18 Nisan 2012 05:58

Erdal Eren'in idamı 'itibarlı belge' değilmiş

12 Eylül askeri darbesinin hayatta kalan darbecileri Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davaya ‘suçtan zarar’ gördükleri gerekçesiyle yüzlerce kişi müdahillik başvurusu yaptı. Yapılan başvurularda ‘itibar edilecek belge’ sunulmadığı gerekçesiyle sadece 3 kişinin başvurusu kabul edildi. Kabul

Erdal Eren'in idamı 'itibarlı belge' değilmiş
Paylaş


12 Eylük askeri darbesinin mimarlarından Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davaya yüzlerce kişi müdahil olmak için başvuru yapmıştı. Yargılamayı yapan özel yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Nisan’daki TBMM, Başbakanlık, CHP, MHP, DİSK, Hak-İş ve gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır’ın müdahillik talebini kabul etmişti. Mahkeme, müdahillik talebinde bulunan yüzlerce kişiye ise 16 Nisan’a kadar süre vererek, ‘işkence, kötü muamele, işkence ile adam öldürme, gözaltında kaybolma’ ve diğer hak ihlalleriyle ilgili mahkeme kararlarının ya da mahkemece itibar edilecek resmi belgelerin sunulmasını istemişti.

Mahkeme, darbe yapıldığında milletvekili olan Ahmet Türk ve Abdulgani Aşık ile Ahmet Cihan’ın ‘suçtan zarar görmüş olma ihtimali ve usulünü uygun olarak yapılan talep doğrultusunda’ müdahilliklerini kabul etti. Ancak diğer başvuruları, “Sanıkların yargılandıkları suç, suç tarihi korunan hukuksal değer, bu suçun işlenmesi sırasında işkence, kötü muamele ve benzeri suçlar işlendiği iddia edilen gerçek kişilerin bu suçlara ilişkin mahkemece itibar edilecek karar ve belge örnekleri sunmamış olmaları” nedeniyle reddetti.

Karara tepki gösteren Devrimci 78’liler Federasyonu Avukatı Mehmet Horuş “Karar, darbenin devlet içi bir mesele olarak kabul edildiğini ortaya koymaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz” dedi. Mahkemenin ‘kurumsal müdahillik’ talebinde bulunanlara ilişkin kararını ise önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Niğde’de 2 tren çarpıştı: 8’i ağır 14 yaralı

SONRAKİ HABER

Hakkari'de 2.Roboski korkusu yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...