20 Şubat 2016 11:25

Artvin'de binler, yasağa rağmen meydana çıktı

Paylaş

Cerattepe'de yapılmak istenen ve doğa katliamına neden olacak şantiyenin yapılmasına karşı günlerdir direnişte olan Artvin halkının direnişine destek vermek için Türkiye'nin dört bir tarafından ve Hopa'dan giden gruba polis ve jandarma Cankurtaran mevkiinde sert biçimde saldırdı. Halk, tüm engellere rağmen Artvin meydanda toplandı. Binler "Katil şirket Artvin'i terk et" sloganları attı.

Artvin'de günlerdir süren direnişe destek vermek için Hopa'dan ve başka illerden gelen birkaç otobüslük kitle ile birleşen yaklaşık 500 kişilik grup, Artvin'e 40 kilometre uzaklıkta bulunan Cankurtaran mevkiinde durduruldu.Geçmelerine izin verilmeyen grubun polislerle yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı bunun üzerine grup, polis ve asker barikatını aşarak otobüslerle geçmeye çalıştı. Yola devam etmekte ısrar eden kitleye burada jandarma ve polis ekipleri tarafından saldırıldı. Yoğun yağmurun yağdığı ve sisin hakim olduğu bölgede, saldırıya karşılık kitle de direnişe geçti. Araziye yayılan kitle saldırıya taşlarla karşılık verdi. Bu arada kitle patlatılmamış yaklaşık 2 kovalık gaz kapsülüne el koydu. Gaz kapsülleri uçurumdan aşağı atıldı. Saldırının ardından çekilen grubun bölgedeki gergin bekleyişi sürüyor. TEMA Vakfı yöneticilerinin de aralarında bulunduğu grup adına kısa açıklama yapan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, yolun kapatılmasının yasalara aykırı olduğunu belirterek tepkisini dile getirdi. 

ARTVİN’E GİRİŞ VE ÇIKIŞ YASAKLANDI

Artvin Valiliği, kente giriş ve çıkışlara yasak getirdi. Rize ve Erzurum yönünden kentte gelmek isteyen kişiler araçlarla yolda kaldı, uzun konvoylar oluştu. Cankurtaran mevkiinde cenaze aracı ile yolda kalan bir grup da, askerlerin izin vermesi sonrasında yollarına devam etti.

Engellemelere rağmen Artvin merkezde büyük bir kalabalık toplandı. "Katil şirket Artvin'i terk et" sloganlarının atıldığı eylemde halk Valilik Meydanı'na yürüdü. Valinin evinin önünden geçerken "Vali istifa" sloganlarıyla tepki gösterildi.

Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi'nde madencilik faaliyetlerine karşı çevrecilerin sürdürdükleri mücadelede, kentin sembolü boğalar da kullanıldı.

Artvin’de boğa güreşlerini organize eden Geleneksel Boğa Güreşlerini Yaşatma Yaylaları Koruma Derneği, her yıl birbirleriyle mücadele eden 10 boğayı kent merkezine getirerek yaşam savunucularına destek verdi. Bazı boğaların üzerinde, Eti Bakır A.Ş.’nin sahibi Mehmet Cengiz’in fotoğraflarının bulunduğu pankartlar dikkati çekti.

‘DOĞANIN YEŞİLİNİN, PARANIN YEŞİLİNİ YENECEĞİNE İNANCIMIZI KAYBETMEYECEĞİZ’

Kızılay İşhanı önünde toplanan yaklaşık 8 bin kişi, 'Artvin’de maden istemiyoruz', 'Susma haykır, yaşamak haktır' sloganlar atarak maden şirketini ve Artvin Valisi’ni protesto etti. Burada boğa sahipleri adına konuşan Bilgehan Erdem, bölgede doğanın bozulmasını istemediklerini belirterek, “Altın madenciliğinin öldürdüğünü, turizminse bacasız sanayi olduğunu ve asırlar boyunca devam edecek, dünya var oldukça sürecek bir etkinlik olduğunu biliyoruz. Maden olayı gerçekleşirse doğamızla beraber tüm meralarımız ve festival alanlarımız da yok olacak” dedi.

Artvin’de her yıl yapılan Kafkasör Festivali’ni ildeki veya başka illerdeki doğa severlerle birlikte yaptıklarını hatırlatan Erdem, “Bizler bu güzelim topraklarda dağları öğütecek iş makinelerinin gürültüsüyle, dinamit sesiyle, zehirli sularla ve ağaçsız dağlarda değil, kuş sesleriyle, derelerdeki şelalelerle ve boğaların böğürmesiyle yaşamak istiyoruz. Malum şirket buradan defolup gitmezse, boğa sahipleri olarak festivalleri, bunlara engel olmayan resmi birimlerle birlikte asla ve asla yapmayacağız. Bu yılki Kafkasör Festivali’ne boğalarımızla katılmayacağız. Katılmama kararlılığımızı sonuna kadar sürdüreceğimizi üstüne basa basa söylüyoruz. Doğanın yeşilinin, paranın yeşilini yeneceğine olan inancımızı asla kaybetmeyeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından boğaları aralarına alan kalabalık, Cumhuriyet Caddesi üzerinden, polislerin bariyerlerle çevirdiği ve geniş güvenlik önlemi aldığı valilik önüne doğru yürüdü. Valilik önünde “Vali istifa” sloganı atan kalabalık daha sonra dağıldı. (ARTVİN)

FOTOĞRAF: SERCAN DEDE @srcndede (TWITTER)

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de 138 cenaze hâlâ teşhis edilemedi

SONRAKİ HABER

Başsavcılığa göre TAK'ın saldırıyı üstlenmesi 'hedef saptırma stratejisi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...