19 Şubat 2016 12:03

Gazeteciler Mazlum Dolan için seslendi: Koridor açılsın, Mazlum çıkarılsın

Paylaş

Diyarbakır’da gazeteciler Dağkapı Meydanı’na yürüyerek Sur’da 80 gündür haber takibi yapan ve yoğunlaşan saldırılardan dolayı bir evde mahsur kalan DİHA Muhabiri Mazlum Dolan için basın açıklaması gerçekleştirdi. Gazeteciler, Dolan ve sivil yurttaşların bölgeden çıkarılması için bir koridor açılması talebinde bulundu.

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), Sur’da görevi sırasında orada mahsur kalıp çıkamayan ve bildirdiği mesajla çok sayıda sivil yurttaşla birlikte bir bodrum katına sığınan Gazeteci Mazlum Dolan için acil eylem çağrısında bulundu. Diyarbakır’daki onlarca gazeteci çağrıya karşılık vererek dün Dağkapı Meydanı’nda bir araya geldi. Eyleme batıdan bölgeye Haber Nöbeti’ne gelen gazeteciler de katılarak destek verdi.

GAZETECİLERİN SUR’A GİRMESİ YİNE ENGELLENDİ

En önde gazeteciler, “Mazlum Ne Bi Tenê ye- Mazlum yalnız değildir” pankartı açarken, Kürtçe ve Türkçe “Gazetecilere dokunma”, “Gerçeklerden taviz verilmez”, “Geç olmadan Mazlum Dolan’a ses ver” dövizleri taşıdı. Eyleme Dolan’ın babası Remzi Dolan da katıldı. Dağkapı Meydanı’nda toplandıktan sonra Sur’a yürüyüşe geçen gazetecileri polis durdurdu. Valiliğin yasağını gerekçe gösteren polis amiri, “Sur’a girmenize izin veremeyiz. Bu sizin can güvenliğiniz için” dedi. Önü Ranger ve TOMA’larla kesilen gazeteciler bulundukları noktada basın açıklaması gerçekleştirdi.

‘ÖDÜLLENDİRİLMESİ GEREKEN GAZETECİLİK ENGELLENİYOR’

Burada konuşan ÖGC Eş Başkanı Hakkı Boltan, Mazlum Dolan’ın kimsenin cesaret edemediği bir gazetecilik refleksiyle hareket ettiğini ve oradan geçtiği haberlerle dünya kamuoyunu bilgilendirdiğini vurgulayarak “Bu gazetecilik örneği ödüllendirilmesi gereken bir durumken engellemelerle karşılaşılıyor. Gazeteciler bu duruma sessiz kalmaması ve ses vermesi gerekiyor. Gazetecilerin bir arada olması halkın haber alma hakkı için önem arz ediyor. Dünya kamuoyuna ve insan hakları kuruluşlarına da yaşananlara sessiz kalmama adım atma çağrısında bulunuyoruz” dedi.

VALİLİĞE ÇAĞRI: SUR’A GİRMEYE HAZIRIZ

Boltan’ın ardından Haber Nöbeti ekibinde yer alan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ceyda Karan söz aldı. Karan, çatışma ortamlarında ilk yitirdiğimiz şeyin hakikatler olduğunu, basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkını savunmanın bu mesleği icra eden gazeteciler olarak görevleri olduğunu belirterek “Bu nedenle buradayız” dedi. Karan “Burada yaşananları aktarmak bizim görevimiz. Şehrin göbeğinde bir çatışma bölgesi var ve burada DİHA’da çalışan bir meslektaşımız mahsur kalmış durumda. Arkadaşımızın can güvenliği sağlanarak çıkarılmasını istiyoruz ve buradan valiliğe çağrıda bulunuyoruz” diyerek içeride siviller olduğunu ancak içeriye girip bu durumu göremediklerini bu nedenle Valiliğe çağrı yaparak bir koridor açılması gerektiğini ve arkadaşlarını almaya hazır olduklarını söyledi.

Basın metnini okuyan Kübra Söylemez de, yaşanan abluka ve savaş ortamı içerisinde JINHA Muhabiri Beritan Canözer, Nedim Oruç gibi çok sayıda gazetecinin tutuklandığını, Serhat Yüce’nin kafasına silah dayandığını, İMC Kameramanı Refik Tekin’in ayağından vurulduğunu hatırlattı. Söylemez, “Cizre’de Azadiye Welat Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’ın da içerisinde bulunduğu çok sayıda kişi bodrumlarda mahsur kaldı. Çok sayıda kişi infaz edildi, katledildi. Şimdi aynısı Sur’da yaşanıyor. Özgür Gazeteciler Cemiyeti olarak, Mazlum Dolan ve sivil yurttaşlar için koridorun açılmasını talep ediyoruz” dedi.

BABA DOLAN: MAZLUM HER HABERE HEYECANLA KOŞAR

Eylemde Mazlum Dolan’ın babası Remzi Dolan da konuştu. Dolan konuşmasına şunları vurguladı: “Oğlum gerçekleri açığa çıkartmak için Sur’a girdi. Mazlum her yere ‘Ben gideceğim’ diyerek heyecanla gidiyordu. Basın ahlakını, gerçekleri göstermek için kendisi hep doğruların peşindeydi. Akşam kendisiyle konuştum. Hem oğlum Mazlum orada hem de akrabalarım var orada. Hepsiyle görüştüm. Durumlarının çok kötü olduğunu, su olmadığını, yemek olmadığını ve her dakika bombardıman altında olduklarını anlattılar. 6 aylık bebekten 70 yaşına kadar olan çok sayıda insanın içeride olduğunu söylediler. Bir an önce bu insanlar için koridor açılmalıdır. Artık insanlar oradaki insanların can güvenliği için elini vicdanına koysun.”

DİHA Diyarbakır Büro Haber Şefi Dicle Müftüoğlu da, DİHA’nın sloganında da belirttiği gibi “gerçeklerden taviz vermeden” habercilik yaptığını söyledi ve “Mazlum da bu gerçeklerin dünya kamuoyuna ulaşması için çabalayan, tarihin yok edilmesini, insanların katledilmesini duyuran bir arkadaşımızdır. Koridor açılması talebini ısrarla talep ediyoruz” dedi. Yapılan konuşmaların ardından burada bir süre oturma eylemi yapıldı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İLEF'ten bir 'Yıldız' kaydı

SONRAKİ HABER

DİHA Muhabiri Mazlum Dolan: Nefes alamıyoruz, boğulacağız burada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa