21 Şubat 2016 17:52

Acılı anneye tazminat işkencesi

Paylaş

Soma’da yaşanan maden faciasında evlatlarını kaybeden aileler her gün yeni bir dram ile baş başa kalıyor. Maden faciasında yaşamını yitirenlerin aileleri, tazminat hakkı için verilen paraları dahi alamayan ailelerin hakları gasbedilmeye devam ediyor. 

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan ve 301 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan maden faciasının sorumluları hakkında açılan ceza davası devam ederken, katliamın üzerinden bir iki yıl geçmesine rağmen bir sonuca ulaşılamadığı gibi, yaşamını yitirenlerin aileleri de yatırılan tazminat haklarını alamıyor. 

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma maden ocakları faciasında İlkay Yıldırım ve Sami Yıldırım isimli iki çocuğu ile birlikte 11 akrabasını kaybeden anne Senem Yıldırım, geçen zamana dikkat çekerek, adaleti bulamadıklarını ve mahkeme yollarında oğlu İlkay’ın eşi Aslı Yıldırım’ı da kaybettiklerini söyledi. 

VASİ KARARI VAR AMA...

Yıldırım’ın oğlunun bir bankada bulunan tazminat hakkı olan 19 bin TL parasının ERK kararı olmamasından dolayı kendisine verilmediğini belirtti. Oğlunun tazminat hakkı olan 19 bin TL paranın bankaya yatırıldığını, vasi olarak bankaya yaptığı baş vuruya ERK kararı olmadan paranın kendilerine verilemeyeceği ifade edildi. 

Mahkemeden alacakları ERK kararı ile bu paranın kendilerine verilebileceği ifade edilen anne Senem Yıldırım, mahkemeye yaptığı başvuruda kendisine vasi belgesi verildiğini söyledi. Vasi belgesi ile bu paranın kendisine verileceği söylendikten sonra bankaya bir daha giderek başvuruda bulunan annenin başvuru kararına vasi kararının geçersiz olduğu, mahkemeden ERK kararını getirmesi için bir daha istenerek ret edilir. 

Anne Yıldırım, mahkemeye tekrar yaptığı baş vuruya hakimin “Bizim ERK kararı diye bir karar verme yetkimiz yok. Verdiğimiz vasi kararı ile banka size bu parayı vermek zorunda” demesinin ardından bankaya tekrar gitmesine rağmen baka tarafından oğlunun tazminat hakkı kendisine verilmesi tekrardan ret edilir. 

HUKUKSUZLUĞA İSYAN 

Yaşanan olaya itiraz eden anne neye kimin karar vereceğini bilmediği için oğlunun yasal olan tazminat hakkından vazgeçer. Yıldırım, yargılamanın yapıldığı 5. duruşmada 2 sanığın bırakılmış olmasının kendilerinde üzüntü yaratığını söyledi. Yıldırım başta Enerji Bakanı Taner Yıldız olmak üzere bürokratların bu facia ile bağlantısı olduğu için tutuklanmalarını beklerken, yargılananların serbest kalmasının kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını ifade etti. (Manisa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sivas’ta ‘Pembe Taksi’ uygulamasına kadınlardan tepki

SONRAKİ HABER

Soma faciasında ‘S Panosu’ skandalı: Acil çıkış iznini alıp kömür çıkarmışlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...