17 Şubat 2016 00:49

Çocuklarda orta kulak enfeksiyonlarına dikkat

Paylaş

Gündelik hayatı kabusa çeviren hastalıklardan biri olan orta kulak enfeksiyonları, her yaş grubunda görülse de en çok çocuklarda görülüyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, orta kulak enfeksiyonlarının ağrı, tıkanıklık, işitme kaybı gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyledi. Doç. Dr. Özkırış, “Kalıcı hasar riski de barındıran hastalık, en çok çocuklarda karşımıza çıkıyor” dedi.

Özellikle yeni doğan bebeklerin, bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmediği için enfeksiyona açık olduğunun altını çizen Doç. Dr. Özkırış, “Anatomik ve fizyolojik gelişimin tam olgunlaşmaması, çevresel yaşam koşulları gibi faktörler de enfeksiyon oluşmasında etkili. Orta kulak östaki borusu ile genize açılıyor. Bu yapının görevi orta kulağın havalanmasını ve sıvıların boşaltılmasını sağlamak. Östaki borusunun erişkinlere göre daha yatay bir seyir izlediği çocuklarda, geniz eti sorunlarına da sık rastlanıyor. Geniz eti hem östaki borusunun ağzında tıkanmaya yol açabiliyor, hem de orta kulak iltihaplarında rol oynayan bazı mikroplar için bir kaynak görevi görebiliyor” dedi.

HASAR BIRAKABİLİR

Doç. Dr. Özkırış, orta kulak enfeksiyonları ve sıvı birikiminin teşhisi için yapılan kulak burun boğaz muayenesi sırasında kulak burun boğaz uzmanının, kulak zarını, hareketliliğini, rengini, zarın arkasındaki sıvıyı, akıntı varsa bunun karakterini değerlendirdiğini belirtti. Doç. Dr. Özkırış, “Hastaya yaklaşık 2 haftalık bir kür antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar ve spreyler kullanılabiliyor. İlaç tedavisi sonrası hasta yakın takibe alınıyor, bu süreçte sıvı hâlâ kaybolmamışsa cerrahi tedavi uygulanabiliyor. Orta kulak iltihapları sonucunda kulak zarında delinmeler oluşabiliyor. Zamanında tedavi edilmeyen orta kulak iltihaplarında zarda ve kemikçiklerde gelişen kalıcı hasar, işitme kaybına, bunun sonucu olarak çocukta öğrenme kapasitesinin azalmasına ve konuşmasının gecikmesine yol açabiliyor” uyarısında bulundu. (Kayseri/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

İdil'de silah ve patlama sesi yükseliyor

SONRAKİ HABER

Külleri kayıp olan insanlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...