18 Şubat 2016 07:33

Gazeteciler Mazlum Dolan için Sur'a yürüyecek

Özgür Gazeteciler Cemiyeti ve Diyarbakır'a Haber Nöbeti için gelen gazeteciler, 79 gündür Sur'da yaşananları aktaran ve yoğun saldırılardan dolayı ailelerle birlikte bir evin bodrumuna sığınan DİHA Muhabiri Mazlum Dolan için Şeyh Sait Meydanı'nda toplanıp, Dolan'ın bulunduğu mahalleye yürüyecek.

Paylaş

Özgür Gazeteciler Cemiyeti ve Diyarbakır’a Haber Nöbeti için gelen gazeteciler, 79 gündür Sur’da yaşananları aktaran ve yoğun saldırılardan dolayı ailelerle birlikte bir evin bodrumuna sığınan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Mazlum Dolan için Şeyh Sait Meydanı’nda toplanıp, bugün saat 11.00’de Dolan’ın bulunduğu mahalleye yürüyecek.

Haber takibi yaptığı Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 79 gündür yaşananları aktaran ve yoğunlaşan saldırılar nedeniyle 30 kişiyle bir evin bodrumunda mahsur kalan DİHA Muhabiri Mazlum Dolan için Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) ve gazeteciler harekete geçti. ÖGC ve Diyarbakır’da gazetecilerle dayanışmak için kentte gelen gazeteciler, bugün saat 11.00’de Şeyh Sait Meydanı’nda (Dağkapı Meydanı) basın açıklaması yapıp, Dolan’ı almak için Suriçi’ye yürüyecek.

ÖGC Eş Başkanı Hakkı Boltan, Mazlum Dolan’ın Sur’da saldırıların en kritik olduğu yerlerde muhabirlik yaptığını ve onun gönderdiği haberlerle dünya kamuoyunun Sur’da yaşananlar hakkında bilgi sahibi olduğunu söyledi.

Mazlum Dolan’ın bodrum katında 30 kişiyle beraber mahsur kaldığını hatırlatan Boltan, Sur’un durumunun ne kadar vahim olduğunu Cizre’de yapılan katliamlarla gördüklerini kaydetti. Boltan, Cizre’de Azadiya Welat Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’ın yaşadığı durumu Dolan’ın yaşamaması için herkesi harekete geçmeye çağırdı.

Boltan “Tüm basın medya çalışanlarını da bu anlamda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Birlikte bir şeyler yapmaya çağırıyoruz. Özgür Gazeteciler Cemiyeti olarak yarın (bugün) saat 11.00’de Şeyh Sait Meydanı’nda bir basın açıklamasıyla meslektaşımıza ulaşabilmek için bir koridor açılmasını talep ediyoruz. Açılan koridordan arkadaşımızı alıp döneceğiz” diye konuştu. 

ÖGC VALİLİĞE BAŞVURDU

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), Diyarbakır Valiliğine DİHA Muhabiri Mazlum Dolan için koridor açılması talebinde bulundu.

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Eş Başkanı Hakkı Boltan, bombardıman altındaki Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ailelerle birlikte bir evin bodrum katına sığınan DİHA Muhabiri Mazlum Dolan için Diyarbakır Valiliği ile görüştü. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile görüşemeyen Boltan, taleplerini Aksoy’un Basın Danışmanı Mustafa Çakmak’a iletti. Boltan, Dolan’ın durumuna ilişkin Çakmak’a şunları aktardıklarını söyledi: “Dicle Haber Ajansı Muhabiri Sur’da yasaklı bölgede haber takibi yapıyor. En son kendi ajansına gönderdiği mesajda durumunun iyi olmadığını aktarmış ve haberin konusu DİHA’da servis edilmiştir. Konu çerçevesinde biz sizden koridor açılmasını talep ediyoruz. Kendimiz gidip arkadaşımızı almak istiyoruz.”
Çakmak’ın bilgileri Valiye aktaracağını bildirdiğini belirten Boltan, kendilerine geri dönüş sağlanmadığını ifade etti.

