17 Şubat 2016 00:55

TOFAŞ işçileri 21 şubat eylemine çağrı yaptı: Ek zammı almak için gücümüzü birleştirelim

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Eren ÖNER
Bursa

Renault’da ek zam talebiyle başlayan eylemler metal fabrikalarını hareketlendirdi. Türk Metal ile Çelik-İş sendikalarının yetki tartışması yaşadığı TOFAŞ’ta işçiler, ek zam taleplerine iki sendikadan da “Sözleşme sürecinin başlayacağı 2017 yılını bekleyin” yanıtını aldı. Bunun üzerine ortak talepleri etrafında birleşerek kendi güçleriyle harekete geçen işçiler, 21 Şubat’ta Kent Meydanı’nda eylem yapma kararı aldı. TOFAŞ işçileri, başta metal olmak üzere tüm işkollarından işçileri “asgari ücret ve kıdem farkları” adıyla düzenledikleri eyleme katılmaya çağırdı. 

Ek zam talebi TOFAŞ’ta giderek daha yüksek sesle dile getirilirken, işçiler en zon geçtiğimiz hafta Türk Metal Sendikası’nın fabrikada bulunan temsilcilik odasına yürüyerek “Ek zam işi ne olacak?”, “Biz ek zam için ne yapacağız?” sorularına yanıt istedi. İstedikleri yanıtı vermeyen Türk Metal temsilcileriyle tartışan işçiler, fabrikada diğer örgütlü sendika Çelik-İş’ten de beklediği desteği göremedi. İşçiler bunun üzerine sendikalardan bağımsız olarak kendi güçleri ve birlikleriyle harekete geçme kararı aldı. 

İKİ SENDİKA DA AYNI AÇIKLAMAYI YAPTI

Fabrikadaki son gelişmeleri değerlendiren bir TOFAŞ işçisi “Sendikalar işçiyi patron karşısında yalnız bırakmış durumda ve net olarak gördüğümüz şey sendikaların birbirinden farkının kalmadığıdır” diyerek fabrikada örgütlü sendikaları eleştirdi. Ek zam talebiyle gittikleri Türk Metal’den sonuç alamadıklarını ifade eden işçi, şöyle devam etti: “Saat ücretlerinde artış olmayacağını sadece erzak yardımlarının ve izin paralarının artacağını, lansman ücreti olarak da 2000 lira verileceğini söylediler. Sanki bu iyileştirmeleri kendileri kazanmış gibi bize anlatıyorlar.” 

Fabrikada bulunan Türk Metal ve Çelik-İş sendikalarının ek zam taleplerine kulaklarını tıkadığını söyleyen bir başka Tofaş işçisi, “Ek zam için sanki bu iki sendika anlaşmış ikisi de ses çıkarmıyor ve aynı ağızdan 2017’yi bekleyin diyorlar. Eylem yapmamamızı, ses çıkarmamamızı istiyorlar. Söylemler aynı değişen bir şey yok. Madem ikiniz de aynı şeyleri söylüyorsunuz, sendikalarınızı da birleştirin herkes rahatlasın. Bu süreç bize Çelik-İş Sendikası’nın gerçek yüzünü gösterdi. Bugün işçisi için adım atmayan sendika, 2017’de ne yapacak? O zamanda bir sonraki sözleşme dönemini mi bekleyin diyecek” diye konuştu.

‘ORTAK HAREKET ETMEMİZ ŞART’

15 yılın üzerinde çalışan işçilerin ve asgari ücret artışının yansıtıldığı işe yeni giren işçilerin sessiz kalmasını  eleştiren bir başka işçi ise şu uyarıda bulundu: “Biz birliğimizi sağlayamazsak bize söylenenleri de yerine getirmeyecekler zamanla. O yüzden fabrikada ortak hareket etmemiz şart.”

Bunun için sendikalardan ayrı olarak  21 Şubat’ ta Kent Meydanı’nda “asgari ücret ve kıdem farkları” için eylem yapma kararı aldıklarını duyuran TOFAŞ işçileri, başta metal sektöründe çalışan işçiler olmak üzere bütün işkollarında çalışan işçileri eyleme davet etti.

ÇELİK-İŞ: EYLEMLERİN ÖRGÜTLÜ VE BİRLİKTE YAPILMASINI SAVUNUYORUZ

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, TOFAŞ işçilerinin eleştirilerine şöyle yanıt verdi: “Maalesef gerçek bir şey var işçi atılmalarının önüne geçmek için temkinli davranıyoruz. Çünkü her işçi bizim için önemli. Çalışanlarımızın bize getirdiği önerileri dikkate alıyoruz. TOFAŞ'ta da işçi arkadaşlarımızla birlikte, tüm ama bir kez daha vurguluyorum bir grup değil tüm TOFAŞ işçisinin, Renault işçisinin ve diğerlerinin katılımıyla alınan kararları destekliyoruz. Grupçuklar halinde kısım kısım yapılan eylemler işçi atmalara götürüyor. Öncü işçilerimizi korumamız gerekir. Bunun için bu tür eylemlerin birlikte yapılmasını savunuyoruz. Eleştiren arkadaşlarımız bunun farkında olmayabilirler. Örgütlü mücadele uzun süreli bir mücadele. Bu mücadelede geniş katılımlı ve birlikte alınan kararların uygulanması gerekir. Arkadaşlarımızın acelesinden dolayı eleştirileri olabilir. Ama hiçbir şekilde bunun dışındaki bir hareketi de kabullenmiyorum. Çelik-İş asla mücadeleden kaçmayan ama mücadelenin de örgütlü olmasını isteyen bir sendikadır.”

ÖNCEKİ HABER

‘Kendimize güvenerek bir araya gelmeliyiz’

SONRAKİ HABER

Burak Yılmaz, yeni formasıyla fotoğrafını sosyal medyada paylaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...