18 Şubat 2016 00:53

İzmir'deki sendikalar: Ortak mücadele kararları alınmalı

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş’e bağlı sendikaların İzmir şubeleri hükümetin özel istihdam büroları ve kiralık işçilik dayatmasına tepkili. Meclis komisyonuna gönderilen tasarının işçilerin yüzde 60’ının çalışma koşullarını doğrudan etkileyeceğine dikkat çeken şube başkanları, bu saldırıya karşı konfederasyon ayrımı yapılmadan ortak mücadele edilmesi ve bu yönde kararlar alınması gerektiğini bildirdi.

TEKSİF İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, söz konusu uygulamanın özellikle kendi sektörleri olan tekstil ile turizm iş kollarında etkili olacağını belirtti. “Bizim sektörde örneğin bir hafta içinde banttan iş çıkıncaya, düzey veya kaliteye gelinceye kadar o bölüm duruyor. Şimdi istihdam bürolarından işçi çağrılacak. ‘İşim çok’ dediği zaman 8 saatten fazla mesai ücreti nasıl olacak, kıdem tazminatı ne olacak, yıllık izin nasıl olacak vb sorular cevapsız” dedi. Aksoy, “Bu savaş ortamında eğer işçiler, konfederasyonlar, emek örgütleri ortak bir mücadele yapamazsa daha kötü bir çalışma hayatı bizi bekliyor” dedi. Saldırıların püskürtülebileceğini ifade eden Aksoy, “Bence en kısa zamanda konfederasyonların bölge temsilcileri, şube başkanları bir araya gelip tekrar ortak eylemler örgütlemeli” dedi.

GENEL BAŞKAN ‘YAPAMAZLAR’ DEDİ

Belediye-İş 6 No’lu Şube Başkanı Buket Mertoğlu yapılan bütün düzenlemelerin Türkiye’de işçi statüsünde çalışan herkesi ve onların ailelerini ilgilendirdiğini belirterek “Bu durum komple verilecek bir mücadeleyi gösteriyor, bütün konfederasyonları bağlıyor” dedi. Yapılan açıklamaların uygulamaya yansıtılması gerektiğini belirten Mertoğlu, “Emeğimizin ve haklarımızın kaybolmaması her şeyden önce geliyor” dedi.

DİSK’e bağlı Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, bu tasarının öncelikle sendikalaşmaya ağır bir darbe vurduğunu dile getirdi: “Üç tane konfederasyon var. Herkes kırmızı çizgisi olduğunu söylüyor. Kıdem tazminatındaki hassasiyeti özel istihdam bürolarında da göstermek gerekli. Bununla ilgili başta DİSK’e, diğer konfederasyonlara ve tüm meslek örgütlerine ciddi görevler düşüyor, sokağın ve parlamentonun ısınması lazım” dedi.     

KONFEDERASYONLAR NET TAVIR ALMALI

Hak-İş’e bağlı Liman-İş İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan da, işçiyi köleleştirme modelinin gündemde olduğunu belirterek, “Meclise gitmeden konfederasyonların bunun üzerine görüş bildirmesi gerekirdi. Meclise giden iyi bir şey olmadığını biliyoruz. Keyfi uygulamalar başlayacak. İşyerinde haklarını arayan işçi arkadaşlar sürgüne gönderilecek. Bizim başımızda çok var. Hakkımızı aramak için çok dava açtık. Saat ücretleri üzerinden dava açanlara mobbing uygulanabilir. Geçici işçileri 4 ayı geçmemek üzere buralara gönderilebilirler. Bu iş düzenini, çalışma barışını bozar. Konfederasyonlar net tavır almalı birleşmeli ve sahaya inmeli. Taban işin farkında değil. İşyerlerinde bunu anlatmak lazım. Yapılacak ortak eylemlerde konfederasyonlar ayrı ayrı değil, bütün örgütlü işyerlerinde sendikalar tek yürek olmalı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Emekçilerin mutfağındaki gerçek: Et değil dert kaynıyor

SONRAKİ HABER

DİHA Muhabiri Mazlum Dolan için AİHM'e başvuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...