18 Şubat 2016 14:56

Kadın cinayeti davasında müebbet verildi

Paylaş

Antep’te 2012 Ağustos ayında kendisini terk eden eşi Bahar Paksoy’u öldürmek suçundan yargılanan Feridun Kaya’nın karar duruşmasında müebbet hapis cezası çıktı. Duruşmada Bahar Paksoy’un annesinin avukatı Berivan Özpolat’ın ağırlaştırılmış müebbet talebi reddedildi ve Hakim, oy çokluğuyla müebbet kararını açıkladı.

‘MESELE SADECE CEZANIN ARTMASI DEĞİL’

Dört yıldır süren kadın cinayeti davasının karar duruşmasını izlemek üzere, Antep Demokratik Kadın Platformu da salonda hazır bulundu. Avukat Özpolat, “Ağırlaştırılmış müebbet” talebini belirtirken, “Meselenin yalnızca daha ağır cezalarla çözülmeyeceğinin farkındayız. Fakat kadın cinayetlerinde verilen ‘iyi hal’ ya da ‘tahrik’ indirimlerinin erkekleri cesaretlendirdiği kanaatindeyiz. Ayrıca bu yönlü verilen kararlarla erkek egemenliği pekişmekte ve benzer suçlar açısından da caydırıcı olmamaktadır” ifadelerini kullandı.

DÖRT YILDIR KADININ CİNAYETİ HAKLI KILACAK NE YAPTIĞI ARAŞTIRILIYOR!

Duruşmada dikkat çeken bir diğer konu da, dosyada “Bahar Paksoy’un öldürüldüğü esnada yaşının 18’in altında olup olmadığının araştırılması” meselesiydi. Konuya dair tek somut delil, Adli Tıp İhtisas Raporu ve bu raporda “yaşının 18’in altında” olduğu tespit edilmiş. Duruşma anında raporu hatırlatan Avukat Özpolat, cezanın ağırlaştırılması için “Çocuğa yönelik suçlar” kapsamını hatırlattı. Mahkeme, tek somut delilin tersini söylemesine rağmen, Paksoy’un yaşının tespiti için “Doğmuş olduğu belirtilen tarihlerde babasının cezaevinde oluşu, annesinin en erken hangi tarihte hamile kalmış olabileceği” gibi tartışmaya açık bir yorumla, “Yaşının 18’in üstünde olduğu ve çocuklara yönelik suçlar kapsamına giremeyeceği” kanaatine vardı.

Sanık avukatının öne sürdüğü iddialar da Bahar Paksoy’un öldürüldüğü anda hamile olduğunun bilinmediği, olay anında nasıl bir tartışma yaşandığına dair yeterince delil olmadığı için sanığın ifadesinin dikkate alınarak, olaya sebep olacak tahrik sebeplerinin sorgulanması yönündeydi. Bahar Paksoy’un ailesi tarafından, kadının evli oldukları sürede de şiddet gördüğüne, hamile olduğunun da eşi tarafından bilindiğine, annesinin ifadesiyle “kürtaj için para teklif ettiğine” dair tüm iddialara rağmen bu konularda bir ağırlaştırma söz konusu olmadı.

'YAŞAM HAKKIMIZ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Duruşma sonrası Avukat Berivan Özpolat “Karşılıklı temyiz edileceğini, süreçte itirazlarını sürdüreceklerini” belirtti. Davayı izleyen Kadın Platformu üyeleri de Adliye önünde yaptıkları açıklamada “Kadın cinayetlerinde haksız iyi hal indirimlerine” dikkat çektiler. Bu indirimlerin kadın cinayetlerinin önünü açtığını belirten platform üyeleri, kadın cinayetlerindeki artışa dair diğer sebepleri şu sözlerle ifade etti: “Savaş ortamı, artan şiddet. Diyanetin kadın ve çocuk istismarına onay veren fetvalarıdır.”

Açıklama şu sözlerle son buldu: “Kadınların yaşam hakkını ve diğer haklarını elinden alan bu şiddet ortamının ve kadın düşmanlığının durması için her alan mücadelemiz devam ediyor. Bahar Paksoy’un davasının da bundan sonraki süreçte de takipçisi olacağız.”

NE OLMUŞTU?

Olay Ağustos 2012’de Turan Emeksiz Mahallesi 23 Nisan Parkı'nda meydana geldi. Feridun Kaya, kendisinden ayrılıp annesiyle yaşayan  Bahar Paksoy ve yanında bir arkadaşıyla parkta karşılaştı. Karşılaşma anında Bahar Paksoy eski eşinin konuşma talebini önce reddetti, sonrasında ısrar nedeniyle kabul ederek birlikte oturduğu arkadaşının yanından uzaklaştılar. Aralarındaki konuşma, Bahar Paksoy’un dört yerinden bıçaklanması ve ölümüyle sonuçlandı. Sanık 3 yıldır tutuklu yargılanıyor. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'İçeride dışarıda savaş politikalarına son verin'

SONRAKİ HABER

Papa Francis'ten Trump'a: 'Hristiyan olamaz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...