18 Şubat 2016 11:12

Has Çuval işçilerinin ek zam için direnişi kazanımla sonuçlandı

Paylaş

Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren Has Çuval (Has Tekstil Sentetik Çuval Sanayi) işçilerinin ek zam talebiyle başlattığı direniş kazanımla sonuçlandı. Varılan anlaşmayla işçi ücretleri Aile Geçim İndirimi(AGİ) hariç 1630 liraya çıkarıldı, patron eylem nedeniyle hiçbir işçi atmayacağının sözünü verdi. 

Fabrikada önceki gün, gece vardiyasında çalışanlar gelmeden başlayan ücret tartışması, sabah vardiyasının içeri girmemesiyle sonuçlandı. Şubat ayı ücretinin gecikmesi nedeniyle sıkıntı yaşandığını belirten işçiler, “Ayın ortası geldi, sadece 1000 lira para yatırdılar. Biz de niye böyle olduğunu, maaşlarımızın ne zaman yatacağını sorduk. Tabii uygulanacak zammı da o zaman öğrendik” diye konuştu. Patron tarafından 1580 lira olarak belirtilen zamlı ücreti kabul etmediklerini ifade eden işçiler, patrondan “Çalışırsanız böyle. Bundan 1 lira fazla vermem” yanıtını alınca diğer vardiyaların da katılımıyla fabrika önünde direnişe geçti.

İŞÇİYİ DEĞİL POLİSİ MUHATAP ALDI

Gün içinde birkaç kez işçi sözcüleri aracılığıyla görüşmeler yapılsa da sonuç çıkmadı. Üç vardiyadan işçiler, patronun kendilerini değil de polisi muhatap alarak, sürekli polis aracılığıyla kendilerine haber göndermesine de tepki gösterdi. Bir işçi şunları söyledi: “11 yıldır emek veren benim, benim isteğimi yok sayıyor da neden polis amirinin ricasını kabul ediyor? Bu kadar mı bizim değerimiz?”

Akşam saatlerinde patronun yine polis eşliğinde işçilerin karşısına çıkıp “Daha fazlasını verirsem burayı kapatmam lazım” demesi ve “Şimdi verirsem bu böyle devam eder, ben kaldıramam. Şimdi çalışmak isteyen girsin, yok ben ille de kabul etmiyorum diyen de gider” biçiminde karar bildirmesiyle direniş gece de sürdü. 

BİRLİK BOZULMADI, İŞÇİLER KAZANDI!

Sabah saatlerinde fabrikadan gelen görüşme talebiyle içeri giren işçiler, yeni ücret zammı ve diğer konularda bir anlaşma sağlayarak işbaşı yaptı. Anlaşmaya göre, “Ücret Aile Geçim İndirimi (AGİ) hariç 1630 lira olacak ve direnişten kaynaklı hiçbir işçi işten atılmayacak. Direnişte oldukları süre devamsız sayılmayacağı gibi bu eylemden kaynaklı herhangi bir hak kaybı olmayacak.”

Has Çuval işçilerinin zam talebiyle iki günlük direnişlerinin, işçilerin lehine bir kazanımla sonuçlanması Başpınar OSB’deki diğer işçiler açısından da önemli bir gelişme oldu. Kazanımlarının diğer işçilere örnek olması gerektiğini söyleyen Has Çuval işçileri, “Birliğimizi bozmadık ve kazandık” dedi. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Arınç’tan ‘gerekeni yapın’ çağrısı

SONRAKİ HABER

Google’da Kürtçe çeviri başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...