18 Şubat 2016 12:56

Gazeteci örgütlerinden ‘Tutuksuz Gazetecilik’ kampanyası

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve DİSK Basın-İş Sendikası’ndan oluşan gazeteci örgütleri düzenledikleri basın toplantısıyla ‘Tutuksuz Gazetecilik Kampanyası’ başlatacaklarını duyurdu. Uluslarası gazetecilik örgütleriyle birlikte imza kampanyası yürüteceklerini bildiren örgütler, ‘Gazetecilik mesleğinin suç olarak görüldüğü bir dönemde, zor şartlar altında mesleğimizi yapıyoruz’ dedi.

Halkın haber alma hakkının önündeki engellerin kaldırılması; gazetecilik mesleğinin hedef gösterilmeden, saldırıya uğramadan, tutuklanmadan yapılabilmesi için bir araya gelen TGC, TGS, ÇGD ve Basın-İş Tutuksuz Gazetecilik Toplantısı gerçekleştirdi.  

Toplantıda ilk sözü alan ÇGD Genel Başkanı ve Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Abakay gazeteciliğin AKP iktidarının yoğun baskısı altında olduğunu kaydetti. Basın örgütleri olarak hakları olmayan bir şeyi istemediklerini ifade eden Abakay, “Gazeteciliği engelleme olmadan yerine getirmek istiyoruz. Halkın gerçekleri, olayları doğru şekilde ve zamanında öğrenmesi için bütün çabamız” diye konuştu. 

‘İKTİDAR TEK TİP GAZETECİLİK İSTİYOR’

Diyarabakır’a giderek yaşananlara tanık olduklarını anlatan TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto ise gazetecilik mesleğinin Türkiye’de demokratik ülkelerde olduğu gibi işletilmesini istediklerini söyledi. Çok büyük talepleri olmadığını ifade eden Olcayto, “Demokratik ülkelerde gazetecilik nasıl yapılılyorsa bize de o şansı versinler” dedi. 

‘MAZLUM DOLAN’IN SESİNİ DUYUN’

TGS Genel Başkanı Uğur Güç de önceki gün Ankara’da yaşanan bombalı saldırıyla ilgili başsağlığı dileklerini ileterek konuşmasına başladı. Muhalif medyada yer alana Kürt gazetecilerin özellikle hedef halinde olduğunu anlatan Güç, “Şubat ve mart ayında 7 gazeteci cezaevine girdi. Kürt gazeteciler, muhabirler tutuklanıyor. Haber alma kaynakları kesiliyor. Gazeteciler olarak biz halkın haber alma hakkını savunuyor ve dile getiriyoruz. Halkın olan biten hakkında görüşü olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Haberciye ceza çektirerek habere ceza çektirildğini söyleyen Güç, gazetecilerin özgür olmasını savunduklarını belirtti. 

Diyarabakır Sur’da haber takibi yaparken güvenlik güçlerinin saldırılarından dolayı bir apartmenın bodrum katına sığınan  DİHA muhaberi Mazlum Dolan’ı hatırlatan TGS Başkanı Güç, Mazlum Dolan ve ohalk için Diyarbakır Valiliği’nin bir an önce harekete geçmesi çağrısında bulunda. 

'GAZETECİLİK MESLEĞİ ÖLÜ SAYMA İLE GEÇİYOR'

DİSK/Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren gazetecilik mesleğinin bir tür ölü sayma ile geçtiğini dile getirdi. Son 60 günde Cizre’de 200’ün üzerinde insanın öldüğüne dikkat çeken Eren, gazeteler ve televizyonların büyük bölümünün bunu haber yapmadığını söyledi. 

'İDDİANAMENİN HUKUKİ DAYANAĞI YOK'

Can Dündar ve Erdem Gül için hazırlanan iddianameden bahseden TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük de iddianameleri artık savcıların değil polislerin hazırladığına dikkat çekti. “Bir polis devletinden çok bir polis devleti ortaya çıkıyor” diyen Küçük, 473 sayfalık iddianamede Erdem Gül adının sadece 19 kez geçtiğini söyledi. Küçük, “İddianameye baktığımızda huhkuksal olarak çok bir şey söylememiz mümkün değil. Niyet okuma ile iddianame, suç tanzim edilemez. Bir insana suç isnat edilemez. Bu iddianame Erdem Gül nezdinde  gazeteciye kendi otosansürünü oluşturmasını salık veriyor. ‘Bak bunu yapmazsan sonun Erdem Gül gibi olur’ demeye çalışıyorlar.” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde sağlık emekçileri saldırıyı kınadı

SONRAKİ HABER

Schneider işçilerinden Ankara saldırısı açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...