19 Şubat 2016 01:00

Bursa'daki ek zam eylemi 6 Mart’a ertelendi

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa’da TOFAŞ işçilerinin çağrısıyla 21 Şubat’ta ek zam talebiyle yapılacak olan eylem Ankara patlaması nedeniyle 6 Mart’a ertelendi. Bu arada TOFAŞ işçilerinin çağrısını yaptığı eyleme destek her geçen gün artıyor. Bursa’da metal direnişi döneminde eyleme geçen fabrikalardan olan Coşkunöz işçileri de hem ek zam talebi için hem de son dönemde artan baskı ve işten atmaları protesto etmek için 6 Mart’ta Kent Meydanı’nda yapılacak eyleme katılacaklarını bildirdiler.

En son işten atılan işçilerle fabrikadaki gelişmeleri konuştuk. Türk Metal ve Coşkunöz patronunun işten atmalarda ortak hareket ettiğini söyleyen işten atılan işçi, Türk Metal’in 2017 sözleşmesine sorunsuz girmek için öncü işçilerin işten atılmasını istediğini, patronun da bunun karşılığında “Ek zam talebini bastır” dediğini aktardı. Facebook sayfasındaki paylaşımların ve beğenilerin işten atma nedeni olarak gösterildiğini dile getiren işçi, işten atmaların 25 Şubat’a kadar süreceğini ifade etti. Direniş döneminden sonra artan baskıların fabrikayı cezaevine çevirdiğini dile getiren işçi, “Her yer dikenli tellerle çevrili, her yerinde turnikelerin olduğu bir fabrikayı düşünün. Kimi kimden koruyorlar anlam veremedik. Sesini çıkaran işçilere gözdağı vermek için bölümlerini değiştiriyorlar. Mesela yüzde 42 görme engelli arkadaşımızı bölümünü değiştirip boyahaneye göndererek bizlere gözdağı veriyorlar” dedi.

BU ŞARTLARDA ÇALIŞACAK ADAM ZOR BULURUZ

Toplusözleşme hükümlerine uyulmadığını söyleyen bir başka Coşkunöz işçisi; “Yönetime çıktık Toplu İş Sözleşme kurallarına uymuyorsunuz diye fakat değişen bir şey olmadı. Yine kendi bildiklerini okuyorlar. Bugün fabrikada çıkışların önünü açsalar kimse kalmaz. Çalışma şartları o kadar kötü ki üretim müdürü bile bizlere şunu söyledi geçenlerde; ‘Bu koşullarda bu ücretle burada çalışacak adam zor buluruz.’ Bu sözler açıkça itiraf” dedi. Bu duruma tepkinin büyük olduğunu ancak birlik kuramadıkları için şimdilik harekete geçemediklerini kaydeden işçi, şöyle devam etti: “Aramızda 2017’yi bekleyelim diyen çok arkadaş var. Bu da bizi bölüyor tam anlamıyla. Müdürler de bunu fırsata çeviriyor ve ses çıkaran işçilerin işine son veriyor.”

6 MART’TA KENT MEYDANI’NDAYIZ

TOFAŞ işçilerinin önce 21 Şubat olarak açıkladıkları daha sonra Ankara saldırısı nedeniyle 6 Mart tarihine ertelediği ve Kent Meydanında ek zam ve kıdem farkı için yapacakları eylemi fabrikada tartışıldığını söyleyen Coşkunöz işçisi, şu çağrıda bulundu: “Bu talepler bizim de talebimiz. Biz de 6 Mart’ta Kent Meydanı’nda olacağız ve hakkımızı arayacağız. Umuyoruz bu yeni bir direnişin ateşini fitiller. Bugün bize haklarınızı vermeyeceğiz diyenler var biz de haklarımızı alacağız diyoruz. Başta metal sektörü olarak bütün iş kollarından işçileri eyleme katılmaya çağırıyoruz.”

PERFORMANSI YÜZDE 100 ARTIRIN BASKISI

Çalışma şartlarının ağırlaştığını ve fabrikanın çalışacak işçi bulamadığını aktaran bir başka işçi; “Müdürlerin posta başlarına gelip ‘Performansı yüzde 100 artırın sizlere yıl sonunda 800 lira ile 1600 lira arasında prim vereceğiz’ dediklerini biliyoruz. Peki sormazlar mı siz bu parayı posta başlarına vereceksiniz biz de onlar prim alsın diye gece gündüz çalışacağız. Yok öyle bir dünya performansı artıracak olan işçiler. Birine para verilecekse işçiye verilmeli” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Emekçilerden ‘Sabrımız taşıyor’ sözlerine tepki

SONRAKİ HABER

Federal Mogul'da bıçak kemiğe dayandı: Ek zam yapılmazsa sessiz kalmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa