22 Şubat 2016 12:27

Buca’da savaşa karşı ortak ses

Paylaş

Buca’da çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütünün bir araya gelerek düzenlediği panelde, bölgedeki çatışmalar ve Suriyeli mülteciler bağlamında savaşın kadın ve çocuklar üzerindeki etkileri tartışıldı. 

Şirinyer Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen panelde konuşan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı ve Gazetemiz Yazarı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bölgedeki çatışmalarda 5 şubat itibariyle 224 sivilin yaşamını yitirdiğini belirtti.   

Yrd. Doç. Dr. Semiha Günal’ın moderatörlüğünü yaptığı panele Fincancı ile birlikte Uzman Doktor Zeki Gül ve Gazetemiz İzmir Temsilcisi, TGS İzmir Şube Genel Eğitim Sekreteri Emine Uyar katıldı.      
Panel öncesi polisin, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’nın imzası ile İçişleri Bakanlığının 2012/64 ve 2012/99 sayılı birleştirilmiş genelgesinin 5. maddesi gereğince ses ve görüntü kaydı alınacağına dair yazıyı tebliğ etmek istemesi tepki çekti. Panele gelenler üst aramasından geçirilirken, panel polisler tarafından kaydedildi. 

Panelde konuşan Şebnem Korur Fincancı, yalnızca savaşın içinde değil, savaştan kaçanlar için inşa edilen ve mülteciler için güvenli oldukları iddia edilen kamplarda kadınların tecavüze uğradığını belirterek, “Hatta seks işçiliğine zorlanıyorlar. Geçtiğimiz yıl, 250 kadının gebeliği üzerine bu kadınların aslında seks işçiliğine zorlandığını, her gün kamptan çıkarılarak satıldığını öğrendik” dedi. Bu kadınların ölüm yelekleri ile kendilerini denize atıyor olmalarına şaşırmamak gerektiğini belirten Fincancı, “Kürt illerinde öldürülenlerin tamamının terörist olduğu iddia ediliyor. Oysa bütün bu haber kirliliği ve habersizlik içinde bulabildiğimiz verilerle dahi 5 Şubat’a kadar 224 sivil ölümünden söz ediyoruz. Yüzlerce insan bodrumlarda katledildi biz onlar için sağlık koridoru açın dedik. Ama öyle bir dönemden geçiyoruz ki bütün devletler gözlerine mil çekmiş, görmezden geliyorlar. Savaş çok yaralayıcı ve örseleyici ama biz bunu tersine çevirmek zorundayız” dedi. 

Dünya Sağlık Örgütünün, “Barış için bir köprü olarak sağlık” dediğini, sağlığı bir köprü olarak algıladığını belirten Uzman Dr. Zeki Gül de, “Ambulansların ve sağlıkçıların, yaralıların olduğu bölgeye haftalar boyu gönderilmemesi bu köprüyü dinamitliyor. Savaş sağlığa yeni piyasa alanları açmak için de kullanılıyor. Şu an Cizre’de ya da Suriye’de yaşayanların sosyal güvenliği var mı? Aylardır sokağa çıkamayanlar primini nasıl ödeyecek? Bu ülkede primini ödeyemeyene sağlık hakkı veriliyor mu?” diye sordu. 

‘ÖNCE GERÇEKLER ÖLÜYOR’

Emine Uyar, son dönemde basın ve ifade özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar ve bölgede çalışan gazetecilerin yaşadıklarından örnekler vererek, “Savaşta önce gerçekler ölür” sözünün bu örneklerle doğrulandığını belirtti. Suriyeli kadınların deneyimlerini anlattığı paneli, BEKEV, Buca Cemevi, Eğitim Sen 5 No’lu Şube, BES ve SES İşyeri Temsilciliği, CHP, EMEP, HDP, ÖDP ve HTKP ortaklaşa düzenledi. 
(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TGC Silopi’de gazetecilerin gözaltına alınmasını kınadı

SONRAKİ HABER

Ünversitede sürgüne tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...