19 Şubat 2016 04:23

Kuşatma altındaki Şedadi'nin stratejik önemi

Paylaş

YPG'nin öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri(QSD), Haseke'nin güneyinde IŞİD'in önemli merkezlerinden Şedadi'ye yönelik başlattığı operasyonda hızlı bir ilerleme kaydetti.

16 Şubat'ta 'Habur'un Öfkesi' adıyla başlatılan operasyonda onlarca köy ve mezra IŞİD'den alınırken, gece saatleri itibariyle Şedadi'nin kuşatıldığı belirtildi.

ANHA'nın haberine göre buğday silolarının bulunduğu stratejik Sebave Erbiyn kasabası kontrol altına alınırken, Haseke-Şedadi yolu da QSD'nin denetimine geçti.

Haberde QSD'nin önümüzdeki saatlerde Şedadi'ye girmesinin beklendiği ifade edildi. Şedadi'nin 3 koldan sarıldığı, QSD güçlerinin kasabaya Hol’ün güneyinden 3 km ve Kezwan dağından ise 5 km yaklaştığı belirtildi.

ŞEDADİ'NİN ÖNEMİ

Musul, Rakka ve Deyrezzor'a giden yolların kesiştiği bir noktada bulunan Şedadi Haseke'nin 50 km güneyinde yer alıyor. Habur nehri kıyısındaki kasabaya bağlı onlarca köy ve mezra var. Şengal ve Musul ile sınır oluşturan kasabanın yaklaşık 58 bin olan nüfusunun çoğu Cebur aşiretine bağlı Araplardan oluşuyor.

EKONOMİK MERKEZ

ANHA'nın haberine göre Rimelan’dan sonraki Cizîre kantonunun ikinci büyük petrol ve tüp gaz merkezi olan kasabada, çatışmalı ortam öncesi 6 bin kişi çalışıyordu.

Habur suyunun sulama imkanıyla elde edilen tarım ürünleri bölge sakinleri için önemli bir geçim kaynağı. Buradan Humus ve Lazkiye'ye ihracat yapılıyor.

NUSRA VE IŞİD İŞGALİ

Suriye’deki çatışmalı ortamdan faydalanmak isteyen gruplar, ekonomik merkezleri hedef aldı.  Bu hedeflerden biri de Şedadi oldu. Suriye’deki ayaklanma sürecinde Şedadi halkının  herhangi bir tepki göstermemesi üzerine 14 Şubat 2013 tarihinde el Nusra Cephesi kasaba merkezini işgal etti. Nusra ilk olarak petrol şirketine girerek çok sayıda şirket çalışanını infaz etti.

Suriye ve Irak el Kaidesi ile el Nusra'nın IŞİD'le birleşmesinin ardından kasaba 7 Şubat 2014 tarihinde IŞİD işgaline girmiş oldu.

PETROL TİCARETİNİN ÜSLERİNDEN

Uluslararası Musul ve Rakka yolu üzerinde bulunan Şedadi, IŞİD işgali süresince ulaşım ve ticaret merkezine dönüştü. IŞİD'in ‘Başkent’ olarak adlandırdığı Şedadi, insan, silah ve petrol kaçakçılığının yapıldığı bir kapı gibi kullanıldı. IŞİD'in Şedadi üzerinden gerçekleştirdiği petrol ticaretine katkı sunan Türkiye çoğu kez gündem oldu. Rusya, buradan yüklenen petrol tırlarının Federal Kürdistan üzerinden Türkiye’ye geçtiğine dair görüntüler yayımladı.

Rusya Dış İşleri Bakanlığı, 2 Aralık 2015 tarihinde yaptığı basın açıklaması ile IŞİD'in Türkiye’ye yaptığı petrol sevkiyatı ile 2.5 milyon dolarlık silah ve cephane aldığını belirtti.

ŞENGAL SALDIRILARI ŞEDADİ'DEN YÖNLENDİRİLDİ

Şengal saldırısının yönlendirildiği yer Şedadi idi. Şengal’den kaçırılan Ezidi kadınları,çocukları, gençleri ve esir alınan peşmergeler Şedadi üzerinden Rakka ve Deyrezzor'a getirildi.

Çok sayıda kasaba sakini IŞİD'den kaçarak Haseke'ye ya da Federal Kürdistan'a geçti. IŞİD, 15 gün içerisinde geri dönmeyenlerin evlerine el koydu. Mehasin köyünde 25 sivil infaz edildi.

ŞEDADİ ELE GEÇİRİLİRSE NE OLACAK?

Devam eden operasyonlarda QSD savaşçılarının kontrolü altına giren Musul Rakka yolu sonrası IŞİD'in Dera çöllerine kaçmaktan başka çaresi kalmayacak.Şengal ve Haseke’ye yönelik olası IŞİD saldırısı tehlikesi de ortadan kaldırılmış olacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Rusya, Türkiye-İsrail yakınlaşmasından rahatsız'

SONRAKİ HABER

Mare, IŞİD'in hedefinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...