15 Şubat 2016 13:09

Telefon yasağı getirilen Bahariye Halı işçileri: Evimiz yansa haberimiz olmayacak

Paylaş

TEKSİF’in örgütlü olduğu Bahariye Halı fabrikasında sözleşme yaklaştıkça işçiler üzerindeki baskı da artmaya başladı. En son fabrika içine telefon sokulması yasaklandı. “Evimiz yansa haberimiz olmayacak” diyen işçiler, gelişmelere sessiz kalan sendikacılara da tepkili. 

İşçiler işbaşı yaparken telefonlarını bırakacakları dolapların anahtarları geçen hafta işçilere teslim edildi. Anahtar teslim almayan veya çalışırken üzerinde telefon bulunduran işçiler hakkında ise tutanak tutuluyor. Haberleşme özgürlüklerinin elinden alındığını belirten Bahariye Halı işçileri bu uygulamanın Anayasa’ya bile aykırı olduğunu söyleyerek tepki gösterdi. Telefon yasağı ile ilgili konuştuğumuz Bahariye Halı işçileri evde çocuk hasta olsa, yangın çıksa haber alamayacağız. Evde bir felaket olsa eşim itfaiyeden, 112’den önce beni arar. Bana ulaşamazsa ne olacak diyerek yasağın kalkmasını istiyorlar.

AYRIMCILIK VE ADALETSİZLİK

Telefon yasağının uygulamasında dahi ayrımcılık yapıldığını belirten memur kadrosu ve işçiler usta ve şeflerin fabrika içinde haberleşmeleri için telsizleri olmasına rağmen onlara yasak uygulanmıyor. Bunun ayrımcılık ve adaletsiz olduğunu belirten işçiler gerekirse yasal olarak haklarını uygulayacaklarını belirtiyorlar.

Telefon yasağının arkasındaki gerçeğin başka olduğuna dikkat çeken işçiler, baskılarla eski işçilerin işten ayrılmasını sağlamak ve yerlerine teşvikten yararlanmak için yeni işçiler alınmak istendiğine dikkat çekti. Son günlerde 50 kadar yeni işçi alındığına dikkat çeken işçiler, bundan sonra baskıların daha da artacağı uyarısında bulundular.

SENDİKACILAR ORTADA YOK

Telefon yasağının bir de sendika baştemsilcisine uygulanmadığını belirten işçiler, çayın parayla satılmasına ses çıkarmayan TEKSİF yöneticilerinin telefon yasağında da ortalıkta görünmediğini belirttiler. Sendikacıların bu tutumu nedeniyle verdikleri aidatları helal etmediklerini belirten işçiler, sendikalarını sorgulamaya başladı. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Bilgisayar kodu yazmakta kadınlar daha iyi'

SONRAKİ HABER

Soma davasında tahliye endişesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa