17 Şubat 2016 14:36

Kureishi ve Mungan buluşuyor

Paylaş

British Council İngiliz ve Türkiyeli yazarları okurlarıyla bir araya getiriyor. İlk kez bir araya gelecek isimlerin katılacağı “Yazarlar Buluşuyor” programı, iki kültürün öne çıkan yazarlarının keyifli sohbetine canlı olarak tanıklık etme fırsatı sunuyor. 

Program bugün İstanbul’da Pera Müzesi’nde Hanif Kureishi ve Murathan Mungan buluşmasıyla başlayacak. Aslı E. Perker’in moderatörlüğünü üstlendiği buluşmada yazarlar kitaplarından seçtikleri bölümleri okuyacak, kitapları ve yazarlık pratikleri hakkında konuşacaklar. Program, İstanbul, İzmir ve Ankara’da Paul McVeigh, Sema Kaygusuz, Ned Beaumann, Hakan Günday buluşmalarıyla devam edecek. Programın moderatörleri Elif Bereketli, Esen Kara ve Fatma Cihan Akkartal olacak.  

British Council’ın Londra Kitap Fuarı’ndaki Türkiye kültür programını takiben 2016’da başlattığı “Yazarlar Buluşuyor” programı, Türkiye ve Birleşik Krallık’tan edebiyatın önde gelen isimlerini Türkiye’de buluşturuyor. Buluşmaların ilki Oscar adayı olan Benim Güzel Çamaşırhanem filminin senaryo yazarı Hanif Kureishi’yi Şair Yazar Murathan Mungan’la bugün 19.00’da Pera Müzesi’nde bir araya getiriyor. Yazarların edebiyatseverlerle deneyimlerini paylaşacağı buluşmalar, her iki ülkenin edebiyat alanındaki zenginliğini ortaya koyacak. “Yazarlar Buluşuyor” programı İstanbul, Ankara ve İzmir’de 3 Mart’a kadar devam edecek. 

NED BEAUMAN, HAKAN GÜNDAY, PAUL MCVEİGH VE SEMA KAYGUSUZ

İstanbul’da Pera Müzesi iş birliğiyle gerçekleşecek program, İzmir’de Yaşar Üniversitesi iş birliğiyle devam ederek Ned Beauman, Hakan Günday, Paul McVeigh ve Sema Kaygusuz’u bir araya getirecek. Buluşmalarda yazarlar kendi kitaplarından bölümler okuyup, metropol hayatının karanlık yüzünden “öteki”leştirilmeye uzanan sohbetlerine okurlarını konuk edecekler.

KARA PLAK’IN YAZARI HANİF KUREİSHİ 

Pakistan asıllı İngiliz Yazar Hanif Kureishi, romanları ve film senaryolarıyla Birleşik Krallık’ın önde gelen yazarlarından. Kureishi, “Tiyatro alanında çalışmak istiyorsanız kültürün zorunlu olarak siyasi olduğu düşüncesinden kaçamazsınız.” diyor. Bugün yaşanmakta olan göçmen sorununa Kureishi 1970’lerde Royal Court Theatre tarafından sahneye konan Borderline (Sınırda) oyunuyla değinmişti.   Southall’daki Asyalı göçmenleri konu alan oyunun ardından senaryosunu yazdığı “Benim Güzel Çamaşırhanem” filmiyle Türkiye’de de büyük yankı uyandıran Kureishi’nin Türkçeye çevrilen kitapları arasında Varoşların Buda’sı, Vücut, Yakınlık, Kara Plak bulunuyor.

Konuşmada Kureishi’yle bir araya gelecek olan Türk edebiyatının güçlü ismi Murathan Mungan’ın yazıları ise aralarında Farsça ve Norveççenin de olduğu 12 dile çevrildi. Yazar, şair ve senaryo yazarı olan Murathan Mungan son kitabı Harita Metod Defteri’nde çocukluk anılarına yer veriyor. Osmanlıya Dair Hikayat, Yaz Geçer ve Metal gibi 15’den fazla şiir kitabı olan Murathan Mungan’ın hikaye, roman, oyun çalışmaları dışında edebiyat eleştirileri ve siyasi yazıları bulunuyor.

Yazarın üçüncü romanı Yakınlık ve diğer hikayelerini temel alan Mahremiyet (Intimacy) filmi 2001’de gösterime girerek Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü’nü kazanmıştı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da askeri servis araçlarına bombalı saldırı: 28 ölü 61 yaralı

SONRAKİ HABER

Ankara'da şüpheli paket fünyeyle patladıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa