15 Şubat 2016 17:28

Artvin’de altın madeni için operasyon hazırlığı

Paylaş

Özer AKDEMİR

Artvin halkı diken üstünde bir geceye hazırlanıyor. Altın madenine karşı Artvin halkının kararlı direnişini kırmak için çevre il ve ilçelerden çok sayıda jandarma ve polisin getirilmesi Artvinlileri teyakkuza geçirdi. Kent halkı Cerattepe’ye çıkan yol üzerindeki Atmaca noktasında toplanıyor,

OPERASYON HAZIRLIĞI

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan çevre il ve ilçelerden çok sayıda jandarma-polis ekibinin kente takviye edildiğini belirterek, herhangi bir müdahalenin olmaması için vali ile yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmadığını aktardı. “Bugün vali beyle CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktan görüştü. AKP İl Başkanı hasta yatağından birkaç kez valiyi arayarak duruma müdahale etmesini istedi. Yine belediye başkanı vali ile görüşmek istemesine rağmen bildiğim kadarıyla görüşemedi. Vali ‘olur mu olmaz mı bilemiyorum’ gibi ifadelerle oyalıyor. Açıkça Artvin halkıyla oyun oynuyor” dedi.

ESNAF KEPENK KAPATACAK

Kendilerinin kalabalık bir şekilde Cerattepe'ye çıkan Atmaca mevkiinde toplandıklarını aktaran Karahan, “Gelemeyenlere hazır olmalarını ve herhangi bir müdahale durumunda valiliğin önünde toplanmalarını söyledik. Müdahale olursa bütün esnaf da kepenk kapatma kararı aldı” dedi.

KEŞİF BEKLERKEN OPERASYON HAZIRLIĞI

Altın madeni ile ilgili yasal sürecin halen devam ettiğini, keşif bedeli olan 18 bin lirayı yatırıp keşif tarihini beklediklerini belirten Karahan, “Cerattepe'de yoğun biçimde kar var. Orada şirketin herhangi bir şey yapması imkansız şu koşullarda. Buna rağmen operasyon düzenlemeye kalkışıyorlar. Biz de her türlü tedbirimizi alıyoruz”  dedi.

VALİ DEĞİL EMİR ERİ!

Yeşil Artvin Derneği yöneticilerinden ve açılan davanın avukatı Bedrettin Kalın, jandarmanın müdahale amacıyla geldiğini Erzurum’dan 5 midibüs olmak üzere, Şavşat, Ardanuç ve Hopa’dan da takviye getirildiğini aktararak, “Şu anda aşağıda Çoruh’un orada jandarmaya girişlerini yaptılar. Biz de Atmaca'nın oraya yaklaşık 100’ün üzerinde arabayla biriktik. Yaptığımız toplantıda burada birikmenin doğru olacağına kara verdik. Milletvekili Uğur bey de burada şu anda. Vali 'olabilir müdahale benim yapabileceğim bir şey yok' demiş. Vali değil emir eri bunlar!” dedi.

YER TESLİMİ YAPMAK İSTİYORLAR

Yetkililerin yer teslimi için çabaladıklarını belirten Kalın, “Ormanlık alanın koordinatlarını belirleyip şirkete teslim etmeleri gerekiyor. Uzunca bir süredir biz bunu yaptırmıyoruz. Karşılıklı gelgitlerin sebebi bu. Bu jandarmanın amacı sadece o teslimi yaptırmak mıdır, gelmişken bizim oradaki nöbet kulübemizi yıkmak mıdır tam planlarını bilemiyoruz. Ama zaten hukuksal olarak da şu anda keşif kararı verildi, ücret yatırıldı. Henüz keşfin tarihini bekliyoruz. Keşif yapılana  kadar yukarıda bir müdahalenin anlamı da yok yani. Saçma sapan bir durum! Esnaf odasının kararı var; yukarıda bir müdahale olursa kepenk kapatıp herkes sorumluluğunu yerine getirsin diye. Biz kararlı bir şekilde Atmaca‘da beklemeye devam ediyoruz.

'BİN KİŞİ ATMACA'DA BEKLİYORUZ'

Yeşil Artvin Derneğinden Göksek Öztürk de Atmaca mevkiinde yaklaşık bin kişi olduklarını ve müdahaleyi beklediklerini belirtti.
Artvin halkı, dünyaca ünlü Kafkasör yaylasına 8, Artvin kent merkezine 18 km uzaklıkta Cerattepe’de işletilmek istenen altın madenine karşı 20 yılı aşkın bir zamandır direniyor. Son olarak AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz Holding tarafından satın alınan altın-bakır madenine karşı Artvinliler geçit vermezken, çeşitli dönemlerde şirketin ve devlet kurumlarının ortak alana girme hamleleri halkın kararlı tepkisi nedeniyle boşa çıkmış durumda. Artvinliler aylardır, Cerattepe'ye çıkan birkaç farklı yerde nöbet noktaları oluşturarak, altıncıları engelliyor.

ÖNCEKİ HABER

Anadolu Üniversitesi'nde yeni dönem saldırı ve yasaklarla başladı

SONRAKİ HABER

Baykal: Halep Sünni kentidir, Şii kuşatmasına teslim edilemez, bombalama Türkiye'nin hakkıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa