18 Şubat 2016 13:38

Soma davasında tanık işçi: Taban kömür olduğu için duman vardı

Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili 6'sı tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın 6'ncı duruşmasının üçüncü oturumu tanık ve mağdur işçilerin ifadeleri ile başladı. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlarının katıldığı duruşmada ilk olarak 2009 yılından beri Eynez Ocağı'nda çalışan emniyet çavuşu Osman Ertunç'un ifadesi alındı.

Amirinin bir önceki duruşmada tahliye edilen Yasin Kurnaz olduğunu belirten Ertunç, yanında seyyar sensör taşıdığını bir sıkıntı olduğunda ise amirine haber verdiğini ve iş durdurma konusunda kendinsin herhangi bir yetkisinin olmadığını söyledi. Mahkeme başkanının olay günü gece vardiyasında oksijen düşünün nedenini sorması üzerine Ertunç, oranın S yarı mekanize ayak olduğunu ve orada bu tarz sıkıntıların yaşandığını ifade etti. 

Olay günü dördündü bant boyunda yangın gördüğünü söyleyen Ertunç, o kısmın kömür olup olmadığının sorulması üzerine ise Ertunç, tabanın kömür olduğunu ve bilirkişilerin tabandan duman gelmesi nedeniyle içeri girememesinin nedeninin bu durumdan kaynaklandığını söyledi. Daha sonra ocağa girdikleirinde de aynı bölgede duman olduğunu söyleyen Ertunç, ölçüm yapıp yapmadıkları konusunda ise amirleirnin ölçüm yaptığını söyledi. Öte yandan tutuklu sanıklardan Akın Çelik'in teknik sorular sorması ailelerin ve müşteki avukatlarının tepkisine neden  oldu.

MAĞDUR İŞÇİNİN İFADESİ MADENDEKİ EKSİKLİKLERİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Davanın öğleden sonraki oturumu 9 tanık ve mağdur işçilerin ifadeleri ile devam etti. Duruşmada ifadesi alınan ve madende yedek işçi olarak çalışan Hasan Hüseyin Keskin, olay günü 4'üncü bandın yandığını gördüğünü, bandın üst kısmının alev aldığını ve bandın üzerinde ise taş ve kömür bulunduğunu söyledi. Olay esnasında yanında yaşamını yitiren işçi İsmail Coşkun'un da bulunduğunu ve maskeleri taktıklarını söyleyen Keskin, maskelerinin çalışmadığını ve kendisinin iki nefes aldıktan sonra bayıldığını söyledi. Madende elektrik kesintileri olduğunu ve bu kesintiler esnasında fanlar durmasına rağmen çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Keskin, son dönemde bir sıcaklık artışı olduğunu da kaydetti.

Yalnızca iki günlük eğitimden sonra madene indiklerini belirten Keskin, dinamit atımlarında ise bazen duman tam olarak temizlenmeden çalıştıklarını da söyledi. Madende üretim baskısı olduğunu ve kendilerine hakaret edildiğini de ifade eden Keskin, "İşçi olduğumuz için cevap verip bir şey diyemiyorduk" dedi. Madende taşeron sistemi olduğunu ve kendisinin de taşerona bağlı olarak çalıştığını söyleyen Keskin, yedek işçi olmak için eğitim almadığını kendisine taşeronun bu talimatı verdiğini ve yaptığı işte bir değişiklik olmadığını söyledi. Madenci yakınlarından İsmail Coşkun'un eşi Hüsniye Coşkun'un Keskin'e şirkette işçilerin 6 ayda bir ciğer filminin çekilip çekilmediğini sorması üzerine ise Keskin, kendisine böyle bir uygulamanın hiç yapılmadığını ifade etti.

Keskin, Coşkun'un üretim baskısı konusundaki sorusuna ise 6 kişinin yapacağı işi 4 veya 3 kişiye yaptırdıkları cevabını verdi. Coşkun'un Keskin'e, İsmail Adalı'nın eşine hakaret ettiği ve kendisinin böyle bir durumla karşılaıp karşılaşmadığını sorması üzerine ise sanık avukatları madenci yakını Coşkun'un sorusuna itiraz etti. İtiraz sonucu salonda gerginlik yaşanırken, bazı madenci yakınları fenalaştı.

Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından duruşmayı 19 Şubat'a erteledi. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demokratik Suriye Güçleri, Haseke güneyindeki Şedadi'ye operasyon başlattı

SONRAKİ HABER

Sur'da gazetecilere gözaltı tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...