‘SUR’A KORİDOR AÇILSIN’ 

DİHA Muhabiri Mazlum Dolan’ın da aralarında bulunduğu sivillerin bodrum katında mahsur kalması Cizre’dekine benzer bir katliam kaygısına neden oldu. Gazeteci meslek örgütleri, Dolan’ın görevi gereği alanda bulunduğunu belirterek, Dolan’la birlikte sivillerin tahliye edilmesi için koridor açılmasını istedi.

İFEX’TEN ÇAĞRI

71 devlet dışı organizasyon tarafından kurulan Uluslararası İfade Özgürlüğü İletişimin (IFEX) Türkiye Temsilcisi olan Erol Önderoğlu, çatışmalı bölgelerde gazetecilere yönelik yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu belirterek, “Muhabir ve gazeteciler ile onlarla birlikte savunmasız insanların oradan bir an önce tahliye edilmesini, bunun için bir koridorun açılmasını istiyoruz.” diye konuştu.
Önderoğlu, yaşanan durumu en hızlı bir şekilde Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF’ye bildireceğini de açıkladı. 

DEVLET TERÖRÜ 

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, bölgedeki devlet saldırılarının katliamlara dönüştüğünü belirterek, devletin insanları toplu bir şekilde katlettiği bir süreçten geçildiğine işaret etti. 

İMC Ankara Muhabiri Ceren Bayar ise, Sur’da yapılmak istenen katliamın kabul edilemez olduğunu belirterek, “İnsanların bodrum katında katledilmesinin durumun ne kadar kötü olduğunu gösteriyor. Yeni bir Cizre’nin olmaması için gazeteciler başta olmak üzere herkesin sesini yükseltmesi gerekir” dedi.

‘DOLAN İÇİN HAREKETE GEÇELİM’

Gazeteciler, Sur’da kalan ailelerle birlikte bir evin bodrum katına sığınan Mazlum Dolan için harekete geçme çağrısı yaptı. Dolan’ın Sur’dan attığı mesajların ciddiye alınması gerektiğinin altını çizen gazeteciler, “Dolan için harekete geçelim” dedi.

Gazeteci Ragıp Duran, Dolan’ın attığı mesajların ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, “Olay yerindeki meslektaşımızın uyarısı kişisel bir yardım çağrısı değil, kamusal görevini yapan bir gazetecinin verdiği bilgidir. Mutlaka ciddiye alınmalıdır” dedi. 

İleri Haber Genel Yayın Yönetmeni Can Soyer, “Meslektaşımız için endişeliyiz” diyerek, Dolan’ın derhal güvenceye alınması gerektiğini söyledi. 

‘VAHŞETE KARŞI HAREKETE GEÇMELİYİZ’

Canlı yayınlarda ölümlere tanıklık edildiğini belirten Gazeteci Celal Başlangıç, “AKP devletinin zulmüne karşı en şiddetli şekilde dur demek için ayağa kalkmalıyız. Sadece gazetecilikle alakalı değil bu bir insanlık anlayışıdır” diyerek, vahşete karşı harekete geçmek için çağrıda bulundu.

Azadîya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’ın akıbetine ilişkin hâlâ haber alamadıklarını hatırlatan Bianet İfade Özgürlüğü Editörü Elif Akgül, “Mazlum Dolan’ın da bu koşullar altında kalması kabul edilemez. Yetkili isimlerin acilen bu duruma el atması gerekir” dedi.

Diken haber sitesi yazarlarından Amberin Zaman haber yapan gazetecinin can güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Sendika.org’ta çalışan Gazeteci Çağlar Özbilen de, “Orada yaşananlar gün yüzüne çıkarılmak istenilmemektedir. Bu yüzden orada basın çalışanları hedef gözetilmektedir” diye konuştu.(Diyarbakır/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Salih Müslim: Ankara patlaması ile alakamız yok

SONRAKİ HABER

Kartal'da bir kadını bıçakla rehin alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa