17 Şubat 2016 14:15

Artvin, Cengizlerin devletine direniyor: İşte devlet budur Rabia Nine

Paylaş

Özer AKDEMİR

Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde Mehmet Cengiz’e bağlı Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenine karşı dünden beri devam eden direnişe dün yine polis saldırdı. Valisiyle, bakanıyla, kolluk kuvvetleriyle Cengiz Holdingin yanında duran devlete karşı bir kent topyekün direnişe geçti. Devletin Cengiz Holdingin devleti gibi çalışması akıllara Yeşil yol projesine karşı direnişin simgesi haline gelen Rabia Nine’nin sözlerini getirdi: “Devlet nedir? Kimdir devlet? Devlet bizim sayemizde devlettir.”

6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Dünden itibaren iş makineleri ile alana girmek isteyen ve çevre illerden takviye güçlerle gelen yüzlerce polis ve jandarmaya, Cerattepe’ye giden yolu araçlarla tıkayarak direnen Artvinlilere polis ve jandarma kuvvetleri yine gaz ve plastik mermilerle saldırdı. Güvenlik güçleri dün saldırının dozunu iyice artırdı. Alanın yolunu kapatan araçların polis tarafından çekilmesinin ardından, iş makinesi önünde bekleyen ve aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Halkevleri Yöneticisi Dursun Ali Koyuncu’nun da olduğu 6 kişi yaka paça gözaltına alındı. Polis daha sonra yolu barikatla kapatan gruba yine biber gazı ile saldırdı.
Ayrıca, Artvin çarşısında da trafik kilitlendi, tüm esnaf iş bıraktı. Öğretmenler ve öğrencilerin de okula gitmediği öğrenildi.

1 KİŞİ GAZDAN UÇURUMA DÜŞTÜ

Bu arada, jandarmanın biber gazlı saldırısı sonrası oluşan duman nedeniyle göz gözü görmeyen bir duruma gelen Kafkasör yaylası yolunda kaçmaya çalışan gruptaki bir kişi uçuruma yuvarlandı.Yaralı kişi askeri araçla hastaneye götürüldü.

MİLLETVEKİLİ OTURMA EYLEMİNDE

Artvin şehir merkezinde de vatandaşların valilik binası önünde toplandı. Vali Kemal Cirit’in dışarı çıkması için slogan atan vatandaşlar, tencere ve tava çaldı.

Bu arada CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, beraberinde Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Avukatı Bedrettin Kalın ile birlikte Artvin Valiliği önünde oturma eylemi başlattı. Eyleminin ilerleyen aşamalarda açlık grevine de dönüşebileceği ifade ediliyor.

HOPALILAR YOLU TRAFİĞE KAPATTI

Artvin’de başlayan direnişe destek olmak için Türkiye’nin pek çok yerinde eylemler yapıldı. Artvin’de ve Rize’de de, il merkezinde yer alan direniş dışında çevre ilçelerden de destek geldi. Artvin Hopa’da dün sabah saatlerinde toplanan vatandaşlar 45 dakika boyunca ana yolu trafiğe kapattı. Rize Fındıklı’da da Artvin direnişine destek eylemi yapıldı.

RABİA ANA’NIN SORUSU CEVAP ARIYOR

Çevre hukuku avukatlarından Yakup Okumuşoğlu twitter hesabından Artvin direnişini, “Şirketleşen devlet/devletleşen şirketlerin halkla imtihanıdır Artvin direnişi. Rabia Ana’nın ‘Devlet kimdir?’ sorusuna cevap arıyor.” şeklinde yorumladı. Cerattepe altın madeninin ÇED izninin yörede yaratacağı ekolojik yıkıma dikkat çeken Okumuşoğlu, “Mahkemenin ‘Ya maden ya Artvin’ dediği bir ortamda 2-3 ay sonra altıncı şirkete yeni ÇED veriliyor. Yeni ÇED’e karşı 800-900 kişi davacı oldu. Bu arada mahkeme heyeti yenileniverdi. Dava ivedi yargılama usulüne tabii ama yargılama yavaş yapıldı. Artvinliler bu güne kadar 3 dava kazandı ama anlaşılan şirket kazanana kadar devlet yargı kararlarını tanımayı reddediyor!” dedi. 

ANKARA'DA 10 CERATTEPE GÖZALTISI

Ankara’da Artvin’deki direnişe destek vermek amacıyla Cengiz İnşaat önüne gelen gruba polis biber gazıyla saldırdı, 4'ü kadın 10 kişi gözaltına alındı.

Şirketin Çankaya Kader sokakta bulunan binasının bulunduğu sokağa gelen vatandaşların basın açıklaması gerçekleştirmesi engellendi. Polis, oturma eylemine geçen gruba biber gazı sıkarak kalkanlarla saldırdı. Gazdan etkilenen grup sokağın aşağısına doğru ilerlerken, 4’ü kadın olmak üzere 10 kişi göz altına alındı.  

ÖNCEKİ HABER

Dilek Doğan davası dayakla başladı

SONRAKİ HABER

İskenderun, Mersin ve Muş Bulanık'ta ev baskınlarında 70 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...