16 Şubat 2016 08:57

BES'ten 2016 bütçesine tepki: Halktan alıyor, savaşa yatırıyor

Paylaş

Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren 2016 yılı bütçesini değerlendiren Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Fikret Aslan, AKP'nin bu yıl da bütçe finansmanını halkın sırtına yıkmak istediğini belirtti. Bütçenin yüzde 70'inin dolaylı vergilerden oluştuğuna dikkat çeken Aslan, bütçe harcama kalemlerinin ise yoğunlukla savaşa aktarıldığını ifade etti. Aslan duruma örnek olarak ise 2015'ten 2016'ya 11 milyar lira artan “savunma ve güvenlik” harcamalarını gösterdi.

BES Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Aslan, AKP'nin 13 yıldır olduğu gibi bu yılki bütçenin finansmanını da halka yüklediğini ifade etti. Aslan, 2016 yılı bütçesine ilişkin şunları söyledi: "Vergi gelirleri içinde ilk üç sırayı dahilde ve ithalde alınan KDV (138 milyar TL), Özel Tüketim Vergisi (116 milyar TL) ve Gelir Vergisi (99 milyar TL) oluşturmaktadır. 2015 bütçesinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirleri 95 milyar TL hedeflenmiş, ancak yıl sonu itibariyle hedeflenenden 11 milyar TL fazla vergi geliri artışı yapılmış olması dikkat çekicidir. Büyük bölümünü işçi ve emekçilerin ödediği gelir vergisinin 86 milyar TL’den 99 milyar TL’ye yükseltilmesi, dolaylı vergilerin oranının yüzde 70’lere ulaşması vergi yükünün 2016 yılında da emekçilerin sırtına yıkılacağını göstermektedir."

SAVAŞA GİDEN MİLYARLAR

AKP'nin yıllardır savaş harcamalarını arttığını ifade eden Aslan, 2016 yılında da durumun değişmediğini açıkladı. Aslan, "Savunma ve güvenlik bütçesinde 11 milyar TL’lik artış öngörülerek, toplamda 62 milyar 300 milyon TL’yi bulması, 2016 bütçesinin aynı zamanda yeni bir savaş bütçesi olarak oluşturulduğunu göstermektedir. 2015’te savunma ve güvenlik bütçesi toplamda 51 milyar 883 milyon TL ile 2014’e göre 2 milyar TL’nin biraz üzerinde artarken, hükümetin 2016 yılında savaş politikalarında ısrarcı olacağını gösterircesine savunma ve güvenlik harcamalarını geçen yıla göre yüzde 20 gibi yüksek bir oranda arttı” dedi. Savunma ve güvenlik harcamalarının 2016 merkezi bütçesinin yüzde 11’ini oluşturmasının temel nedeninin AKP’nin içeride ve dışarıda izlediği güvenlik ve savaş politikalarından bağımsız olmadığını ifade eden Aslan, “İçerde adı konulmamış bir savaş yaşanırken Suriye konusunda savaş çığırtkanlığının artarak devam ettiği bir süreçte, askeri ve güvenlik harcamaların bir önceki yıla göre 51 Milyar 883 milyon TL’den 62 Milyar 300 milyon TL’ye çıkarılmıştır" diye konuştu.

HALKIN BÜTÇESİ

Aslan, bütçe için taleplerini şöyle sıraladı: “Temel kamu hizmetlerinden tüm yurttaşların parasız olarak yararlanması ve işsizliğe karşı mücadele yönünden bütçede istihdam arttırıcı yatırımlara hız verilmelidir. Adil bir vergi sistemi kurulmalıdır. Açlık sınırı rakamları vergi ve her türlü kesintiden muaf tutulmalı, yoksulluk sınırı rakamları en alt vergi dilimi üzerinden vergilendirilmelidir. Temel tüketim ürünleri ve hizmetlerdin alınan dolaylı vergiler kaldırılmalıdır. Kayıt dışı ile mücadele yükseltilmelidir. Bir defaya mahsus servet vergisi alınarak, sonrasında herkesten kazancına göre vergi alınacak bir işleyiş oluşturulmalıdır. Maliye emekçilerinin talepleri karşılanarak, maliye hizmetlerine etkinlik kazandırılmalıdır.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu: Baykal'a teşekkür ediyorum, milli muhalefet istiyoruz

SONRAKİ HABER

Türk-İş, kiralık işçiliğe ve kıdem gasbına 'Hayır' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...