18 Şubat 2016 13:51

KESK’ten Başbakanlığın terör genelgesine tepki: Sendikal mücadele engellenmek isteniyor

Paylaş

Resmi gazetede önceki gün yayımlanarak yürürlüğe giren, “Milli Güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları” hakkında işlem yapılacağı belirtilen Başbakanlık genelgesine KESK’ten tepki geldi. KESK Genel Merkezinde dün yapılan basın toplantısında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, “Saray ve AKP darbesi ile muhalif kurum ve kişiler sokağa çıkamaz, eylem ve etkinlik yapamaz, sendikal mücadele yürütemez hale getirilmek istenmektedir” dedi.

‘SALDIRILAR AYNI AMACA HİZMET EDİYOR’

Konuşmasına öncelikle Ankara’da 28 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyı kınayarak başlayan Özgen, yaklaşık dört ay önce düzenledikleri Emek, Barış ve Demokrasi Mitinginin bombalı bir katliamla engellendiğini ve bu nedenle yaşanan acıyı çok iyi anladıklarını belirterek “AKP’nin savaş ve mezhepçiliğe dayalı dış politikaları ve iktidar hesapları nedeniyle ülkemiz kan gölüne döndü” dedi. 
Suruç, Diyarbakır, Adana, 10 Ekim ve 17 Şubat Ankara bombalamalarının birbirini takip eden, birbirini besleyen, aynı amaca hizmet eden saldırılar olduğunu ifade eden Özgen, “Her ne hikmetse hepsi hakkında gizlilik kararı alındı, basına haber yasağı kondu ve dosyaları da karanlıkta bırakıldı. Sivil siyasetçilerin, sendika yönetici ve üyelerinin, demokratik kitle örgütü temsilcilerinin attığı her adımı, sarf ettiği her sözcüğü, gittiği her yeri takip eden devlet burnunun dibindeki cephanelikleri, canlı bombacıları, patlamaya hazır araçları göremiyor engelleyemiyor. Katliamı kınayan, protesto edenler için ise hızla soruşturmalar açılıyor, cezalar veriliyor” diye konuştu.  

‘LEGAL GÖRÜNÜMLÜ İLLEGALLER OLDUK’

Genelgenin içinden geçilen sürecin bir ara rejim olduğunu teyit ettiğini söyleyen Özgen, genelgenin adeta Cumhurbaşkanına ve Hükümete muhalefet eden, demokratik haklarını kullanan tüm kamu emekçilerini legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten kişiler olarak ilan ettiğini dile getirdi. “Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkında” genelge ile mevcut 12 Eylül baskı rejimi dahi yeterli görülmeyerek yasa ve mahkemelerin hiçe sayıldığını ifade eden Özgen, bu genelgeyle yasama yetkisini kendisine, yargı yetkisini amirlere devrettiğini ve kanunların yerine genelge koyarak da hukuku askıya aldığını söyledi. 

Valilerin ve idarecilerin kendilerine tanınan sınırsız yetkilerden dolayı, üyelerine soruşturma, sürgün ve mobbing uyguladığını dile getiren Özgen, “Binlerce üyemiz sürgün edildi, yüzlercesi işten atıldı ya da atılması talebiyle soruşturmalar yürütülmektedir. AİHM, Anayasa Mahkemesi ve uluslararası mahkemelere rağmen grev hakkını kullanan binlerce kamu emekçisi hakkında davalar açılmaktadır. Bu davalar artık terörle mücadele şubeleri tarafından takip edilmektedir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Caz Festivali genç cazcıları çağırıyor

SONRAKİ HABER

Cizre'de 7 cenazeye daha ulaşıldı, teşhis edilemeyen 3 cenaze defnedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...