19 Şubat 2016 01:00

Federal Mogul'da bıçak kemiğe dayandı: Ek zam yapılmazsa sessiz kalmayacağız

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Metal iş kolunda ek zam talebiyle yapılan eylemler yayılırken, henüz eyleme geçmeyen fabrikalarda ise huzursuzluk artıyor. Asgari ücrete gelen zammın ardından işe yeni giren işçi ile 6 yıllık işçinin saat ücretinin denkleştiği Federal Mogul’da da işçiler tepkili. Ek zam talebini amirleri aracılığıyla patrona ilettiklerini dile getiren işçiler, işverenin adım atmak yerine fabrikada çalışan 80 kadar işçiyi kapsam dışına çıkararak, bu işçilerin ücretlerine 500 ila 1000 lira arasında değişen oranlarda artış yaptığını söyledi. Fabrikada örgütlü Türk Metal’in yöneticilerinin konuya ilişkin görüşme taleplerini reddettiğini aktaran işçiler, ek zam yapılmazsa tepkilerini çeşitli eylemlerle göstermekten çekinmeyeceklerini ifade etti.

BU SENDİKA NE İŞE YARAR?

Asgari ücrete yapılan zamla imzalanan sözleşmenin bir hükmü kalmadığını vurgulayan bir Federal Mogul işçisi “6 yıldır bu fabrikada çalışıyorum saat ücretim ocak zammında 7.33 lira oldu. Yeni işbaşı yapan arkadaşlarla aynı ücreti alıyorum. Bu hak mı? Adalet mi? Ocak ayından bu yana her şeye zam geldi. Elektrik faturam zamdan önce 40 lira gelirken şimdi 80 lira geliyor. İki katına çıkmış yani. Ekmek olmuş 1 lira 25 kuruş. Bir de sendikalı bir fabrikada çalışıyoruz. Maaşımızdan aidat kesmek dışında ne işe yarar bu sendika merak ediyorum” diye konuştu.

Başka bir Federal Mogul işçisi şöyle devam etti: “Yeni giren arkadaşlarımız bizi yanlış anlamasın. Onlar niye alıyor, biz niye almıyoruz değil bizim derdimiz. Ben 7 yıllık işçiyim kaç sözleşme görmüşüm. Ama bugün 7 aydır bu fabrikada çalışan arkadaşla aramda aylık 16 lira fark var. Ben 7 yıldır bu fabrikada mesai var denilerek günde 12 saat çalışıyorum. Başımızdaki amirler ‘sürekli hadi, hadi’ diyerek çalıştırıyor bizi. Ben hak ettiğim parayı istiyorum. Emeğimin karşılığını istiyorum.”

CANIMIZA TAK ETTİ

İşçiler sendikalı bir işyeri olmasına rağmen yaşadıkları tüm problemleri işverenle bireysel olarak çözmek zorunda kaldıklarını dile getiriyorlar. 20 yıllık Federal Mogul işçisi bu duruma şu sözlerle tepki gösterdi: “Ne zaman bir sorun yaşasak ve sendikacılara iletsek kulak arkası yapıldı. Biz kendi sorunlarımızı hep kendimiz çözmeye çalıştık. Ama artık yeter bu son yaşananlar canımıza tak etti. Bu yaptığımız haberle de sesimizi duymazlarsa, biz de Renault gibi, başka fabrikalar gibi eylemler yapacağız. Yapamayız diye düşünmesinler. Bıçak kemiğe dayandı gerçekten. Biz bunları dile getirdik diye bir tek arkadaşımızı dahi işten çıkarırlarsa o tezgahlar nasıl dururmuş o zaman görürler. 20 yıldır yeteri kadar yediler hakkımı artık kimseye hakkımı yedirmem. Ne ben ne de diğer arkadaşlarım...”

KAÇAK GÖÇEK ÇAY İÇİYORUZ

Federal Mogul’un, Kuruçeşme ve Arslanbey’de iki fabrikası olduğunu aktaran işçiler, Arslanbey fabrikasında tüm üretim birimlerine kameralar yerleştirildiğini anlattı. Federal Mogul işçisi “Tuvalet ve soyunma odaları dışında her yeri kameralarla izliyorlar. Kim ne kadar tezgah başında, ne kadar iş yapmış sürekli denetliyorlar. İşçilere sürekli kaytarır gözüyle baktıkları için acil çıkış kapıları bile kilitli. Arslanbey’de kilidin üzerinde mühür bile var. Allah muhafaza bir yangın çıksa ön kapıya gelene kadar hayatını bile kaybedebilir işçiler. Yıllardır sendikalıyız güya, bir çay molamız bile yok. Kaçak göçek çay içiyoruz tuvaletlerde. Bizlere bunu reva görenler utansın” diye konuştu.

