18 Nisan 2012 13:07

Nükleeri değil yoksulluğu finanse edin

NÜKLEER Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (ICAN), 2012 yılında nükleer silahlara yapılan harcamaların, küresel çapta devam eden ekonomik krize yelken tuttuğuna dikkat çekti. ICAN, Nükleer için harcanacak 100 milyar doların yoksullara harcanmasını istedi.Cenevre merkezli ICAN Üyesi Arielle Den

Nükleeri değil yoksulluğu finanse edin
Paylaş

NÜKLEER Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (ICAN), 2012 yılında nükleer silahlara yapılan harcamaların, küresel çapta devam eden ekonomik krize yelken tuttuğuna dikkat çekti. ICAN, Nükleer için harcanacak 100 milyar doların yoksullara harcanmasını istedi.

Cenevre merkezli ICAN Üyesi Arielle Denis yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti: Nükleer silahlara harcanan her bir dolar, sağlık, eğitim ve yoksullukla mücadele için harcanması gereken parayı alıkoyuyor. Nükleer silahların herhangi bir şekilde kullanımı yıkıcı insani sonuçlara sebep olacağı gibi uluslararası hukukun da ihlali anlamına gelecek. Bu nihai terör araçlarına yatırım yapmak temelden kabul edilemez bir olgudur ve böyle yatırımlar, diğer silahlara yapılan yatırımları da teşvik etmektedir.”

2011 yılında dünya çapında nükleer silahlar için yapılan harcamaların 105 milyar dolar olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Birleşmiş Milletler (BM) Silahsızlanma Departmanı yıllık yaklaşık 10 milyon dolar bütçeyle faaliyetini sürdürüyor.

Bu rakam, ülkelerin nükleer silah cephanelerine her saat başı harcadıkları miktardan daha az.

Hâlihazırda nükleer silahlara ayrılan para uluslararası düzeyde üzerinde anlaşılmış olan BM Binyıl Kalkınma Hedeflerini gerçekleştirmek üzere kullanılabilir. ABD’nin nükleer silahlara yaptığı harcamalar, küresel çapta nükleer silahlara yapılan harcamaların yarısından fazlasına tekabül ediyor.

ABD 2011 yılında 8500 nükleer savaş başlığından oluşan cephanesini ve ilgili altyapıyı modernleştirmek ve depolamak için tahminen 68,1 milyar dolar harcadı. Bu miktar, ABD’nin dış yardım için harcadığı paranın 2 katına tekabül ediyor, aynı zamanda bu para Sudan ve Güney Sudan’ın gayri safi yurtiçi hâsılalarının da toplamına denk geliyor.”

Açıklamada ayrıca Nobel Barış Ödül sahibi ve ICAN destekçisi Başpiskopos Desmond Tutu da, bankalar ve diğer finansal kuruluşlara nükleer silah endüstrisinden çekilme çağrısında bulundu.
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Arjantin, petrol tekeline tazminat ödememekte kararlı

SONRAKİ HABER

Çin Suriye’deki ateşkesten memnun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...