15 Şubat 2016 23:37

Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümünde Atina'da konferans yapıldı

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin 17. yıl dönümünde Yunanistan'ın başkenti Atina’da "Ortadoğu'daki gelişmeler, Kürt ulusal hareketi ve Öcalan” konulu bir konferans yapıldı. Gazeteciler cemiyetinde yapılan konferansa HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim’in yanısıra Yunanistan ve AB parlamentosu milletvekilleri  ile çok sayıda siyasi örgüt ve kitle kuruluşu temsilcileri katıldı.

Konferans Öcalan’ın Yunan Avukatı Yannis Rakiotis’in mahkeme sürecini anlatmasıyla başladı. Rakiotis, Yunanistan’ın uluslararası sözleşmelere imza atmış bir ülke olarak Öcalan’ın iltica talebini yürürlüğe sokması gerekirken "Türkiye’ye iade edilmesi komplosunda yer aldığını" söyledi.  Rakiotis gazetemize yaptığı kısa açıklamada da Öcalan’ın yakalandığında yasal haklarından yoksun kaldığı için yasal bir süreç başlatamadığını, bu sürecin şimdi işlediğini ve Öcalan’ın iade edilmesi sırasındaki hükümet ve bakanların hesap vermesi gerektiğini söyledi.  Öcalan'ın avukatlarından Songül Karabulut ise Öcalan üzerindeki tecritin devam ettiğini ve uzun zamandan beridir kendisiyle görüşemediklerini anlattı.

MÜSLİM: KAFESLERDE İNSAN YAKANLARLA BODRUMLARDA İNSAN YAKANLARIN ZİHNİYETİ AYNI

Salih Müslim ise Kürt halkıyla yakın dayanışma içinde bulunan Yunan halkını selamladıklarını belirterek "Bölgemiz halklarıyla Yunan halkı yakın kültürel bir birlik içindedir. Bu coğrafyada binlerce yıl birlikte yaşadık. Bin yıl geçse de bu birliktelik ve kardeşlik devam edecektir. Bizim mücadelemiz bölgedeki tüm halkların ve azınlıkların mücadelesidir" dedi.  Müslim ayrıca IŞİD’e karşı verilen savaşta önemli başarılar elde edildiğini söyledi ve “Suriye ve Irak’ta kafesler içinde insan yakanlarla bodrum katlarında insan yakanların zihniyeti aynıdır ” dedi.

Salih Müsim’den sonra Selahattin Demirtaş konuştu. Demirtaş da Öcalan’ın tecrit altında tutulduğunu vurguladı  ve çok zor şartlar ve kısıtlı olanaklar altında çok sayıda kitap yazdığını anlatarak “Öcalan iade edilmeseydi belki bütün bunlar yaşanmayacaktı. Bu kadar mülteci boğulmayacaktı” dedi.  Demirtaş ayrıca “SYRIZA'nın hükümet olması Yunan halkı için bir şanstır” görüşüne yer verdi.

GLEZOS DA KATILDI: 'BURADA BEN DEĞİL YUNAN BAŞBAKANI OLMALIYDI'

Konferansın bir diğer konuşmacısı ise SYRIZA'dan AB Parlamentosuna seçilen ancak partinin politikalarını sert biçimde eleştirerek ayrılan, Yunanların ulusal kahraman olarak adlandırdıkları Manolis Glezos oldu. (Glezos Alman işgali sırasında Akropol tapınağına asılan Nazi bayrağını indirerek Yunan bayrağı çekmişti)

Glezos Kürt halkı ile dayanışma içinde olan Yunan halkı ile Yunan devletinin aynı kefeye konulmaması gerektiğini ve Yunan halkının Kürt halkının yanında olduğunu söyledi. Glezos ayrıca bu konferansta “Ben değil, Yunanistan cumhurbaşkanı, başbakanı, meclis başkanı olmalıydı” dedi. "Yunan halkı kendi tarihi ile Kürtlerin bugünkü durumunu karşılaştırmalıdır" diyen Glezos Kürt halkının yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.  

YUNAN HÜKÜMETİNİN TUTUMU ELEŞTİRİLDİ

Konferansta ayrıca birinci SYRIZA hükümetinde kalkınma bakanı olarak görev yapmış olan ve sonra “Halk Birliği” adlı bir parti kuran Panayotis Lafazanis de konuşma yaptı. Lafazanis Yunan hükümetlerinin Kürt sorunu karşısında aldıkları tutumu eleştirdi ve bölgede NATO'nun üstleneceği rolün halklar açısından tehlikelerle dolu olduğunu anlattı.

Öcalan’ın avukatları iade konusunda dönemin hükümeti ve bakanları hakkında mahkemeye başvurmuş bulunuyor. Mahkeme önümüzdeki Pazartesi günü başlayacak.

ÖNCEKİ HABER

Erkek şiddeti kurbanı Türkan Sarıkaya yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

58. Grammy Ödülleri sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...