17 Şubat 2016 10:31

İHD ve TİHV: Türkiye'de ve Suriye'de savaşa hayır, Savaşa karşıyız, Barış istiyoruz

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yaptıkları ortak açıklamada, ''Türkiye'de ve Suriye'de savaşa hayır, Savaşa karşıyız, Barış istiyoruz'' dediler. İHD Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında hükümetin tutumunun Kürt Sorununu çözmek yerine Türkiye'yi Ortadoğu'daki savaş bataklığına sürükleyeceği ifade edildi. 

Ortak açıklamayı okuyan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, savaşın ölümden başka getirisi olmadığını belirterek insanların, bütün canlıların, derelerin, ırmakların, ağaçların yaşamı için barışı savunduklarını belirtti.

Türkiye'de hükümetin Suriye'ye müdahaleye hazırlandığı iddialarını değerlendiren Türkdoğan, “Bu durumun gerçekliğini bilemeyiz ancak savaşın telaffuzu bile biz insan hakları savunucularını harekete geçmeyi gerektirir” diye konuştu. Savaş nedeniyle 5 milyon Suriyelinin yurdunu terk ettiğini, 500 bine yakınının ise hayatını kaybettiğini belirten Türkdoğan, böyle bir dönemde AKP hükümetin sokağa çıkma yasağının yaşandığı kentlerde tanklar ve toplarla yıkım başlattığını söyledi. Türkdoğan, ''Biz İHD ve TİHV olarak gizli fakat 'milli güvenlik' gibi kavramlar arkasına saklanarak oluşturulan politikaları kabul etmiyoruz ve Türkiye'nin bir oldubittiye getirilerek savaşa sokulmasına karşıyız'' dedi. Hükümete seslenen Türkdoğan, ''IŞİD için kaygı duymayan ancak Kürtler sözkonusu olduğunda ülke güvenliğinden söz etmenin ne anlama geldiğini sordu. 

Hükümeti “Suriye'ye müdahale etme sevdasından vazgeçmeye” çağıran Türkdoğan, içeride de Kürt sorununun askeri yöntemlerle çözülmesi anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Bütün sorunların diyalog, müzakere gibi barışçıl yöntemlerle demokratik çözüme kavuşacağını belirten Türkdoğan, çatışma değil barış istiyoruz diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te HAS Tekstil işçileri ek zam için iş bıraktı

SONRAKİ HABER

CHP’ye bir eleştiri de HDP’den: ‘Tartışılmaz’ tutumu komisyonu kilitledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...