17 Şubat 2016 12:58

Küçük Rauf’un hikayesi Berlin’de

Paylaş

Yönetmenliğini Barış Kaya ile Soner Caner’in yaptığı, ‘Rauf’ filmi, Berlin Film Festivali'nde gösterildi.  66. Berlin Film Festival’inde ‘Generation Kplus’ kategorisinde ‘Kristal Ayı’ için yarışan ‘Rauf’ filmi, bölgedeki  savaşı bir çocuğun gözünden anlatıyor. 

Senaryosunu Soner Caner’in kaleme aldığı, baş rollerinde ise Alen Hüseyin Gürsoy, Yavuz Gürbüz, Şeyda Sözüer ve Veli Ubiç’in  yer aldığı ‘Rauf’un film müziğini ise ‘Büyü’ adlı parçasıyla Model grubu besteledi. 

‘SAVAŞLARDA ÇOCUKLAR ACI ÇEKİYOR’

Filmin yönetmenliğini üstlenen Barış Kaya ve Soner Caner, büyük ilgi gören prömiyer sonrası yaptıkları konuşmada “Savaşı bir çocuğun gözünden ve tabutlarla anlatmak istedik. 

Savaşlarda en çok çocuklar acı çekiyor ama onlar her şeye karşın kendi dünyalarını kurmaya çalışıyorlar ve oyunlarını oynuyorlar. Biz bu filme başlarken barış süreci vardı, filmi çekmeye başladığımızda savaş tekrar başladı. Bir çocuğun dünyasında, özgürlük, dil, gibi kavramların ne kadar arka planda kaldığını, çocukların kendi hayatlarını mutlu bir şekilde yaşamak istediklerini anlatmaya çalıştık. Pembe çiçekler aslında barışı simgeliyor. Umarız bu savaş kısa bir süre sonra hatıralarda kalır ve barış gelir.” dedi
 
DAN FAİNARU: GÖSTERİŞE KAÇMAYAN DOĞRU TONU YAKALAMIŞLAR

Festivalin en ünlü eleştirmenleri arasında yer alan Dan Fainaru ‘Rauf’ filmi için kaleme aldığı yazısında “Barış Kaya ve Soner Caner’in bu ilk uzun metrajlı filmini, ‘çocuk’ konusuna çarpıcı bir bakış açısıyla eğiliyor gibi görenler olabilirse de aslında, Kuzeydoğu Anadolu’nun uçsuz bucaksız derinliklerinde, zamanın içinde kaybolmuş küçük bir köyün sade, masum görüntüsü altında ‘insan’ dokusunu işledikleri söylenebilir. Filmin daha hemen başındaki karanlık ve seyirciyi tedirgin eden ilk karelerine baktığımızda, Berlin Film Festivalinin Generation Kplus kategorisinden çok, sanki daha olgun bir seyirciye sunulması uygun olurdu gibi görünmektedir. Barış Kaya ve Soner Caner adlı yönetmenler, savaş anlatan bir film üzerinde birlikte çalışmışlar. Biri yönetmen diğeri senaryo yazarı olarak bu ilk ortak çalışmalarında, sadece doğru bir bakış açısı yakalamakla kalmamış, hiçbir şekilde gösterişe kaçmayan minimalist bir yaklaşımı benimseyerek doğru tonu da yakalamışlardır.

KÜÇÜK RAUF’UN  BÜYÜK AŞK MÜCADELESİ

52’inci Uluslararası Antalya Film Festivali’nde ‘Work In Progres’ dalında ödüle layık görülen ‘Rauf’, yüzlerce film arasında son 6’ya kalarak dünyanın en prestijli film festivalleri arasında gösterilen 66. Berlin Film Festivali’nde  ‘Generation Kplus’ kategorisinde yarışmaya değer görüldü. Çekimleri yaklaşık 1 yıl süren filmde Kars’ın bir köyünde yaşayan küçük Rauf’un, kendi sınırlı ve kapalı dünyasında, aşkın sınırsızlığı ile tanışmasını konu alıyor. Rauf’un gri dünyasında tek hedefi bu aşkın sembolü haline gelen Pembeyi bulmak ve Zana’ya sunmaktır artık…
 
ÇOCUK KAHRAMANLARIN HİKAYESİ

 ‘Generation Kplus’  kategorisi, ana kahraman olarak çocuk ve gençleri konu alan kısa ve uzun metrajlı filmlerin ayrı ayrı yarıştığı bir kategoridir ve her iki alanın birinci seçilen filmlerine ‘Kristal Ayı’ ödülü verilir. Bu seneki ‘Generation Kplus’  kategorisi filmlerinde genel tema, bir kargaşa ortamı içinde yaşayan ve mekanlarındaki tedirginlik ve sıkışmışlığı, hayal dünyaları, arzu ögeleri ve doğaüstü unsurlar ile aşmaya çalışan genç ve çocuk kahramanlara dair hikayeler. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de KESK 2016 bütçesinin savaşa değil emekçilere ayrılmasını istedi

SONRAKİ HABER

Yolu !f’ten geçen yönetmenler buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...