürolar aracılığıyla kiralanan işçilerin işsizlik maaşından yararlanma şartlarını sağlayamayacakları için işsiz kaldıkları dönemde büyük sorunlar yaşayacaklarına dikkat çeken Bakır, iş kazasına karşı da işçilerin korumasız bırakıldığına vurgu yaptı. Bakır, “İş kazası geçiren bir işçinin malullük aylığı alabilmesi için 10 yıl sigortalı olması gerekiyor. Kiralık olarak geçici işlerde çalışan bir işçi 10 yılı nasıl doldursun da iş kazası geçirmesi halinde malullük aylığı alabilsin” değerlendirmesi yaptı.

‘15 YILDAN ÖNCE İŞSİZ KALANIN VAY HALİNE’

Kıdem tazminatının fona devri tartışmasına da  değinen Bakır, “Çalışma Bakanı ‘işçilerin yüzde 80’i kıdem tazminatı alamıyor’ diyor. Cümleyi yanlış kuruyor. Kıdem tazminatını işçi almaz, işveren işçiye ödemek zorundadır. Eğer işveren bunu ödemiyorsa da Bakanlık olarak siz denetleyeceksiniz. Kıdem tazminatlarını bu tür söylemlerle fona devretmeye çalışıyorlar. Eğer tazminatlar fona devredilirse 15 yıldan önce işçi bu parayı alamayacak. 15 yıldan önce işsiz kalırsa vay haline” diye konuştu.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

26 yıllık gönül yarası

SONRAKİ HABER

Patron sendikası işbaşında, işçilerin sendikası nerede?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...