17 Şubat 2016 00:51

Kanser ilaçları için sigara şartı tepki topladı: Hastanın yaşam hakkı ihlal ediliyor

Paylaş

Hilal TOK
İstanbul

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK), akciğer kanseri tedavisinde eğer hasta sigara içiyorsa bazı ilaçların masrafını karşılamayacağının öğrenilmesi tepki topladı. TTB Genel Başkanı Beyazıt İlhan, uygulamanın hastanın yaşam hakkına müdahale etmek anlamına geldiğini söylerken, SES Genel Sekreteri Birsen Seyhan da, “Dişlerini fırçalamayan insanlara diş tedavisinin yapılmaması gibi bir cezalandırma yöntemi bu” dedi. 

SİGARA İÇENE İLAÇ YOK

Hürriyet gazetesinde önceki gün yer alan haberde, SGK’nin 3 Şubat’tan itibaren akciğer kanseri olan hastaların tedavisi için hayati önemdeki “Erlotinib” etken maddeli ilacı, eğer hasta daha önce sigara kullandıysa karşılamayacak olduğu belirtilmişti. Yani doktor akciğer kanseri tedavisi için gerekli görse dahi, eğer hasta sigara içiyor ise kendi ilaç masrafını kendisi karşılayacak. SGK’nin bu şartı tasarruf sağlamak için koyduğu belirtiliyor.  

‘PİYASACI BİR ANLAYIŞ’

Konuyu gazetemize değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Beyazıt İlhan, “Sağlık doğuştan bir haktır. Doktorun uygun gördüğü tedaviyi hastaya uygulatma karşısında, kâr-zarar hesabı yapmak ve piyasacı bir anlayış gütmek hastanın yaşam hakkına müdahale etmek demektir” dedi. 
Uygulamanın iki türlü sıkıntıya yol açacağına değinen İlhan, “Bu şartlar ilk olarak hastanın sağlık hakkına erişimini engelliyor. İkinci olarak da, hekimin kendi donanımları doğrultusunda karar verme yetkisini kısıtlayarak, hekimin bağımsızlığına engel oluyor. Bir tedavi hasta için yararlıysa, bu tarz kısıtlamalara gidilmesi yaşam hakkına engel olmak anlamına gelir. Sigara içtiği için kişiyi cezalandırmaya yönelik bu kısıtlamalar kabul edilemez.” diye konuştu.

'DİŞ FIRÇALAMIYORSA, DİŞ TEDAVİSİ DE Mİ YAPILMASIN?'

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Birsen Seyhan da, “Sağlık hizmetlerinden devlet elini çekiyor. Sigara kullanımının zararını anlatan eğitimi engelleyip, sonra da böyle yaptırımlarla bir tasarruf anlayışı sağlayamaz. Dişlerini fırçalamayan insanlara diş tedavisinin yapılmaması gibi bir cezalandırma yöntemi bu.” dedi.

'MS VE LÖSEMİ DE ETKİLENİYOR'

SGK, Multipl skleroz (MS) ve Lösemi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar için de hastaları mağdur edecek türden şartlar koydu. Örneğin; MS hastalarında kullanılan “Fingolimod” etken maddeli ilacın ödenmesi için de başka bir ilacın 1 yıl süreyle kullanılması gerekiyor. Lösemi hastaları için de “Azasitidin” etken maddeli ilaç, kronik miyelomonositer lösemi (KMML) ve akut miyeloid lösemi (AML) tedavisinde başarılı olsa bile 6 kürden fazlasını SGK ödemeyecek. 

ÖNCEKİ HABER

Külleri kayıp olan insanlık

SONRAKİ HABER

Asgari ücret artışının faturası taşeron işçilere çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...