16 Şubat 2016 11:25

Soma katliamı davası: Kronik bronşit işçileri çalıştırmışlar

Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği işçi katliamıyla ilgili 6’sı tutuklu 46 sanıklı davanın görülmesine, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde, yeniden başlandı. Tanık olarak dinlenen işyeri hekimi, kronik bronşit işçilerinin dahi madende çalıştırıldığını söyledi.

Duruşma öncesinde, Gar önünde toplanıp topluca yargılamanın yapılacağı kültür merkezinin yakınına kadar yürüyen Somalı işçilerin aileleri ile onlara destek veren demokratik kitle örgütü üyeleri, “Soma’nın hesabı sorulacak”, “Soma’yı unutma, unutturma” sloganları attı. Aileler adına açıklama yapan Avukat Evren İşler, geçtiğimiz 5 Şubat Cuma günü madende bilirkişi heyeti tarafından keşif yapıldığını hatırlattı: “Delilleri karartma çalışmalarına rağmen yine de şirketin ayeyhine epeyce delil bulundu. Hâlâ sorumlu devlet görevlileri, kamu görevlileri yargılanmış değil. Bunun içinde hukuk mücadelemiz devam ediyor” dedi. Aileler daha sonra arama noktasından geçip davayı izlemek üzere salona girdi. Bu arada İş Kazalarını ve Meslek Hastalıklarını Önleme Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Ali Haydar Hakverdi, Mehmet Göker ve Yaşar Tüzün de ailelere destek verdi.

İFADESİ TEPKİ ÇEKTİ

Duruşmada ilk olarak madende işyeri hekimi olarak çalışan Mehmet Serdar Ayanoğlu ve Caner Süer dinlendi. 4 yıldır madende çalıştığını belirten Ayanoğlu, madende mesleki hastalıkların yanı sıra baş ağrısı ve bel ağrısı gibi başvuruların geldiğini söyledi. Baş ağrısı ve bulantı nedeniyle başvuranların bir çoğunun dinamit atımları nedeniyle gerçekleştiğini ifade eden Ayanoğlu, Nisan ayı içerisinde Soma Devlet Hastanesi’ne karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle başvurular olduğu iddialarına karşı ise böyle bir başvurunun olmadığını iddia etti. Başağrısı ve bulantı başvurularında karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenmediklerini ileri süren Ayanoğlu, bunun nedeninin mevsimsel hastalıklar olabileceğini söylemesi üzerine salonda bulunan madenci yakınları tepki gösterdi.

‘ÇALIŞTIRACAK İŞÇİ BULUNMAZ’

İşyeri hekimi Caner Süer ise hekimler arasındaki koordinasyonu kendisinin sağladığını belirterek, baş ağrısı, kusma, zehirlenme gibi şikayetlerden çok fazla başvuru olmadığını iddia etti. Çalıştığı süre boyunca baş ağrısı, kusma ve bulantı konusunda karbonmonoksit zehirlenmesi gibi bir şüphe duymadığını, bunu belirlemek için yapılması gereken kan testini de çalıştığı dönem boyunca hiç yapmadığını söyleyen Süer, özel sağlık şirketi tarafından yılda bir yapılan muayenelerde kronik bronşit vakası çıktığını ancak kendileri muayene ettiğinde işçilerin çalışabilecek durumda olduklarını gördüğünü söyledi. Kronik bronşit vakaları için Süer, “Her sigara içende zamanla oluşabilecek bir vakadır. Öyle değerlendirirsek herkesi işinden etmiş oluruz. Çalıştırılacak kimse bulunamaz” dedi.

Mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası verirken, adliye binası önünde açıklama yapan CHP’li yöneticiler davanın takipçisi olacaklarını belirtti.

SOMA DAVASININ TANIK İŞÇİLERİN İFADELERİ İLE SONA ERDİ

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili 8'sı tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 6'ıncı duruşmasının öğleden sonraki oturumu madenden sağ kurtulan tanık işçilerin ifadeleri ile devam etti. Duruşmada tanık işçiler Nail Kılıç, Süleyman İnce, Ümit Yılmaz ve Bülent Yılmaz'ın ifadeleri alındı. Tanık işçiler, madende tatbikat yapılmadığını ve iş müfettişlerinin geleceğinden önceden haberleri olduğunu ifade ederek, olay günü koyu latik dumanına benzer bir duman görüklerini belirtti. Öte yandan tanıkların bir kısmı sıcaklık artışı olduğunu ve havanın nemli ve bunaltıcı olduğunu belirtirken, işçilerden Ümit Yılmaz olay sonrası madene girdiğinde bandın üst tarafının olmadığını alt tarafının olduğunu, tamburun üst tarafında lastik erimesi gibi bir durum gördüğünü söyledi. Tanık işçi Bülent Yılmaz ise olaydan sonra madene girdiğini ve dördüncü bandı söktüklerini belirterek, tamburun üst tarafının yandığını söyledi.

Mahkeme heyeti ise müşteki avukatlarının sunduğu sondaj çalışmalarının durdurulması yönündeki talebini reddederek, çalışmaların bilirkişi tarafından kayıt altına alınarak yapıldığı için orada herhangi bir delil kaybı yaşanmacağını belirtti. Mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.(Manisa/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Uluslararası Barış Delegasyonu: Çözüm sürecine katkı için geldik

SONRAKİ HABER

Açıkgözoğlu davası Perşembe günü görülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...