17 Şubat 2016 13:31

2000 yıllık tarihi kurtaran karar

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen kalıntıların bulunduğu Ezine’nin Üsküfçü’deki maden arama projesinin “ÇED gerekli değildir” kararı iptal edildi. Böylece yaklaşık 2 bin yıllık tarih kurtuldu. TECK madenciliğin bu bölgede Üsküfçü’nün dışında Yaylacık köyü yakınlarında yaptığı maden arama çalışması da geçtiğimiz aylarda ‘yürütmeyi durdurma’ kararı almıştı. 

Ezine’ye bağlı Üsküfçü köyü mevkii sınırları içerisinde Teck Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından açılıp işletilmesi planlanan maden arama projesi ‘hukuk engeli’ ile karşılaştı. Çanakkale Valiliği tarafından hakkında, “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verilen söz konusu proje ile ilgili olarak Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu tarafından dava açıldı. Çanakkale İdare Mahkemesi 4 Aralık 2015 tarihli kararı ile işlemin iptaline karar verdi. 

Söz konusu proje orman ve şahıs arazileri içinde yer alıyordu. 

MADENCİ ŞİRKET ROMA KALINTILARINI GÖRMEMİŞ!

Proje dosyasında “Faaliyetin gerçekleştirileceği çalışma alanına, en yakın koruma alanı 200 metre uzaklıkta yer alan 1. derece arkeolojik sit alanıdır” ifadeleri yer alıyor. Söz konusu 1. derece arkeolojik sit alanında, geçmişi yaklaşık 2 bin yıl öncesine dayanan Roma dönemine ait kalıntıların olduğu biliniyor. Maden firması, Yaylacık köyü yakınlarındaki projede de olduğu gibi bölgedeki 1. derece arkeolojik sit alanının ayrıntılarını yazmamayı tercih etmişti. 

ÖNCEKİ HABER

Gazi'de saldırılar devam ediyor

SONRAKİ HABER

Cinsel istismara yine ‘rıza’ beraati

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa