22 Şubat 2016 00:54

Soma Ve Ermenek maden facialarının faturası İşsizlik Fonu’ndan: 80 milyon liralık fatura işçiye çıkarıldı

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Soma ve Ermenek maden facialarından sonra işçilerin mağduriyetlerini giderilmesi için yapılan ödemeler İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandı. Fondan harcanan 80 milyon 317 bin 479 lira 71 kuruş halen maden patronlarından alınmadı.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, işçilerin kıdem tazminatların fonda birikmesinin işçilerin lehine bir uygulama olacağını savunuyor. Bakan Soylu, kıdem tazminatları konusunda örnek olarak ise İşsizlik Sigortası Fonu’nu gösteriyor. Ancak İşsizlik Sigortası Fonu’na bakıldığında fonun işçi lehine kullanılmadı görünüyor. Hatta fondan Soma ve Ermenek’te yaşanan maden faciaları sonrası maden patronlarının madencilere ödemesi gereken para bile karşılandı. Fon yönetiminin, maden patronları adına maden işçilerine yapılan  80 milyon 317 bin 479 lira 71 kuruşun faiziyle geri alınması gerekiyor. Fakat patronlar parayı  halen ödemiş değil.

İCRA TAKİBİ VAR, PARA YOK

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde Eynez Maden Ocağı’nda gerçekleşen  kaza sonrasında kazada ölen işçi aileleri ve kazadan kurtulan işçilere 77 milyon 749 bin 573 lira 89 kuruş ödeme yapıldı.  Soma Kömür İşletmeleri AŞ’den fondan harcanan paranın faiziyle alınması gerekiyordu. Son ödeme tarihi olarak ise Ekim 2015 belirlenmişti. Maden patronu parayı ödemediği için İŞKUR Manisa İl Müdürlüğü icara takibi başlattı. Söz konusu ödemeler, 8 Haziran 2014’te çıkarılan, 6545 sayılı torba yasayla yapıldı. 4447 sayılı İşsilik Sigortası Fonu Kanunu’na eklenen geçici 12. Madde’nin  a ve b bentleri yapılan ödemeleri açıklıyor. 

ÖNCE SOMA, SONRA ERMENEK

Ermenek’te 29 Ekim 2014’te gerçekleşen maden faciasından sonrada kazada ölen işçi yakınları ve kurtulan işçilere 2 milyon 567 bin 906 lira 48 kuruş ödeme gerçekleşti.  Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi’nden yapılan ödemenin alınması gerekiyor. Fakat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Soma ve Ermenek ödemeleri için İşsizlik Sigortası Fonun’dan karşılanan paralar halen tahsil edilmedi. Ermenek ödemeleri de Soma’da olduğu gibi yine torba kanunla yapıldı. 4 Nisan 2015’te kabul edilen 6645 sayılı torba yasa uyarınca, İşsizlik Sigortası Fonu Yasasına madde eklendi ve eklenen geçici 13. Madde kapsamında ödemeler gerçekleşti. 

ÖNCEKİ HABER

Ek zam için inisiyatif şubelerde: Sendika merkezleri topu şubelere attı

SONRAKİ HABER

İngiliz kumarı tutar mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa