19 Şubat 2016 08:02

Kamer'in, mülteci kadınlar raporu: Kadınların payına yoksulluk ve kuma olmak düşüyor

Paylaş

İnanç YILDIZ 
Antep

Kamer Vakfı Gaziantep Şubesi, Antep’te ve Kilis’te yaşayan Suriyeli mülteci kadınlara yönelik yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Antep ve Kilis’te 400 mülteci kadınla yapılan araştırma Suriye’den gelen mültecilere dair birbirinden çarpıcı araştırma verileri sunuyor. Araştırmaya göre büyük çoğunluğu Halep’ten gelen mülteci kadınların yüzde 83’ü çalışmıyor. Eve giren gelir ise aylık 1 TL’den başlıyor. Rapordaki veriler bununla da sınırlı değil. Sadece dini nikahla ile ilgili oranın Kilis’te savaştan sonra artış gösterdiği belirten araştırmada,  kuma evlik oranı 11.3 olarak belirtildi. Kamer Vakfı Antep Şube Başkanı Aynur Yıldıran, bir an önce Türkiye’nin yasal olarak ülkede  yaşayan Suriyeliler için mültecilik statüsünü sağlamak üzere çalışmalar yapması gerektiğini söyledi. 

AYLIK GELİR 1 LİRADAN BAŞLIYOR

Araştırmaya göre mülteci kadınların yüzde 83’ü hiçbir işte çalışmıyor. Çalışan kesimin büyük çoğunluğunun ise ev eksenli olarak yapılan fıstık kırma, boncuk dikme, temizlik işleri, hasta-yaşlı bakımı gibi işlerde çalıştığı belirtilen araştırmada, bir eve giren aylık ortalama gelir ise 56.5’lik yüzdeyle 1 ile 1000 TL arasında. Bu geliri iki şehirde de bir evde genelde 2 ya da 3 kişi kazanarak sağlıyor. Araştırmaya göre yüzde 75’lik oranla eve giren gelirin 1000 TL’nin altında olduğu gözüküyor.

DİNİ VE KUMA EVLİLİKTE ARTIŞ VAR

Dini ve resmi nikah oranı ise yüzde 88.8. Sadece dini nikah oranının yüzde 11.2 olduğuna dikkat çeken araştırmada, kuma evliğinin yüzde 9.5 oranında olduğu göze çarpıyor. Sadece dini nikahla ile ilgili oranın savaştan sonra Kilis’te artış gösterdiği belirten araştırmada,  kuma evlik oranı yüzde 11.3 olarak belirtildi.
Raporda eğitim ve sağlık hakkında ilişkin veriler de mevcut. Araştırmaya göre mülteci kadınların yüzde 69’u bir sağlık hizmetinden yararlanabiliyor. Tüm katılımcı kadınların yüzde 30’u aldığı hizmetten memnun kalmazken, 31.5’i aldığı hizmetten memnun kalıp kalmadığını bilmiyor ve sadece 38.5’i memnun kaldığını açıklıyor.

Ankete katılan kadınların yüzde 59.8’inin çocuklarının dışarıya çıkmadığını belirttiği ifade edilen araştırmada, tüm katılımcı kadınların çocuklarının yüzde 67’sinin eğitimlerine devam edemiyor olması dikkat çekiyor.

Yüzde 89’unun savaş bitmesi halinde ülkelerine dönmek istediğini söylediği araştırmada, düzenli olarak görüştükleri Türkiyeli aile oranı yüzde 29.5 olarak açıklandı. Suriye dışında başka bir yere gitmeyi düşünen yüzde 15’lik kesimin yeniden göç nedenleri ise yaşam koşulları, ayrımcılık, iş imkanları. 

PARA DESTEĞİYLE ÇÖZÜLEMEZ

Kamer Vakfı Antep Şube Başkanı Aynur Yıldıran, Kadınların en büyük kaygılarından birisinin çocuklarının eğitime devam edememesi olduğunu dile getirerek şöyle devam ediyor: “Antep zaten eğitim kalitesiyle, okullaşma mekanlarının azlığıyla var olan bir kentti. Şimdi Suriyelilerin gelmesiyle de beraber ne yapılırsa yapılsın halen eksik birçok şey.” Yaşanan sorunlardan kaynaklı halklar arasında ayrımcılığın başladığına işaret eden Yıldıran, “Yoksulluk, işsizlik gibi sistemde bir sürü sorunlar var. Tehlikeli olan ise halkın bunun Suriyelilerden kaynaklı olduğunu düşünmesi” diyor. Kadınların çoğunda kansızlık olduğunu, bebeklerin besinsiz, soğuk ve kötü yaşam koşulları nedeniyle hasta olduğunu ifade eden Yıldıran, Yaşanan mülteci sorununun sadece para desteğiyle çözülemeyeceğini ifade ederek, “Türkiye’nin bu meseleyi misafir, sığınmacı meselesinden çıkarıp mülteci meselesine getirmesi lazım” dedi.  

ÖNCEKİ HABER

Sur'da içinde askerlerin bulunduğu bina çöktü: 3 asker öldü, 4 asker yaralı

SONRAKİ HABER

İlkokul öncesi öğrenciler, anaokulu yerine Kur'an kursuna yönlendiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...