SENDİKAYA GİTMEK İÇİN RANDEVU MU ALINIR!

2001 ekonomik krizinde işten çıkarıldığını, 13 ay sonra yeniden çağrıldığını aktaran başka bir işçi şunları söyledi: “Bizi çağırdıklarında eski maaşınızla işe başlayacaksınız demişlerdi. Hatta o zaman Türk Metal ‘Bakın biz işçimize sahip çıktık, kriz bitince tekrar geri çağrıldı üyelerimiz’ demişti. Ama ne oldu? Söylenenlerin hepsi yalan çıktı. Eski maaşımızla değil o zamanki işe giriş ücreti ile işbaşı yaptırıldık. Sendika da her zamanki gibi ‘Yapacak bir şey yok. Yeniden işe başladınız ya buna da şükredin’ dedi.”
Ek zam talebini amirlerine de ilettiklerini belirten Federal Mogul işçileri “Sizin zaten sözleşmeniz var ya bu zammın bizimle ilgisi yok. Devlet yaptı bu zammı” yanıtını aldıklarını aktardı. İşçilerin Türk Metal Kocaeli Şube binasında, şube başkanıyla görüşme talepleri ise hayli ilginç bir gerekçeyle reddedilmiş. Federal Mogul işçisi yaşananları şöyle aktardı: “Arkadaşlarla kendi aramızda görüştük ve şubeye gidelim dedik. Baştemsilciye de söylemiş arkadaşlar. Baştemsilci önce ‘Tabii iyi olur gidelim’ dedi. Vardiya bitmek üzereyken de dönüp arkadaşlara ‘Orası resmi bir kurum. Randevu almadan öyle rastgele gidemezsiniz’ dedi. Bu nasıl bir sendika ki işçi şubesine gitmek için randevu alacak.”
Metal direnişi sırasında iş bırakma ve fabrika işgali yaşanmasa da Türk Metal’den istifaların yaşandığını hatırlatan işçi, “İstifalar döneminde gecenin bir vakti de olsa şube başkanı arkadaşlarımızla şubede görüşüyordu. Şimdi ne oldu da randevu almamız gerekiyor. Bir de ağızlarına sakız olmuş ‘Sözleşme 2017 yılında bitecek, bundan önce bir şey yapamayız’ diyorlar. Direniş döneminde de bunu söylüyorlardı. Hâlâ aynı yalanlar. O dönemde öğrenmiştik sözleşmenin yürürlük tarihi dışında tüm maddeleri değiştirilebilirmiş. Üstelik 2008 krizinde ERDEMİR VE İSDEMİR’de sendikaların işçi ücretlerini yüzde 35 düşürdüğünü de biliyoruz. İşçi ücretleri düşürülünce sözleşme yenileniyor da, işçi zam isteyince mi yenilenmiyor?” diye konuştu.

80 İŞÇİ NEYE GÖRE BELİRLENDİ?

Ek zam talepleri karşısında patronun alay edercesine 80 kadar işçiyi kapsam dışına çıkarak ücretlerine 500 ila 1000 lira arasında zam yaptığını aktaran 20 yıllık bir Federal Mogul işçisi “Bu işçiler neye göre seçildi? Kim belirledi? Bu soruların bir karşılığı yok. Kriterleri belli, ya sendikaya yakın olacaksın, ya da işverene. Ben 20 yıldır bu fabrikadayım. 7-8 yıllık işçileri kapsam dışına çıkardık diyerek maaşlarına zam yaptılar. Benim aldığım maaşsa 2 bin lira. Bilgi, birikim, deneyimse bu fabrikada benim gibi 20-25 yıl arası kıdemi olan onlarca arkadaş var. Bu haksızlıklara artık tahammülümüz kalmadı” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bursa'daki ek zam eylemi 6 Mart’a ertelendi

SONRAKİ HABER

Maden şirketlerine bir kıyak daha: Yasanın yükü devletin sırtına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa