18 Şubat 2016 00:51

Ölümler arttıkça, kutuplaşma da artıyor

Paylaş

As Plastik işçisi
Esenyurt/İstanbul

7 Haziran’dan itibaren Bölge’de başlayan sokağa çıkma yasakları, hükümete yakın medyalar sayesinde fabrikalarda pek konuşulmamıştı. Fabrikaların büyük bölümü Türk kökenli işçilerden oluştuğu için asker ve polis cenazesi gelene kadar savaş kimsenin umurunda değildi. Ama artık insanlar eskisi kadar kör ve sağır değil.
Her fabrikada olduğu gibi bizim fabrikamızda da, Kürt halkına uygulanan katliamlar konuşulmaya başlandı ama fabrikamızın büyük bir bölümü; bu süreci Kürt halkına uygulanan bir zulüm değil de, PKK’ye karşı verilen bir savaş olarak görüyor. Bu kirli savaş büyüdükçe ve ölümler arttıkça, fabrikamızda da kutuplaşmalar o derece artıyor.
Fabrikamızda yarım saat yemek molası, 15 dakika da çay molası olur ve bu zaman zarfında makineler kapanmaz, bir işçi, iki makineye birden bakar ama artık asker ve polis cenazeleri geldikçe Türk kökenli işçilerin, Kürt kökenli işçilere karşı bakış açısı ve davranış şekilleri değişiyor, dolayısıyla artık çay ve yemek molalarında birbirlerinin makinelerine bakmıyorlar. Kürt işçiler bir araya gelip sohbet ettikleri zaman ustabaşıları yanlarına gelerek “Yine nereye hendek kazacaksınız? Yine nereye molotof atacaksınız” diye şaka yollu sözlü tacizde bulunuyorlar. Hatta Cizre’de bodrumda yaşanan katliamlar fabrikamızda konuşulmaya başladığı zaman bir arkadaşımıza; “Polisler Cizre’de insanları yakmışlar, öyle bir iddia var” dediğim de aldığım cevap “Yakan polisler kesin Kürt polislerdir. Türk polisler bunu yapmazlar” olmuştu. Acılar o kadar derinden hissediliyor ki, barış isteyen işçiler bile artık “Bizim çektiğimiz acıyı onlar da çeksin” der hale geldi. Barış kelimesi işçiler arasında duman olup havaya uçuyor ve insanlar umutsuzluğa kapılıyor. Yaşanan bu kutuplaşmaya rağmen, işçiler kendi haklarını aramak için birleşebiliyorlar ve haklarını aramaya gayret gösteriyorlar. Fabrikamızda gece yaşanan olumsuzluklar (Yemek, dumanlar ve çalışma koşulları) için 2 saatlik iş bırakma eylemi olmuştu ve defalarca imza toplanılmıştı. İşçiler milliyetçilik üzerine kutuplaşma değil de, hak arama mücadelesinde omuz omuza verirse ancak kazanç sağlayabilir.

ÖNCEKİ HABER

DİHA Muhabiri Mazlum Dolan için AİHM'e başvuru

SONRAKİ HABER

Evrensel’de çıkan mektuplarla bir nebze olsun rahatladık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...